subzero-header

Sub Zero Project: The Contagion is here

“We willen echt iedereen bereiken, zo ver en breed mogelijk. Het liefst buiten de scene.”
birgit
Birgit Roobol - 26 maart 2019
 
Ineens waren ze daar. De jongens van Sub Zero Project. Ze zijn jong en kwamen voor heel veel hardstyle fans ‘uit het niets’. Ze bestormen mainstage na mainstage, maakten het Qlimax anthem, zijn dit jaar onderdeel van The Closing Ceremony op Defqon.1 en brengen binnenkort hun eerste album uit. Wij spraken Nigel en Thomas over hun carrière - het verleden, het heden en de toekomst.

Nigel en Thomas komen één voor één binnen lopen. Hun Sub Zero Project-honk bestaat uit een studio en een grote chill area, met een keuken, draaitafels, banken, een tv en natuurlijk een Playstation. Boys will be boys. Met kopjes koffie en thee settelen we op de bank en beginnen de jongens te vertellen. Over hoe ze ooit zijn begonnen met muziek maken.
 

szp-meeting-1
 
“We zijn als jonge jongens begonnen met muziek maken. Na school meteen naar je kamertje. Muziek maken, gewoon omdat we dat het allerleukst vonden om te doen”, vertelt Nigel. Ze hadden toen nog totaal geen besef dat het ook echt iets ging worden. Sterker nog, Nigel en Thomas kenden elkaar toen nog niet. “We hebben elkaar ontdekt op YouTube. We volgden elkaar en hebben elkaar uiteindelijk echt leren kennen via MSN.”

De jongens hebben vervolgens een track gemaakt samen. “Dit pakte zo goed uit. We kregen steun van grote namen zoals Deepack en besloten dat dit niet bij één keer moest blijven.” Langzaam kregen de jongens het besef dat dit echt iets kon worden. Iets waar ze daarvoor nooit over na hadden gedacht. “Dat is bijna zes jaar geleden, we waren toen vijftien.”

“Vervolgens hebben we ons leven er ook echt een beetje op aangepast. In de wiskundeles dacht ik aan muziek of keek ik stiekem op YouTube en zag ik onze muziek voorbijkomen. Als je dat ziet, ben je niet meer met school bezig. We wilden alleen maar muziek maken.”

Toch kwam de grote doorbraak later. Nigel vertelt dat het uiteindelijk langer heeft geduurd dan hij had verwacht. “We waren getekend bij Dirty Workz en dachten: “Oké, dit is het. Nu gaat het komen.” Maar dat viel best wel mee.” De jongens kregen wel boekingen, ook wel echt een paar toffe, zoals op Nature One, maar als ze het vergeleken met andere collega-artiesten, viel het toch een beetje tegen. “Bijvoorbeeld X-Pander, die toen op de Indigo op Defqon.1 stond. Maar wij werden niet geboekt.”

“OP SCHOOL KEEK IK STIEKEM OP YOUTUBE EN ZAG ONZE MUZIEK VOORBIJKOMEN. ALS JE DAT ZIET, BEN JE NIET MEER MET SCHOOL BEZIG.”

Nigel en Thomas waren inmiddels al een jaar getekend bij Dirty Workz, maar die grote klapper bleef uit. “We kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat je tracks het echt moeten doen. Die moeten aanslaan, anders gaat niemand je boeken.” Maar het demotiveerde de jongens allesbehalve. “Het motiveerde juist alleen maar om nog beter en kritischer te kijken naar onze muziek.”

Vanaf het moment dat ze echt hun eigen hart gingen volgen, werd hun muziek wat toegankelijker en sloeg het ineens in als een bom. “We maakten eerst hele harde dingen waar we niet per se goed over nadachten, we deden gewoon maar wat. Vervolgens zijn we veel gaan experimenteren en kwamen we op de track ‘Funky Shit’. Deze plaat had een combinatie tussen het rauwe en een zomerse vibe, en zo is het balletje gaan rollen.” Deze track ging als een trein en werd volop gepromoot. Toen kwamen de boekingen vanzelf. “Op dat pad zijn we verder gegaan en nu zitten we hier.”

“Voor het grote publiek waren we er ineens”, vertelt Thomas. “Terwijl we toch al een behoorlijk tijdje meedraaiden. Maar vanaf ‘The Project’ ging het heel hard. We werden opgepikt door grote artiesten als Headhunterz, die toen zelf nog in de house zat. Dat heeft ons echt een enorme boost gegeven.” 2017 was dan ook echt het jaar van de grote doorbraak, met onder andere ‘The Project’, ‘Basstrain’ en hun remix van ‘DJ Isaac - Burn’.

Met ‘The Project’ deden ze echt iets anders dan anderen en daarmee hebben Nigel en Thomas Sub Zero Project echt op de kaart gezet. “Onze sound was rond die periode denk ik voor het eerst echt goed gevormd. Het voelde voor ons heel goed en het sloeg enorm aan. Nu is het zo eigen geworden, dat we in de studio ‘eigenlijk maar wat doen’. Het is er gewoon volledig ingesleten.” Daarnaast beaamt Nigel dat die track meer deuren heeft geopend in de scene. “We zijn wat breder gaan kijken. Gewoon experimenteren. Het liep voor ons gevoel een beetje vast in de hardstyle scene. Wij zijn uiteindelijk blij met onze positieve inbreng waardoor andere producers ook meer buiten de lijntjes zijn gaan kleuren.”
 

szp-the-project-1
 
Het afgelopen jaar hebben Nigel en Thomas veel mooie hoogtepunten gehad, met het Qlimax anthem natuurlijk stipt op nummer één. Als Thomas trots vertelt dat het voor hem een droom was die uitkwam, knikt Nigel hard mee. “Ja, voor mij ook. Maar heel eerlijk? Ik had er nog nooit over nagedacht. Op het moment dat ze het zeiden, dacht ik: “Huh, waar komt dit vandaan?” Daar is Thomas het absoluut mee eens. “Het jaar ervoor stonden we voor het eerst op Qlimax. Dat was al een enorme droom. Echt het grootste, van het grootste. En dan het jaar daarna het anthem maken, dat is echt onwerkelijk.”

Naast een hele toffe anthem show, hadden ze een grote verrassing voor het publiek in petto. Op Qlimax kondigde Sub Zero Project namelijk hun debuutalbum aan. “We willen the next level bereiken. Een album is echt een toevoeging aan onze carrière op dit moment.” Thomas vertelt over hun laatste twee live-acts, The Project in 2017 en The XPRMNT in 2018. “We hadden hadden zoveel ideeën voor onze nieuwe live-act, dat we besloten er een album bij te doen. Met een album kun je echt meerdere kanten van jezelf laten zien als artiest. Het wordt fifthy fifthy, solotracks en collabs. Het is uiteindelijk een mooi evenwicht geworden tussen uplifting party tracks en een paar goede beukplaten. We hebben er zo goed mogelijk over nagedacht, zodat straks alle puzzelstukjes op hun plaats vallen.”

The Contagion - het album en de live-act - sluit dan ook verder aan op de rest van het Sub Zero Project verhaal. The Project stond in teken van het introduceren van een nieuwe sound, met The XPRMNT was het de bedoeling om die nieuwe sound zorgvuldig te testen op het publiek en The Contagion staat voor het besmetten van de wereld met deze unieke Sub Zero Project sound. Een uit de hand gelopen experiment dus. The Project was vooral een hele experimentele act, met The XPRMNT wilden ze de madness brengen en The Contagion staat voor het besmetten van de wereld met de Sub Zero Project sound. “We willen echt iedereen bereiken, zo ver en breed mogelijk. Het liefst zelfs buiten de hardstyle scene.” Dat gaan ze doen in combinatie met vette visuals en een hele dikke show. “De live-act is één met het album, al die nieuwe tracks hebben we erin verwerkt. Maar ik kan nog niet te veel verklappen, dat ga je zien op REBiRTH”, vertelt Nigel trots.
 

 
 
Op REBiRTH trappen we namelijk niet alleen het festivalseizoen af, ook vieren we de kick-off van het debuutalbum van Sub Zero Project. Zij hosten hier hun eigen stage. “Ook weer een compleet nieuw ding voor ons”, vertelt Thomas. “Op REBiRTH is het album net gereleased en gaan we keihard los met The Contagion, de live-act. Daar gaat het echt ontploffen!”

Mocht je niet kunnen wachten, dan hebben de jongens van Sub Zero Project nóg iets leuks voor je. In samenwerking met Q-dance organiseren ze namelijk op vrijdag 29 maart voor hun trouwe fans een album reveal party. In de Warehouse Elementenstraat in Amsterdam geven ze aanstaande vrijdag alvast een preview op The Contagion. “Voor beide feestjes hebben we de line-up mogen samenstellen, en dit was echt tof om te doen. Het is een mix van mensen die op ons album staan, vrienden van ons en mensen die absoluut een spot verdienen. Talenten die we zelf interessant vinden.”

Terwijl ze nog druk bezig zijn met het album, de reveal party en REBiRTH hosting, staan de volgende hoogtepunten alweer voor de deur. Sub Zero Project is namelijk ook onderdeel van The Closing Ceremony op Defqon.1 Weekend Festival 2019. “Heel gaaf, het is weer een supervet iets om straks van ons lijstje te kunnen afstrepen. Vorig jaar mochten we de zaterdag al afsluiten, maar om nu deel uit te maken van de Closing Ceremony is weer een hele eer.

“En daar gaan we ook echt iets heel speciaals voor doen”, vult Thomas aan. “Tegen die tijd gaan we vol in de studio zitten om iets heel vets van The Closing Ceremony op Defqon.1 te kunnen maken.” Verder zijn ze de aankomende zomer vooral veel in het buitenland te vinden. “We gaan de hele wereld met The Contagion besmetten. Er staan veel mooie shows op de planning waarbij we elk continent gaan aantikken. Van Nederland, België, Duitsland en de rest van Europa tot China, Australië, Amerika en nog veel meer.”
 

defqon-szp
 
“WE WILLEN ECHT IEDEREEN BEREIKEN, ZO VER EN BREED MOGELIJK. HET LIEFST ZELFS BUITEN DE HARDSTYLE SCENE.”

De Sub Zero Project Basstrain dendert aardig door en daar zijn de jongens heel trots op. Natuurlijk hebben ze dromen, maar ze willen vooral dichtbij zichzelf blijven. “Je moet maken wat jij het leukst vindt. Jij bent de artiest, dus jij bepaalt. Maar we proberen natuurlijk wel onszelf steeds opnieuw te blijven uitvinden en uit te dagen om ervoor te zorgen dat iedere track eigen is.”

“Inspiratie halen we overal vandaan”, vertelt Thomas. “Ik denk dat het heel belangrijk is dat je niet alleen naar hardstyle luistert, maar verder kijkt. Ook al vind je de muziek niet vet, door ernaar te luisteren kun je veel leren.” Nigel en Thomas zijn bijvoorbeeld fan van de breaks van ILLENIUM (een Amerikaanse future bass artiest) en laten zich graag inspireren. “Het is heel anders dan hardstyle, maar het klinkt wel echt heel mooi. Als je dat dan in een hardstyle plaat verwerkt, klinkt het ook meteen heel anders. Met zulke dingen kun je je ook echt onderscheiden. Je laten inspireren door andere stijlen.”

Als ik naar hun bucketlist vraag, vertelt Nigel dat ze die eigenlijk niet hebben. “Nooit gehad ook. We doen al wat we het allerleukst vinden en ik mis niets. Ik ben al heel blij met kleine dingen. Als ik de hele dag in de studio heb gezeten - lekker muziek maken - en ik kom thuis, ga ik een potje playstationen. Dat is voor mij al een bucketlist-dingetje van de dag, haha. Natuurlijk zijn er wel dingen, zoals de Tomorrowland mainstage - dat zou ik ook wel willen. Geen idee of dat er ooit aan zit te komen, maar dat lijkt me wel heel vet.”

Verder vertelt hij dat hij het ook moeilijk vindt om te zeggen waar ze bijvoorbeeld over vijf jaar staan. “Ik weet dat we heel goed bezig zijn, maar ik ben gewoon écht met iedere vooruitgang blij.” Thomas: “Ik hoop gewoon heel erg dat we de lijn kunnen doortrekken. Dan ben ik echt tevreden.” Nigel: “Dat ja. Ik wil gewoon muziek blijven maken. Ik zou niet weten wat ik anders zou moeten doen. En als mensen dat blijven waarderen, ben ik dubbel tevreden.”
 


Op 5 april lanceert Sub Zero Project hun debuutalbum. Pre-order ‘m hier . Wil je Contagion live meemaken? Scoor dan een ticket voor de Contagion Album Reveal Party of REBiRTH Festival.  

  • Op vrijdag 29 maart gaat het los in de Warehouse Elementenstraat tijdens Q-dance presents: Sub Zero Project - Contagion Album Reveal Party. Wil jij hierbij zijn? Koop dan hier je tickets. Benieuwd naar de line-up? Of wat je kunt verwachten? Check it out.
  • Op 14 april barst de Contagion compleet los op REBiRTH, waar de jongens een stage hosten en voor het eerst hun live-act zullen laten zien. Koop hier je tickets.