FRAGMENTS - Digital Punk over zijn nieuwe album, S

FRAGMENTS - Digital Punk over zijn nieuwe album, Supremacy en Digital Punk 2.0

birgit
Birgit Roobol - 25 september 2018

Digital Punk, één van de grote namen die bijdroeg aan de groei en het megasucces van raw hardstyle. Met zijn keiharde kicks en Unleashed podcast verovert hij al jaren de scene. Wij spraken hem over zijn nieuwe album Fragments, zijn albumshowcase op Supremacy en Digital Punk 2.0.

– Hi René! Welkom bij Hardstyle Report. Thanks voor dit interview, en gefeliciteerd met je upcoming album Fragments! Het album komt al snel uit, hoe lang ben je al bezig met dit album?
“Jullie ook bedankt,  altijd leuk om over een levenswerk te praten.

Ik ben sinds maart vol gas met Fragments bezig. Ik heb er dus ongeveer een half jaar aan gewerkt. Maar in mijn hoofd ben ik er al veel langer mee bezig. Sinds ik vorig jaar met Public Enemies een album heb uitgebracht, ben ik in mijn hoofd begonnen met het plannen van Fragments.”

– Hoe voelde het voor jou om het nieuws naar buiten te brengen?
“Geweldig! Ik weet al zo lang waar ik mee bezig ben en als dan de puzzelstukjes, zoals het artwork, de tracks enzovoorts, in elkaar vallen, wil je dat van de daken schreeuwen. Ik ben echt megatrots op dit album.”

– Waarom Fragments? Wat is de gedachtegang achter de naam van het album?
“Er zitten meerdere redenen achter de naam. Maar om er bijvoorbeeld één uit te lichten: elke track van het album is een fragment, die ik van een idee naar een track heb omgezet. Vandaar ook de cover van het album waarbij je een skull in fragmenten ziet klappen en mijn logo uit het hoofd komt. De track ‘Fragments’ heeft wel een hele andere gedachte, maar daar moet je de plaat maar voor luisteren.”

– Hoe zou je het album zelf omschrijven?
“Gevarieerd, melodieus, maar ook: hard en meedogenloos. Ik heb écht mijn sound vernieuwd en voor mijn gevoel Digital Punk 2.0 ge-unleashed. Dat is duidelijk te horen op het album.”

“Als dan de puzzelstukjes, zoals het artwork, de tracks enzovoorts, in elkaar vallen, wil je dat van de daken schreeuwen.”

– Waarom Digital Punk 2.0? Wat is er anders?
“Ik heb altijd al mijn eigen geluid gehad. Dat vind ik héél belangrijk, maar eigenlijk ging dit ook wel vanzelf. Mijn nieuwe album heeft die oude, vertrouwde Digital Punk-sound nog steeds, maar dan in een nieuw jasje. Nieuwe kicks, nieuwe sounds en leads, maar nog steeds dat typische Digital Punk-geluid.”

– Waarom vond je het tijd voor een nieuwe sound?
“Ik heb een nieuwe studioruimte aan huis gebouwd, en die klinkt zó goed! Het is echt een hele fijne ruimte waardoor ik nieuwe energie en veel inspiratie kreeg. Ook heb ik bij een ander boekingskantoor getekend en word ik vader. Heel veel nieuwe dingen in mijn leven, en dat sloeg ook echt door op mijn sound.”

– Een nieuw album zet je natuurlijk niet zo in elkaar. Waar liep je tegenaan gedurende het proces? En wat heb je hier van geleerd?
“Ik moet zeggen dat het best meeviel. Maar ik heb wel echt te veel nagedacht toen ik de titeltrack ging produceren. Ik legde veel druk op mezelf en dacht veel te moeilijk, het was tenslotte de titeltrack. Nadat ik twee weken in de studio had gezeten met een kutgevoel over het idee wat ik toen had staan, heb ik het hele project in de prullenmand gesleept en ben ik helemaal opnieuw begonnen. Ik ben gewoon muziek gaan maken. Het resultaat? Een plaat waar ik superblij mee ben!”

– Er staan best wat collabs met andere dj’s op je nieuwe album. Hoe komen die samenwerkingen tot stand? En op welke ben je het meest trots?
“Zoals ik al zei, ik ben trots op alle tracks, dus dat geldt ook voor de collabs. Meestal ontstaat zo’n collab doordat je elkaar veel tegenkomt en contact met elkaar hebt. Ik vind het altijd cool om in de studio te zitten met artiesten die ik als goede vriend kan beschouwen. Maar als ik er één moet kiezen die ik echt heel anders vind: ‘The Supernatural’ met B-Front. De sfeer die we daarin hebben gemaakt, is echt superdik.”

– Dit is je derde album, wat maakt dit album nog beter dan de vorige twee?
“Als artiest vind je je laatste album altijd het best, denk ik. Maar ik heb bij dit album écht zo’n goed gevoel. Er staan geen albumvullertjes op. Elke track vind ik echt steengoed, anders had ik ‘m er niet opgezet. Mijn label, mijn management en ik zeiden eigenlijk van tevoren dat we er niet teveel tracks op zouden zetten, maar uiteindelijk konden we niet kiezen en is er geen een afgevallen.”

– Ligt jouw voorkeur bij het draaien of produceren? En waarom?
“Daar kan ik echt niet tussen kiezen. Het een complimenteert het ander. Als je een megadikke track hebt gemaakt, wil je die op een zo groot mogelijk podium aan mensen laten horen. Als ze dan helemaal los gaan is dat een fantastisch gevoel. Ik zou niet zonder beide kunnen.”

FRAGMENTS - Digital Punk over zijn nieuwe album, S

– Wat kunnen we verwachten van je showcase op Supremacy?
“Een mashup van mijn album Fragments, en dan met een hoop aanpassingen om het speciaal te maken. Ik ga in ieder geval een half uur bommen droppen. Geen tijd om stil te staan!”

– Genoeg over je upcoming album, je bent een gevestigde naam in de scene en hebt al heel veel mooie successen gehad. Wat is de absolute highlight in je carrière?
“Poeh, dat zijn er eigenlijk teveel om op te noemen. Maar om maar bij Supremacy te blijven. Ik was de eerste artiest die ‘de vliegende dj booth’ kreeg, en dat was echt een hele sicke ervaring. Ik zie nog zo die verbaasde gezichten van de fans die vooraan stonden toen ik omhoog ging en over hun heen vloog, dat is niet te beschrijven.

Oh, en toch wel de Defqon.1 mainstage. Eén van de van de festivals waar het om draait in de hardstyle scene. Die stond echt op mijn bucketlist!”

– Wat staat er nog meer op jouw bucketlist?
Tja, ik heb al zoveel mogen meemaken, dat het een lastige vraag is voor me. Ik ben superdankbaar voor de carrière die ik heb en waar ik mezelf kapot voor heb gewerkt. Ik wil het in ieder geval nog héél veel jaar doen. Natuurlijk blijft Qlimax een ding en wil ik met Public Enemies nog veel succes behalen zoals een anthem voor Supremacy.”

– Wat is het grootste risico dat je hebt genomen tijdens je carrière? En wat heb je van deze stap geleerd?
“Toen ik stopte met mijn normale baan, hadden mijn vrouw en ik weinig geld. Sterker nog, ik leefde van haar inkomen, terwijl we een eigen huis hadden en de nodige lasten. Een jaar later kon ik op eigen benen staan en is het helemaal goed gekomen.”

– Hoe zie je de toekomst van Digital Punk voor je?
“Als het aan mij ligt, draai ik nog heel veel jaar mee. Ik vind muziek het mooiste dat er is. Ik ga de komende tijd dan ook keihard door met mijn label Unleashed uitbouwen en natuurlijk Digital Punk 2.0 voortzetten.”

“Ik ben superdankbaar voor de carrière die ik heb en waar ik mezelf kapot voor heb gewerkt.”

– Wat heeft Unleashed betekend voor jouw carrière? En hoe zie je de toekomst van Unleashed voor je?
Heel veel! Ik weet nog steeds heel goed dat ik op wintersport was, toen de eerste show online ging. Ik kreeg een sms van mijn management dat we op één in iTunes stonden. Bizar! En dat de eerste tien afleveringen achter elkaar! Unleashed was dus precies wat de mensen wilden horen. Ieder weekend krijg ik nog steeds complimenten over de show van fans. Dat ze naar niks anders luisteren en iedere maand voor de computer zitten om de nieuwe show te downloaden.

Daarnaast heeft het ook heel veel gedaan voor mijn carrière buiten Nederland. Fans luisteren echt over de hele wereld naar Unleashed. Heel vet! Naast dat ik het label verder ga uitbouwen, hoop ik ook écht meer te kunnen doen met hostings.”

– Wat is jouw visie op de huidige raw hardstyle scene? Hoe zie jij de toekomst van raw hardstyle voor je? En op welke manier hoop jij daar aan bij te dragen?
“Ik vind dat er veel goede muziek uitkomt op het moment. Veel sterke tracks met meer melodieën in plaats van alleen een kickdrop. De scene neigt de ene keer naar een hardere kant en de andere keer naar een meer melodische kant.

Wat ik nu veel zie zijn tracks met keiharde kicks én melodieën. Ik vind dat tof, dat doe ik namelijk zelf ook. Voor mezelf wil ik in ieder geval de hoogst mogelijke kwaliteit uitbrengen. Dat zal ik altijd blijven doen.”

– What’s next?
Een tosti kaas, want ik barst van de honger…

Prima krachtvoer ter voorbereiding van zaterdag, dachten we zo. René, bedankt en heel veel succes! We zien je aanstaande zaterdag, front row.