KELTEK over hoe je relevant blijft, de toekomst en

KELTEK over hoe je relevant blijft, de toekomst en natuurlijk het Reverze en Defqon.1 anthem

birgit
Birgit Roobol - 21 februari 2019

KELTEK is een van de snelstgroeiende namen uit de scene. Zijn tracks zijn instant-hits en de afgelopen tijd is hij druk geweest met maarliefst twee anthems: het anthem van Reverze en Defqon.1. Hoe kijkt hij zelf aan tegen deze bijzondere periode? En wat kunnen we nog van hem verwachten? Wij spraken Sven, oftewel KELTEK.

– Hoi Sven! Welkom terug bij Hardstyle Report! Vertel, jij hebt volgens mij een heel bijzonder jaar achter de rug?
“Het is een heel bijzonder jaar geweest. Op muzikaal niveau is er ontzettend veel gebeurd. Denk aan de successen van bijvoorbeeld ‘Dark Sun’, ‘Valkyries’ en ‘Through The Night’ en daarnaast heb ik erg veel mooie spots gehad op veel vette events. Het jaar is voorbij gevlogen met veel mooie momenten en herinneringen. Maar tegelijkertijd ben ik ook continu druk bezig geweest in de studio en in de weekenden natuurlijk met de optredens, dus soms sta je er dan zelf niet echt bij stil wat er allemaal gebeurd.”

– Op WOW WOW werd bekendgemaakt dat je verantwoordelijk bent voor het Reverze anthem én samen met Phuture Noize en Sefa voor het Defqon.1 anthem, een megaprestatie! Hoe waren de reacties? En wat doen zulke bekendmakingen voor je carrière?
“Klopt ja. Heel vet! Reverze stond natuurlijk al wat langer op de planning, maar daar kwam later opeens Defqon.1 bij, echt heel tof. De reacties waren eigenlijk heel goed, al is de aandacht wat het Defqon.1 anthem betreft wel verdeeld, omdat het om meerdere artiesten gaat. Daarnaast is alles rondom het anthem ook anders ingestoken dan gebruikelijk is.

Op WOW WOW heb ik het Reverze anthem voor de eerste keer gedraaid, en het publiek ging direct heel goed in mee. Dat is altijd goed om te zien. De reacties op het anthem sindsdien, zijn ontzettend goed! Aanstaande zaterdag is natuurlijk Reverze, dus ik ben ontzettend benieuwd naar alle reacties!”

KELTEK over hoe je relevant blijft, de toekomst en

– Hoe ga je voor zo’n anthem aan de slag? Word je veel gestuurd door de organisatie? Of heb je zelf juist veel vrijheid?
“Nadat ik te horen heb gekregen dat ik het Reverze anthem mocht maken, zijn we (mijn management en ik) langsgegaan bij Bass Events om hun ideeën aan te horen. In deze meeting hebben we het thema doorgesproken, het concept, maar ook dingen als een planning. We hebben voor het anthem de trailer als uitgangspunt genomen. Het is belangrijk dat een anthem goed aansluit op het event. Zo zie je in de videoclip ook beelden uit de trailer, zijn stukken artwork uit het campagnebeeld ook gebruikt in de release cover van Scantraxx enzovoorts. Zo sluit alles perfect op elkaar aan.

Muzikaal gezien is het ook belangrijk om een vertaalslag te maken van het thema naar een stuk muziek. Ook hier is de trailer van Reverze als basis genomen, en heb ik dezelfde deep voice gebruikt. De organisatie heeft me heel erg vrij gelaten in het creatieproces van het anthem. Toen de track (voor mij) af was heb ik ‘m voor de eerste keer opgestuurd, en Bass Events was er gelukkig ook erg blij mee.”

– Welke stappen doorloop je tijdens het proces van een anthem? Waar haal je je inspiratie vandaan? Hoe verloopt het creatieve proces? En hoe zet je een idee om tot een anthem?
“Het anthem moet goed aansluiten op het thema én bij het event passen. Bij het zien van de trailer kreeg ik direct een bak inspiratie. Ik vind het thema supertof, en in de trailer is het thema vertaald naar beeld, dus daar is echt het creatieve proces ontstaan.

Ik ben begonnen met het maken van een akkoordenprogressie. De akkoorden zijn namelijk voor mij heel erg sfeerbepalend. Daarna ben ik daarop een melodie gaan schrijven. Dit heeft ontzettend lang geduurd, want ik was met niets tevreden. Ik leg de lat altijd hoog voor mezelf. Iedere track moet een kunstwerk op zich zijn en voor minder doe ik het niet.

Uiteindelijk heb ik de melodie gevonden en daar ben ik nu nog steeds erg blij mee, er zit superveel drive en energie in. Daarnaast ben ik erg lang bezig geweest met met het ontwerpen van de break,  want dit is altijd een stuk waar ik me volledig kan laten gaan qua sfeer design. Zeker bij een anthem als deze, probeer ik er het maximale uit te halen door een cinematische en epische break neer te zetten, waar de organisatie ook qua show maximaal mee uit de voeten kan.”

KELTEK over hoe je relevant blijft, de toekomst en

– Wanneer is een anthem voor jou geslaagd?
“Het begint bij het realiseren van een sterke track, waar het thema en de sfeer van een event goed in terugkomen. Een feest heeft een eigen thema voor dat specifieke jaar, waar je met een anthem goed op kunt inhaken. Dat is in dit Reverze anthem zeker goed gelukt. Ik ben heel erg tevreden ben met het eindresultaat.”

– Op Reverze draai je voor het eerst live. Waarom een live-set? En op welke manier gaat het publiek verschil merken?
“Op Reverze is inderdaad de primeur van KELTEK Live. Dit idee lag al een tijd op de plank, maar het was er gewoon nog niet van gekomen. Een jaar geleden had ik nog niet genoeg tracks om het een half uur lang interessant te houden. Daarnaast wilde ik het wel echt op een event doen, waar het ook echt tot z’n recht komt.

Voor mij is dit bij voorkeur indoor en er moet genoeg ruimte voor showelementen zijn, zoals visuals, pyro, vlammen en confetti. Er was nog geen event op ons pad gekomen om dit te doen, en nu met Reverze is dit het perfecte moment. Het belooft heel bijzonder te worden! ”

– Maar je hebt natuurlijk nog een anthem gemaakt. Het Defqon.1 anthem, misschien wel hét belangrijkste anthem in de scene. Je draait natuurlijk al even mee, stond deze op je bucketlist?
“Uiteraard! Ik denk dat het maken van een Defqon.1 anthem voor iedere producer in onze scene een bucketlist-ding is.”

– Het Defqon.1 anthem is inmiddels ook af, hoe kijk je terug op het proces?
“Het is de eerste keer dat ik een Defqon.1 anthem mocht produceren, maar ik kende wel de verhalen van collega-artiesten die al eens voor deze uitdaging hadden gestaan. Q-dance is een partij die altijd zeer betrokken is bij de realisatie van hun anthems, en zeker in het geval van het Defqon.1 anthem. Ik vind dat persoonlijk erg fijn, dat je echt een samenwerking hebt met de mensen van Q-dance, om tot het allerbeste resultaat te komen.”

KELTEK over hoe je relevant blijft, de toekomst en

– Kijk je uit naar de release van het anthem tijdens The Release? Ben je zenuwachtig voor de reacties? Of juist helemaal niet?
“Absoluut! Ik ben ontzettend benieuwd naar de reacties. Ik heb er een erg goed gevoel bij, maar het is en blijft een Defqon.1 anthem, waar iedereen toch zijn/haar eigen ideeën bij heeft, over hoe dat moet klinken. Zenuwachtig ben ik niet, maar wel gespannen en vooral heel benieuwd naar de reacties van iedereen!”

– Je bent in een korte tijd heel groot geworden. Jouw muziek was het afgelopen jaar letterlijk overal te horen. In de sets van je grootste collega-dj’s, in Hard With Style, in diverse eindshows en aftermovies, tijdens Power Hour, Jorien ter Mors luisterde je muziek voordat ze haar gouden medaille op de Olympische Spelen won en je bent zelfs bij RTL Late Night belandt. Hoe was dit voor je?
“Het blijft voor mij gek genoeg altijd weer bijzonder om mijn eigen muziek terug te horen. Of dat nu door support is van andere collega-artiesten, of in bijvoorbeeld eindshows, aftermovies of trailers.

Ik was er afgelopen jaar voornamelijk blij mee dat mijn muziek zo’n groot publiek heeft bereikt. KELTEK bestaat natuurlijk nog relatief kort, dus één van mijn doelstellingen voor 2018 was om met mijn muziek een bepaalde impact te hebben. Dit is goed gelukt.”

– Hoe kijk je terug op je Psyko Punkz-tijd met Wietse? En wat heb je vanuit die tijd meegenomen naar je carrière als KELTEK?
“Dit is voor mij een ontzettende leuke periode in mijn leven geweest, waar ik nog steeds met een goed gevoel op terugkijk. Vanuit niets iets met Wietse opbouwen, en van daaruit de hele wereld overgaan, was ontzettend magisch. We hebben vrijwel alles meegemaakt samen en er is ook een goede vriendschap met Wietse uit is ontstaan, die nog steeds onveranderd goed is – ook sinds de split up in 2016.

Mijn periode bij Psyko Punkz heeft mij ook veel dingen gebracht die bij KELTEK erg goed van pas zijn gekomen. De ervaring, knowledge en het netwerk zijn zaken die bij het lanceren van een nieuwe act ontzettend belangrijk zijn, en door die ervaring is alles al snel in een stroomversnelling terecht gekomen.”

– Veel artiesten evalueren een beetje qua sound in de verloop van tijd. Wat je met KELTEK doet, is iets heel anders dan met Psyko Punkz. Hoe kijk je hier tegenaan? En wat doe je om niet steeds hetzelfde te doen, maar toch een echte KELTEK-sound te behouden?
“Dit heeft er ook mee te maken dat het andere tijden waren. Bij veranderende tijden hoort ook een verandering in de sound. Als je mijn tracks van nu hoort, hoor je ook elementen terugkomen in Psyko Punkz tracks van toen.

Om mijn eigen sound interessant te houden ben ik altijd bezig met het opdoen van nieuwe inspiratie, om mijn sound te blijven innoveren en vernieuwen. Dit is een doorgaand proces waarbij ik altijd op zoek ben naar andere invalshoeken binnen mijn producties, maar het moet wel binnen het muzikale spectrum van KELTEK passen.”

KELTEK over hoe je relevant blijft, de toekomst en

– Hoe ga je je succes proberen vast te houden of zelfs te overtreffen? Snel populair worden is natuurlijk positief, maar hoe houd je die vibe vast?
“Voornamelijk door mezelf iedere keer weer te triggeren, om meer uit mezelf te halen in de studio, zodat mijn producties altijd vooruitstrevend blijven. Verder zijn ik en mijn team (management, label en boekingskantoor) iedere dag bezig met nieuwe strategieën om mijn profiel relevant en interessant te houden. Dit is een doorgaand proces. Het is echt ontzettend belangrijk om daar mee bezig te zijn om on top of mind te blijven bij de fans.”

– Met een Reverze anthem en een Defqon.1 anthem heb je volgens mij behoorlijk bucketlist-material te pakken, maar wat staat er in 2019 nog meer op je bucketlist?
“Haha, klopt zeker! Twee flinke bucketlist-dingen die ik inmiddels kan wegstrepen. Voor 2019 wil ik voornamelijk qua boekingen veel mooie dingen gaan doen. Mooie spots en tijden pakken op de events, en mijn muziek aan een breder publiek laten horen. Gelukkig ziet mijn agenda er al ontzettend goed uit, dus wat dat betreft gaat dat helemaal goed komen verwacht ik!”

How about an album? Tegenwoordig brengen heel veel hardstyle dj’s albums uit. Is dat iets wat op de korte termijn op je lijstje staat? Of wil je daar juist nog mee wachten? En waarom?
“Momenteel ben ik daar niet mee bezig, en weet ik ook niet of een album er überhaupt ooit gaat komen. Persoonlijk ben ik er meer een voorstander van om iedere track individuele aandacht te geven. Vaak zie je dat slechts een paar tracks daarvan aandacht krijgen en de rest ondergesneeuwd wordt.  Maar zeg nooit nooit, wie weet wat er in de toekomst gaat gebeuren.”

– En last, but not least: wat kunnen we nu als volgende verwachten?
“Heel veel nieuwe muziek! De laatste maanden van 2018 tot aan nu, stonden natuurlijk volledig in het teken van het Reverze en Defqon.1 anthem, maar dat betekent niet dat ik verder stil heb gezeten. Nu ben ik weer bezig met meerdere collabs, waaronder met Hard Driver en Sub Zero Project, maar daarnaast komen er ook weer solo’s aan. Jullie zullen dat allemaal snel genoeg voorbij horen komen!”


Aanstaande zaterdag staat KELTEK voor voor het eerst live op Reverze. Ben je benieuwd naar het Defqon.1 anthem? Check hier meer informatie over de release van het anthem.