thera-geck-o-hdr

Thera en Geck-o: 10 Years Of Musical Friendship

iris-profielfoto
Iris Grootmeijer - 31 januari 2020
Je hebt ze vast wel eens achter de draaitafels gezien: Thera en Geck-o. Ze staan niet alleen solo op het podium maar je vindt ze hier ook vaak samen, te herkennen aan de geweldige dynamiek tussen hen en het publiek. Met hun alternatieve sound weten ze op een speelse manier de mainstream hardstyle scene op te schudden. Een Thera en Geck-o set verveelt nooit, en dat is waarom zij al tien jaar lang het podium mogen delen op de grootste en kleinste feesten in de scene. Dit jubileum is niet onopgemerkt aan ons voorbij gegaan. Tijd om de kracht van dit duo eens onder de loep te nemen en van hen te horen waar die 10 jaar muzikale vriendschap uit bestaat.

Pieter is al even bezig met zijn carrière wanneer hij Rik online ontmoet via het forum Global Hardstyle. “Ik zat echt in de beginfase om mijn label Theracords van de grond af te krijgen. Geck-o produceerde nog niet heel erg lang, maar stuurde toevallig wat muziek door en ik was meteen razend enthousiast!” Geck-o's eerste track ‘Mindless’ wekte interesse bij Pieter en dankzij dit nummer was Pieter verkocht. Rik: “Dit werd meteen mijn eerste release op het label. Snel daarna werd ik uitgenodigd om te komen kijken bij een feest waar mijn muziek zou worden gedraaid!” Rik ging in die tijd eigenlijk niet naar feesten maar hij wilde het wel een kans geven: “Om die muziek voor het eerst op zo’n groot sound system te horen, heeft in één klap mijn kijk op de muziek veranderd.” Dit is het begin van een langdurige samenwerking, en Rik wordt al snel met open armen bij Pieter thuis ontvangen.

Die klik tussen de twee was er dus al vanaf het begin en daar is een duidelijke verklaring voor. “Dat komt vooral omdat we allebei extreem veel van muziek houden”, legt Pieter uit. “Die passie delen we op dezelfde manier, maar omdat we stiekem wat jaartjes schelen, hebben we allebei net andere muziek meegekregen toen we opgroeiden.” Dat zorgt ervoor dat Geck-o en Thera elkaar aanvullen met hun eigen krachten en kunnen zij zich allebei net zo erg laten meeslepen in het gevoel van de muziek. Niet gek dus, dat de twee artiesten al gauw samen achter de draaitafels verschenen.

thera-geck-o-1

Tien jaar geleden, tijdens een optreden in Spanje, was hun debuut als duo. Ondanks dat zij zich hier weinig van kunnen herinneren, is het samen draaien erg goed bevallen. Het ging meteen moeiteloos, dat vindt Pieter uniek: “We vullen elkaar aan, motiveren elkaar, spelen op elkaar in. En dat allemaal volledig natuurlijk, zonder enige wrijving.” Geck-o kan in deze periode veel leren van Thera: “Pieter is heel comfortabel on stage. In het begin heb ik daar veel van geleerd en nu heb ik mijn eigen stijl daarin gevonden.” Daarnaast vertrouwen de heren op elkaars skills. “Als de een wat doet, speelt de ander daar direct op in.”

Ze maken beiden muziek vanuit hun eigen gevoel en passie, dat is ook de reden dat ze allebei erg divers zijn qua producties, al gaat Rik daar nog een stapje verder in dan Pieter. “Met mijn eclectische concept The Funky Cat, techno en hardbass projecten, ligt het gros van wat ik maak toch wel een stukje van hardstyle af”, legt Rik uit. En dat is nou net wat zo interessant is aan deze twee. Doordat ze zich niet graag binden aan één genre, verleggen ze de grenzen graag in hun muziek.

Wanneer Geck-o en Thera draaien kun je er op vertrouwen dat je van een diverse mix aan underground platen en herkenbare tracks kunt genieten. Dit maakt hen bijzonder. “Er is gewoon zoveel te ervaren. En ik wil het allemaal proeven”, vertelt Geck-o. “Door verschillende soorten muziek te maken, ontplooi ik ook verschillende kanten van mezelf. Met techno maak ik ruimte voor zelfreflectie, met Russian hardbass maak ik lol en met hardstyle knal ik naar buiten.” Met deze instelling hoopt Rik, maar ook Pieter, meer durf, meer speelsheid, diversiteit, plezier en vriendelijkheid in de scene te brengen. “Ik hoop nog altijd dat er een scene rondom hardstyle ontstaat waar mensen uiten wat voor muziek ze heel erg vet vinden, in plaats van dat mensen vooral haten op dingen die ze slecht vinden”, voegt Pieter toe. Zoals zij zelf zeggen: “Liefde voor muziek overwint alles!”

Ze hebben allebei dan ook een mooie kijk op hardstyle. “Ik ga altijd nog helemaal terug naar de basis van de begintijd (2000-2002). Voor mij is hardstyle nog altijd een unieke combinatie van het melodieuze en zweverige van trance en de grof- en hardheid van hardcore”, vertelt Pieter. Rik weet het nog mooier uit te leggen: “Voor mij staat hardstyle voor extremen, alles wordt gepusht. Al het moois wordt nog prachtiger, al het lelijks wordt nog afschuwelijker. Om de pracht en weelde te kunnen ervaren zal je ook het lelijks moeten accepteren – maar dan zal je ook rijkelijk beloond worden met een euforie van jewelste.” Die euforie kennen we als hardstyle liefhebbers allemaal. Een gevoel dat verslavend lijkt te werken, waardoor we onszelf steeds opnieuw weer laten meeslepen in de magische gekte van de vetste feesten.

thera-geck-o-2

Een grote groep fanaten sluit zich hierbij aan. Al sinds Geck-o en Thera op het podium staan, vind je fans in het publiek. Vaak te herkennen aan de enthousiaste interactie tussen hen en het duo, lijkt het alsof ze elkaar al jaren kennen. En dat is vaak ook zo. “Ik vind het bijzonder dat zoveel mensen van toen nog altijd weer opduiken bij onze optredens met een blij hoofd.” Deze fans begrijpen de passie en liefde voor de muziek en delen dit met Pieter en Rik. “Dat is echt geweldig!”, vindt Pieter.

Zelf genieten ze ook van hun muziek. Met ‘Do The Happy Face’ beleven ze bijvoorbeeld veel lol: “Die track is z’n eigen leven gaan leiden vanaf het moment dat mensen hem live meemaken, dat blijft te gek!”, vertelt Pieter. Maar zijn favoriete hardstyle plaat op dit moment is er eentje die een heel ander gevoel overbrengt. “Vandaag ga ik voor ‘The Nasty Boyz - Angel (Hardstyle Masterz Cut)’, maar als je mij de vraag morgen weer stelt krijg je waarschijnlijk een ander antwoord, haha”. Een plaat die bij Geck-o een hoop los maakt is ‘Tonight (Wildstylez Remix). “Ik krijg al kippenvel als ik eraan denk. Dat is vooral vanuit het perspectief van de bezoeker, want volgens mij heb ik hem nog nooit in een van mijn sets gedraaid.” Een track die Rik meer in zijn eigen sets vindt passen is ‘Tuneboy - Tunebeat’: “Geweldige drive, speelsheid en melodieën!”

Ze hebben al een hele verzameling aan herinneringen gecreëerd als duo achter de draaitafels. Zo blikt Rik terug op hun set tijdens zijn eigen feest The Funky Cat: “Het was heel bijzonder om Pieter erbij te hebben op mijn eigen feest, waar we niet alleen Theracords maar ook Therabyte classics draaiden, van het oude sublabel waar ik een hoop bijzondere platen heb uitgebracht die de voorbode waren van wat ik later ging doen.” Hoewel elke keer dat ze samen draaien te gek is, was dit een bijzonder moment: “Pieter heeft me in het begin altijd uitgenodigd in zijn wereld, en nu kon ik hem uitnodigen in de mijne.”


Wat Geck-o en Thera betreft laten ze het hier niet bij. Ze kijken er naar uit om nog lange tijd samen op te treden en mensen blij te maken met hun muziek. “Ik ben de afgelopen tijd weer bezig geweest met het een en ander, en ik hoorde een zekere Pieter zeggen dat het wel in zijn straatje lag. Daar zal binnenkort wel wat van naar buiten komen…”, vertelt Geck-o lachend.

Hun eerstvolgende optreden staat voor vanavond gepland, op Thera zijn solo-event. Geck-o zal eerst een opwarmset verzorgen, waarna Thera aan zijn marathon begint. “We gaan dan nog een uur samen knallen, wat zoals altijd weer totale improvisatie zal zijn. We gaan spelen!”