The Evolution of Hardstyle #6: Euforisch

The Evolution of Hardstyle #6: Euforisch

hardstyle-report-redactie
Hardstyle Report Redactie - 4 september 2017

Hardstyle is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de dance scene. Jaar naar jaar worden over de hele wereld volle zalen getrokken en hebben miljoenen mensen hun hart verloren aan deze betoverende muziek. Waar waren we zonder Defqon.1, Decibel of Qlimax? Wie zou er anders dan artiesten als Noisecontrollers, B-Front en The Prophet door onze speakers knallen? Hardstyle is a religion. Our religion. Maar om zo succesvol mee te blijven draaien is aanpassing en ontwikkeling nodig. In The Evolution of Hardstyle duiken wij dieper in de ontwikkeling van onze geliefde sound en gaan we terug naar de kern. Waar komt hardstyle vandaan en hoe heeft het zich in de loop van de jaren ontwikkeld?

Een nieuwe afsplitsing

Nadat de Raw hardstyle zich daadwerkelijk had losgemaakt van de ‘normale’ hardstyle, bleef ook deze groep niet stilzitten en ontwikkelde zich snel. Om de afsplitsing compleet te maken, was er ook bij de ‘achterblijvers’ de behoefte aan een eigen identiteit. En een eigen naam: euforische hardstyle. Hiermee was de hardstyle voor het eerst tegelijkertijd opgesplitst in twee kampen. Als in twee kanten van dezelfde medaille, vallen de stromingen gezamenlijk onder de noemer hardstyle, maar wel ieder met een totaal eigen karakter.

De euforische hardstyle onderscheidt zich door de melodieuze focus waarin minder nadruk wordt gelegd op de bass. De vrolijke melodieën zorgen voor een positieve vibe, die duidelijk voelbaar is in het publiek. De veelvuldig voorkomende vocals worden uit volle borst door de gehele zaal ondersteund. Op een hardstylefeest luidkeels meeblèren tijdens je favoriete track. Het kán ineens. Kippenvelmomenten alom. Euforisch –  inderdaad vandaar de naam.

Hardstyle met inhoud

De basis van de uplifting sound wordt gevormd door het overbrengen van een verhaal. Muziek met een boodschap. Muziek die mensen raakt en binnenkomt. Dit zorgt voor een zaal vol emoties, die door het euforische publiek vrij worden geuit. Keihard stampen wordt hier afgewisseld met momenten van rust en bezinning tijdens een break, waarin men volledig opgaat in de boodschap. Niet zelden bevinden er zich onder de ontelbare zweetdruppels op de natte gezichten dan ook stiekem wat verdwaalde en weggepinkte traantjes.

De tweedeling zorgt niet alleen voor een eigen schare fans, maar ook dj’s kiezen dikwijls een kant. Artiesten als Brennan Heart, De Tweekaz en Atmozfearz focussen zich volledig op de euforische tak en zorgen voor een groeiende scene. Een scene waarin uitgebrachte tracks ook steeds vaker worden ondersteund door middel van videoclips om de boodschap nog beter te kunnen overbrengen op het groter wordende publiek. In 2013 was er voor Wildstylez zelfs – als eerste hardstyle artiest ooit – een gouden plaat voor het nummer ‘Year of Summer’. Zo knalde er plots gewoon hardstyle door de radiospeakers en werd het tijdens de alom gehate maandagmorgenfile mogelijk om het brakke hoofd voor even weer terug te laten keren naar het afgelopen weekend.

Een nieuwe scene, nieuwe ontwikkelingen. Misschien is de opkomst van de Hardstyle Pianist daar wel het beste voorbeeld van. Jisk Lieftink studeerde klassieke muziek aan het Conservatorium met daarnaast een grote voorliefde voor hardstyle. Met zijn muziek heeft hij een brug weten te slaan tussen de twee muziekgenres die in eerste instantie misschien het minst met elkaar overeen lijken te komen. Wie had immers ooit gedacht dat hardstyle hand in hand zou gaan met een piano? Inmiddels kunnen we volmondig zeggen dat het werkt. En na diverse optredens op feesten én zelfs een eigen concert, kunnen we zeggen dat het zelfs héél goed werkt. Het bewijs dat zelfs klassieke muziek hard kan zijn! En waarmee we in één keer het vooroordeel van tafel kunnen vegen dat hardstyle niets meer is dan stompzinnig gedreun!

Niet alleen in ons kikkerlandje gaat het hard. Ook daarbuiten gaat het steeds harder. De euforische sound maakt hardstyle meer toegankelijk voor het buitenland. Het gaat razendsnel. Hardstyle verspreidt zich als een olievlek uit over de wereld. Niet alleen vinden steeds meer bezoekers van over de gehele wereld de weg naar onze binnenlandse hardstylefeesten, maar ook vinden onze succesconcepten steeds vaker een podium in het buitenland. Zo konden we voor een bezoek aan de moeder der hardstyle-festivals – Defqon.1 festival – eerder al naar Chili afreizen en nog steeds jaarlijks naar Australië. En dat dat een aanrader is hebben wij als Hardstyle Report eerder al aan den lijve mogen ondervinden! Hardstyle is hiermee het ultieme bewijs dat muziek verbroederd en grenzen vervaagt!