Indoorfestivals versus nachtfeesten 001

Indoorfestivals versus nachtfeesten

eva
Eva Selhorst - 23 november 2017

Heb je weleens de uitgaansdiscussie met je ouders gevoerd? Waarom uitgaan tegenwoordig zo laat begint en tot in de vroege uurtjes doorgaat. “In mijn tijd begon alles om 20.00 uur en was het om 02.00 uur afgelopen!” Maar vroeger dachten ze ook dat de aarde plat was, dat de duivel je ziel mee zou nemen als je met je mond open slaapt en dat het dragen van een korset heus niet schadelijk is voor je organen. Dus. 

Maar het lijkt erop alsof onze ouders toch op de één of andere manier invloed hebben gehad op de dancescene. Steeds vaker zien we, buiten het festivalseizoen om, indoorfestivals. Een indoorfeest, maar dan overdag. Maar ook zelfs winterfestivals, waarbij je in je dikke winterjas, sjaal, muts en handschoenen en een kommetje snert jezelf warm aan het dansen bent. Een gewenste ontwikkeling? Of misschien een rage? 

Omdat festivals om 12.00 uur beginnen en om 23.00 uur afgelopen zijn, kun je nog thuis komen met het openbaar vervoer. Je bent op een normale tijd thuis en je ligt niet de hele zondag op bed langzaam weg te rotten. Ideaal voor de mensen die niet zo’n fan zijn van de eeuwige after, geen zin hebben om hun slaap op te offeren of liever mens-erger-je-nietten op zondag. Voor de diehard after-mensen onder ons die geen genoeg kunnen krijgen, zijn dagfeesten ook voordelig. Je kunt vanaf een dagfeest meteen doorrollen naar een nachtfeest. Daarna zou je ook nog eens op zoek kunnen gaan naar de after-after. Oneindig afteren dus.

Klinkt fantastisch. Maar zo’n indoorfestival heeft ook wel een nadeel. Op een festival sta je buiten, te dansen in het zonnetje met een biertje in je hand. Ultiem genieten. Dat is de sfeer die hoort bij een festival. En op een indoorfestival sta je binnen in een klamme, zweterige, donkere zaal en heb je alsnog geen idee meer van tijd. Wel een festival, maar het is het net niet helemaal.

Toch is de sfeer op indoorfestival wel heel uniek. Het is misschien in het begin even wennen, maar aan de andere kant, hoor je mij niet klagen als ik het hele jaar door kan genieten van festivals. Daarbij is het meest verantwoorde begin van de dag, zéker met een dansje hier en een stampsessie daar. Zo heb je geen sportschool meer nodig. Dat noem ik pas ochtendgymnastiek. Of zoals Joel Beukers zou zeggen PURE WINST!

Ook hoef je je binnen geen enkel zorgen te maken over het weer, wat ook echt heel fijn is met het dramatische ‘zomerseizoen’ dat we hier in Nederland kennen. Geen gehannes met van die kloterige poncho’s die aan je lijf plakken, uitkijken voor wappies met een paraplu die je een oog uitsteken of van die vettige zonnebrand waardoor je nog net niet wegglibberd tussen de mensenmassa. Je kleed je gewoon op standje zweetreet, want hoe hard het buiten ook vriest, die krijg je binnen toch wel.

Indoorfestivals versus nachtfeesten. Wat mij betreft zijn er zoveel meer voors dan tegens. Bovendien blijven nachtfeestjes toch wel bestaan. Daarom zeg ik volmondig ja tegen indoorfestivals. Dan kan ik voortaan ook in de herfst en winter genieten van m’n schoonheidsslaapje.