Merchandise Addicts #2 001

Merchandise Addicts #3

birgit
Birgit Roobol - 15 juli 2018

We zijn dedicated. To the bone. Met duizenden mensen delen we onvergetelijke momenten als we uit ons dak gaan. Maar voor sommigen gaat dat verder dan alleen op de dansvloer. Voor de merchandise stand staan hele kuddes fans, soms uren in de rij om die ene pet of waaier te bemachtigen. En waar het begint met een waaier, groeien sommigen uit tot echte merchandise addicts. Ook zo benieuwd naar de unieke collecties van deze fans? In Merchandise Addicts laten hardstyle fans hun verzameling en meest bijzondere items zien.

Glenn van den Brink

Het is 2006 wanneer de rust in Culemborg bruut wordt verstoord als de toen 9-jarige Glenn van den Brink hardstyle ontdekt. Hij luisterde toen al iedere podcast en track van zijn grote voorbeeld Headhunterz . Maar hij komt pas echt met de scene in aanraking als hij als een jaar later zoekt naar meer muziek. Hij uitkomt op tracks als ‘Keep it coming’,‘Ti Sento’, ‘Spacer’, ‘Like Thiz’ en ‘Rate Reducer’.

Nu, 12 jaar later, is Glenn 21 jaar oud en heeft hij al aardig wat feesten bezocht. “Het familie gevoel in de hardstyle scene maakt het voor mij echt superspeciaal. Het gevoel dat je allemaal één bent is echt uniek. Het maakt niet uit wie je bent of hoe je eruitziet, je bent gewoon samen en komt allemaal voor hetzelfde: de muziek.”

De merchandise voegt echt iets toe aan zijn leven. “Caps van een dj of feest laat echt zien dat je de artiest of het feest support. Een pet van Defqon.1 Festival bijvoorbeeld, ze komen elk jaar wel redelijk overeen maar toch moet je er een hebben omdat de cap alleen dat jaar wordt verkocht.” Ook heeft hij een vlag van The Return of Headhunterz gesigneerd aan zijn muur hangen. “Merchandise is echt liefde hebben voor de scene. Je support hardstyle, en dat show je aan de buitenwereld.” Zijn lievelingsmerchandise? Petjes en bandjes. “Laatst kocht ik nog een Headhunterz cap die best prijzig was. Maar hij mocht echt niet aan mijn collectie ontbreken. En de bandjes houd ik altijd om, dit hoort gewoon echt bij mij.”

Zijn eerste item ooit was de allereerste Headhunterz cap. Inmiddels bestaat zijn collectie uit vijftig tot zestig items waaronder vlaggen, petten, bandjes, schoenen, waaiers, vinyl en posters. Het meest trots is hij op de cd cover gedrukt op canvas. “Ik mailde naar het management van Headhunterz over de cd cover die ik wilde laten drukken op canvas. Ze vroegen mijn adres en drie weken later werd er aangebeld. Een groot gesigneerd canvas werd bij mij thuis afgeleverd met de cover van zijn nieuwe album. Echt fantastisch! Maar ik ben ook supertrots op de twee gesigneerde vinyl’s van Headhunterz: ‘Sacrifice’ en ‘Scrap Attack’. Deze nummers zitten echt in mijn hart.”

Wat nog echt mist in zijn collectie is ‘Tonight’ op vinyl. “Die zou ik heel graag willen hebben. Ik ben er ook nog steeds elke dag naar aan het kijken, maar hij is echt verschrikkelijk duur. Als ik hem ooit heb, wil ik hem laten signeren door Headhunterz , Wildstylez & Noisecontrollers. A dream coming true!”

Als Glenn een merchandise lijn mocht ontwerpen zou hij gaan voor Denza, Sound Rush of Devin Wild. “Het liefst voor Sound Rush. Ik ben sinds Rebirth begonnen met de Instagrampagina ‘Soundrushfamily’ en probeer daar echt een succes van te maken. Ik zou dan merchandise willen maken zoals bandjes, caps, kleding en andere kleine items. De dingen die ik zelf leuk vind om te verzamelen.” Aan stoppen moet Glenn nog lang niet denken. “Ik blijf sowieso zo lang mogelijk doorsparen. Hardstyle zit echt in mijn hart, dat gaat er nooit meer uit!”

Stef is 28 jaar en komt uit Denderleeuw, België. Hij is altijd een jumper en hardcorefan geweest. Maar is zich sinds vijf jaar geleden meer gaan verdiepen in hardstyle, nadat hij verliefd werd op het liedje ‘My Life’ van Zatox. “Het was liefde op het eerste gezicht. Ik heb tien jaar geleden een zware depressie gehad, maar sinds ik hardstyle heb, ben ik er weer helemaal bovenop. De crowd die voelt als één grote familie en alles kunnen vergeten. Dat kom je niet snel tegen in een andere scene. Steeds weer leer je nieuwe mensen kennen en dans je met elkaar alsof je beste vrienden bent en elkaar al jaren kent. Dat betekent hardstyle voor mij.”

Voor Stef is merchandise je lievelings dj, mc of act steunen. Hij werkt parttime als kinderverzorger en spendeert het grootste deel van zijn maandloon aan merchandise en festivals. Ooit is hij begonnen met een snapback-collectie. “Na elf snapbacks moest ik stoppen van mijn moeder. Er was inmiddels geen ruimte meer voor. Ze had zelfs speciaal haakjes ervoor gemaakt in de huiskamer.”

Ondertussen spaarde hij ook cd’s, liefst gesigneerd. “Ik heb er 36 waarvan er 32 zijn gesigneerd. Ook daar ben ik mee gestopt want mijn auto heeft geen cd-speler meer.” Verder heeft hij nog vijftien sweaters, achttien t-shirts en vijftien vlaggen, waarvan twee vlaggen heel bijzonder voor hem zijn. “Ik vind het moeilijk om naar een feest een vlag mee te nemen voor maar één act. Daarom heb ik een vlag gemaakt met al mijn lievelingsartiesten erop. Zo kan ik er meerdere tegelijk supporten! De andere is voor mijn beste vriendinnen: Ilse en Tanja. Die gaan bijna elk feest mee en steunen mij op moeilijke momenten.”

Stef begon met verzamelen toen hij op Beachland in 2013 zijn eerste item kocht. “Er was een hardstyle stage op Beachland festival en daar kocht ik een Zatox truckercap. Ik was meteen hooked. ” Maar het meest trots is hij op zijn limited Defqon.1 Legends bomberjack. En op zijn limited edition van Tweekay14. “Ik heb nummer 104 van de 250 die er gemaakt zijn.” Ook de limited snapback van Wasted Penguinz heb ik in mijn collectie.”

Wat hij nog graag zou toevoegen aan zijn collectie? “Al maanden ik op de webshop van Clockartz. Ik wil de vlag bestellen die ook op Defqon.1 Festival te koop waren. Die had ik daar even gemist.” Naast Clockartz support hij onder andere Pat B, Mark With a K, Sub Zero Project, Da Tweekaz, Wasted Penguinz en MC Chucky.

Wat is jouw favoriete merchandise item?