spoontech

Spoontech: van underdog tot QAPITAL hosting

“Het enige wat je kunt doen is spreken vanuit je hart. Muziek maken waar jij als artiest echt achterstaat“
birgit
Birgit Roobol - 28 maart 2019
 

Spoontech, een bijzondere, opkomende substroming in de hardstyle scene. Na de hosting op Fatality, Q-BASE en natuurlijk de aangekondigde hosting in de tweede area van QAPITAL 2019, kunnen we niet meer om dit label heen. Spoontech heeft een plekje in de scene verovert. Maar wat is Spoontech precies? Waar staan ze voor? En waar komt dit bijzondere geluid vandaan? Wij spraken Jordy, label manager van Spoontech Records.

Zeg je Spoontech, dan zeg je ‘aparte sound’. Een eigen geluid. En dat is ook echt waar ze om bekend staan, vertelt Jordy. “We hebben een hele unieke kijk op raw hardstyle. Nu is dat natuurlijk een heel breed antwoord, maar ik denk dat de meeste mensen die bekend zijn met Spoontech zich wel in dat antwoord kunnen vinden. We proberen early invloeden te mixen met futuristische sounds in onze tracks.”

Dat ondeugende DNA — het anders dan anderen zijn — is typisch Spoontech. “Dat is altijd al zo geweest. Onze visie is tot op de dag van vandaag hetzelfde gebleven; muziek produceren die wij retevet vinden. We plaatsen onszelf niet in hokjes, doordat we onze sound ook niet exact kunnen definiëren.”

“Als je kijkt naar de artiesten, zijn het buiten producers, ook unieke persoonlijkheden. We beschouwen ons werk binnen Spoontech niet als ‘moeten’, het is iets wat we allemaal ongelofelijk graag voor doen. We hebben echt hart voor het label.” Jordy noemt de Spoontech-fans dan ook geen fans. “Ik vind dat een denigrerende term. Het lijkt dan alsof wij als label meer zijn dan hen. Ik noem ze liever één grote familie, omdat het simpelweg voor ons zo aanvoelt.” Dit familiegevoel is dan ook echt typisch voor de mensen die naar de muziek van Spoontech Records luisteren. “We voelen een onderlinge verbinding doordat wij allemaal dezelfde taal spreken.”

Maar zeg je Spoontech, dan zeg je ook ‘lepel’. De lepel - of smiley -  is zo iconisch geworden dat hij niet meer weg te denken is. “Haha, dat is een vraag die op de dag van vandaag nog steeds veel mensen bezighoudt”, vertelt Jordy. “Stewart (Vazard) en Ryan (Delete) hebben dit meer als een gimmick gebruikt toen zij besloten een label te beginnen. Een van de eerste namen die zij hadden verzonnen was Smashtech. Maar uiteindelijk besloten ze toch voor de ‘Spoon’ te gaan, als een soort mascotte.” Op deze manier werd de insteek van het label iets minder serieus met een leuke twist. Een twist die je goed kunt terughoren in de eerste tracks die zijn uitgebracht op Spoontech, zoals ‘Let’s get Weird’.

 

spoontech

 

Inmiddels is Spoontech negen jaar bezig, maar wordt de laatste twee jaar steeds populairder. Dat is volgens Jordy vooral te wijten aan de behoefte van het hardstyle publiek. “Mensen willen zich de laatste jaren graag identificeren met muziek die net een tandje harder of experimenteler is. Dit komt omdat de scene continu verandert. Naarmate de tijd vordert, zie je echt dat het publiek op zoek is naar een ‘nieuwe sound’.”

Jordy vertelt dat hun doelgroep eerst vooral uit een select groepje liefhebbers bestond. “Zoals de jongens van Hardtraxx, onze trouwe achterban.” Maar door de veranderende scene, maar natuurlijk ook de hostings en signings van de afgelopen tijd, bereiken ze een hoop nieuwe luisteraars. “Onze sound is in de afgelopen jaren ook wel geëvolueerd, wellicht iets toegankelijker geworden voor een nieuwe generatie luisteraars. Maar we hebben wel onze unieke insteek behouden.”

Zo is de ‘gated is leven’ mindset is wel veranderd. Niet iedere Spoontech track hoeft een gated kick erin te hebben. “We gaan graag mee met de tijd en willen dat onze jongens de creatieve vrijheid krijgen die ze verdienen. Alleen op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat ze hun muzikale visie optimaal kunnen overbrengen.”

“Hierdoor blijft onze muziek ook interessant. We gaan mee met de tijd, maar blijven toch vasthouden aan onze succesformule. We leveren met die ‘early’ invloeden hele unieke tracks. Precies waar onze doelgroep naar zoekt”, legt Jordy uit. “Ik spreek alle jongens binnen het label dagelijks en zie hoe goed ze zich ontwikkelen als producer. Ze maken enorme stappen binnen hun proces en de tracks worden steeds kwalitatiever. Je moet ook wel — er is niet een bepaald trucje om interessant te blijven. Het enige wat je kunt doen is spreken vanuit je hart. Muziek maken waar jij als artiest echt achterstaat. Het publiek kan zich namelijk het beste identificeren met een artiest die volledig opgaat in zijn performance. Op het podium, maar ook ernaast.”

 

 
delete-spoontech
 


 

“We gaan graag mee met de tijd en willen dat onze jongens de creatieve vrijheid krijgen die ze verdienen. Alleen op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat ze hun muzikale visie optimaal kunnen overbrengen.”

Daarmee maakt Spoontech zich op 6 april onsterfelijk in de Ziggo Dome. “Het is de eerste label hosting ooit tijdens QAPITAL. Dat maakt ons ontzettend trots.” De match tussen QAPITAL en Spoontech is er dan ook één, made in heaven. “QAPITAL is heel puur qua sound. Ik vond het feest altijd al voorlopen op het gebied van raw hardstyle”, vertelt Jordy.

“Ik hoop dat we QAPITAL een stukje van onze diversiteit kunnen bieden. En dat we de bezoekers, die nog niet zo bekend zijn met onze sound, een stuk van ons verhaal kunnen vertellen. Onze kracht is het verenigen van mensen. Iedereen die ooit live ‘Zimmersion 2.0’ heeft mogen meemaken weet exact wat ik bedoel.” Hij daagt dan ook iedereen uit om in de lift te stappen en jezelf onder te dompelen in puur Spoontech geweld!

Het belooft dan ook een hele andere ervaring te worden dan vorige Spoontech hostings. “Dit is natuurlijk indoor in plaats van op een festival. Fatality en Q-BASE waren groter qua capaciteit, dus de gehele setting is anders. Veel intiemer. Ook is de interactie tussen de artiesten en het publiek veel intenser bij een kleine indoor hosting. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit een droom voor ons is, die uitkomt. Niemand binnen het label had zich dit kunnen bedenken. We zijn Q-dance ontzettend dankbaar voor deze unieke kans.”

“Het is tof om te zien dat we nu eindelijk beloond worden. Maar dat betekent niet dat er voor ons iets verandert. We hebben al jaren een eigen stijl, dat willen we graag zo houden. Meer populariteit is altijd mooi meegenomen, maar we proberen meer populariteit te verkrijgen op onze eigen unieke manier. Vanaf dag één hebben we een bepaalde visie op de muziek gehad.” Die lijn wil Jordy graag doortrekken. “Wij hebben nooit de intentie gehad om groot te worden, al zou ik nooit ontkennen dat het ontzettend tof is om de waardering te krijgen, die je hoort te verdienen.”

“We werken allemaal binnen het label enorm hard, en om dan een hosting te krijgen op een Q-dance evenement is een ontzettende grote eer. Naast dat het ons helpt om onze fanbase uit te breiden met bezoekers die nog niet zo bekend zijn met Spoontech, is onze bestaande achterban ook enorm blij om onze sound te horen op een groot podium.”

Deze unieke kansen bieden dan ook veel toekomstperspectief. Op de vraag op welk feest ze nog graag een eigen hosting willen, reageert Jordy lachend: “Defqon.1!? Q-dance, kijken we mee?” Maar tegelijkertijd geeft hij ook aan dat hij het lastig vindt om specifiek één feest te benoemen. Iedere hosting die ze doen, moet uniek zijn.

“We willen graag dat zo’n hosting een belevenis is voor onze fanbase, maar ook voor andere bezoekers die nog niet bekend zijn met Spoontech. Dus de sfeer van een feest is heel belangrijk. Persoonlijk vind ik die op festivals zoals Defqon.1, Intents en REBiRTH ontzettend goed. Zij weten als geen ander hoe je een ervaring kan ‘bouwen’ rondom een evenement, en dat vind ik enorm waardevol.” Maar ook een Spoontech boat party op Hard Island lijkt hem heel vet. “Puur vanwege het vakantiesfeertje. Wat is er nu vetter dan een hosting op een boot?!”

 

spoontech-q-base

 

Als we Jordy moeten geloven ziet de toekomst er zonnig uit. Niet alleen voor Spoontech, maar ook voor raw hardstyle. “Ik denk dat de experimentele sounds steeds meer een ding gaan worden. Het geluid in 2014/2015 was heel typerend qua screeches. Tegenwoordig hoor je dat er veel moeite gedaan wordt om een bepaalde kick te creëren. Ik denk dat iedere periode een bepaalde stijl heeft en dat de muziek steeds verder evolueert.”

Het experimenteren binnen de raw hardstyle scene, kan hij dan ook alleen maar toejuichen. “Namen zoals Clockartz, Sub Zero Project en Rooler zijn in mijn ogen heel goed bezig. Het is heel vet om te horen hoe die namen de afgelopen tijd een groei hebben gemaakt binnen hun eigen creativiteit.” Dat is ook zeker de koers die Spoontech verder zet. “Wij experimenteren al enorm veel en blijven dat zeker vasthouden.”

 

spoontech-fatility

 

Over naar de ones to watch binnen het label. Jordy vertelt dat de producers binnen het label enorm veel tijd aan het investeren zijn in producties. “Infirium is in mijn ogen één van de meest underrated producers binnen deze scene. Gijs werkt enorm hard achter de schermen, maar heeft een beperkt aantal boekingen. Terwijl hij zoveel toffe dingen maakt. Zijn muziek kan je het best vergelijken als een verhaal. Het laat je beleven, het neemt je mee en roept emoties op. Dat is nog een stapje verder dan slechts een track die het goed doet op een feestje maken.”

“Maar we hebben natuurlijk ook echte podiumbeesten.” Namen zoals The Purge en Mind Dimension staan aankomende zomer weer op diverse grote festivals geboekt. Ook Genox en Vyral zien we op verschillende line-ups voorbij komen, waarbij ook de nieuwste aanwinst MC Barricade te zien al zijn.

“In principe vervult iedere producer binnen het label een eigen unieke rol. De één is heel erg goed in het creëren van een gruwelijke drive binnen een track zoals Genox en The Purge. Terwijl een ander juist net die moddervette gated kick weet te produceren, wat precies in het straatje ligt van Mind Dimension. En als we kijken naar het produceren van emotionele melodieën en orkestrale elementen, dan zullen D-Verze en Infirium je absoluut bekoren! Ik denk dat we als label enorm divers zijn qua sounds, en daarom een groot publiek kunnen aanspreken.”

Of je nu al jaren fan bent of Spoontech nog niet eerder kende, Jordy hoopt iedereen te zien tijdens de hosting op QAPITAL. “Al is het maar een kwartiertje, ‘embrace the unknown’ en laat je eens meenemen door Spoontech!”

 

Ben je benieuwd geworden naar de Spoontech sound? Of stiekem al jaren fan? Zorg dat je erbij bent op 6 april.

  • Koop je tickets voor QAPITAL 2019 hier .