Eén bier te veel is geen crimineel 001

Eén bier te veel is geen crimineel

birgit
Birgit Roobol - 3 augustus 2017

Maximaal twee alcoholische drankjes halen op een festival. Niet omdat je te gierig bent om al je vrienden op bier te trakteren, of omdat de kartonnetjes die zo makkelijk als tray dienen op zijn, maar om te voorkomen dat drank wordt doorgegeven aan jongeren onder de achttien. Volgens mij zijn we in Nederland hélemaal gek geworden. 

Zo hadden we eerder dit jaar al te dealen met het CDA die pleitte voor minder festivals. Al die dancefeestjes zouden namelijk de politiecapaciteit opslokken. Doodsangst voor één pil te veel, of feestgangers die elkaar doodknuffelen na een likje MDMA. Daarmee waren ze wel even vergeten dat er nauwelijks ernstige incidenten op festivals zijn en dat we aan slechts beveiliging óók wel genoeg hebben.

En ook toen de VVD opnieuw de grootste partij van ons land werd, bleek dat, toen we belangrijke punten voor festivalminded Nederland op een rijtje zetten, het niet alleen maar rozengeur en maneschijn zou worden. Want hoewel cultuur hoog in het vaandel staat bij de VVD en Armin van Buuren in één adem wordt genoemd met Rembrandt van Rijn en Rem Koolhaas, is het nog even wachten of ‘onze’ dj’s op dezelfde steun mogen rekenen. Hardstyle en hardcore komen helaas nog steeds niet in het rijtje voor tussen kaas, klompen, windmolens en de Palingsound. Ook spacen onder het toeziend oog van Markie zit er nog láng niet in. Te verwachten, maar stiekem wel een beetje jammer.

En dan nu dit. Het eens zo progressieve Nederland is niet meer. Welkom in het land der betutteling, waar vleermuizen hoofdpijn krijgen van hardcore en mensen alleen nog maar zeuren. Nog even en dan staan we niet meer bekend om ‘wiet en hoeren’, maar om het land dat ooit het goede voorbeeld gaf aan al die andere landen en vervolgens veranderde in een angstig, saai, grijs muisje. Zelfs tien bier halen zou, als het aan STAP ligt, in de toekomst dus zomaar eens verleden tijd kunnen zijn. Over kaakschaatsend tien flesjes water bestellen is overigens nog niets gezegd. Het gebruik is immers nog steeds niet strafbaar. Dus mocht het ooit zover komen, kun je in ieder geval geoorloofd voor al je vrienden een watertje halen, om poedertjes en pilletjes mee weg te spoelen.

Maar zo ver zal het, zolang Prins Pils Koning is en Markie graag een gouden gele rakker lust, (hopelijk) niet komen. Dus doe je vrienden dit weekend daarom maar een rondje extra en vier de vrijheid van zoveel alcoholische drankjes halen als je wil. Want één bier te veel, is geen crimineel. Cheers!