Ground Zero 2017 - The Underworld 001

Ground Zero 2017 - The Underworld

mitchell
Mitchell van Eenige - 30 augustus 2017

Ground Zero, daar waar de duisternis de bossen van Bussloo omtovert tot een compleet andere dimensie. De dag stopt, de nacht treedt in en hardcore liefhebbers nemen het over… van zonsondergang tot zonsopgang. Betreed The Underworld vol snoeiharde, explosieve sets en echte hard heads. Into the darkness.

Ground Zero is het enige nachtfestival in Nederland en hier gaat alles en iedereen net even wat harder! Verdwaalde dagjesmensen zul je er niet vinden, alleen echte liefhebbers. Waar de echte gabber uit het straatbeeld lijkt verdwenen, tref je de gabbercultuur hier aan in vol ornaat. Kale of opgeschoren koppen, Australian en Cavello trainingspakken, Nike Air Max inclusief weggestopte veters, ronde zonnebrillen en hier en daar een hardcore tattoo. Gabber leeft nog steeds! Zeker hier, waar alleen de essentie er toe doet en iedereen, jong of oud, compleet zichzelf kan zijn. Niks commercie, gewoon snoeiharde hardcore. Aussie aan, beuken maar!

Ground Zero 2017 - The Underworld 002

Wanneer je door het bos langzaam richting de steeds hardere muziek loopt, krijg je gegarandeerd al kippenvel. De gekleurde verlichting gericht op de bomen geeft in combinatie met de duisternis van de nacht een mysterieuze sfeer die bij geen ander festival in Nederland op deze manier te beleven is. Dwalen langs de acht stages is dan ook een heerlijke bezigheid. Op het terrein vind je: Underworld (Hardcore), Noisekicks Terrordrang (Terror), RGB (Ruhr’G’Beat Uptempo), Freaks (Freestyle), Theracords (RAW Hardstyle), Hellbound (Early), Heresy (Industrial) en Multigroove (Rave, Old school).

The Underworld is dé grote mainstage stage tijdens het festival. Wanneer de zon achter de stage verdwijnt, maakt hij een ware transformatie door. Het is duidelijk te zien dat de organisatie dit jaar meer energie heeft gestoken in het design van de stages. Er wordt op een te gekke manier gebruik gemaakt van LED, lasers en vuurwerk, waardoor je compleet wordt meegesleurd in deze andere dimensie. Eén van de opvallende sets hier, is de RGB hour. De uptempo van de Ruhr’G’Beat wordt naar de mainstage gehaald om het BPM even lekker op te schroeven en keihard te gaan!

Ground Zero 2017 - The Underworld 003

Aan Meccano Twins de eer om tijdens hét showmoment te mogen draaien. Tijdens hun set van 01:00 tot 02:00 uur komt er een enorme lading vuurwerk tevoorschijn. Normaal is het vuurwerk vaak aan het einde van een feest, maar door de opkomst van de zon zou het vuurwerk niet tot zijn recht komen. En hoe tof is het om eens halverwege het festival eens écht goed te knallen?!

Ook de GPF live set in de Theracords tent heeft ons tijdens Ground Zero goed verrast. Wie GPF zijn, weet tot nu toe nog niemand, maar het eerste optreden van dit gemaskerde duo heeft de Theracords stage bijna laten ontploffen. Tracks zoals ‘Kendall Duck’, ‘Tardgedy’ en ‘Barbie Fuck’ komen voorbij en het publiek wordt gek! Delta 9, serving you audio destruction since the early 90’s, pompt frenchcore op een nog sneller tempo dan normaal, wat zorgt voor een enorme adrenaline kick. Samen met de langzaam opkomende zon, hebben we gedanst alsof ons leven er vanaf hing.

Ground Zero 2017 - The Underworld 004

Terwijl het inmiddels licht is geworden, breekt de laatste set van het festival aan. Alleen de mainstage is het laatste uur nog open en alle die hards verzamelen zich hier om nog één keer snoeihard te gaan. De Ground Zero Allstars laten het publiek zien dat met hardcore niet te sollen valt. We hakken tot de allerlaatste minuut!

Om 07:00 uur lijkt het inmiddels weer klaarlichte dag en verlaten alle Underground hard heads het terrein. Het is alweer zondag, een gekke gewaarwording na een zomer lang dagfestivals gehad te hebben. Even omschakelen, maar wel de perfecte manier om onszelf weer klaar te stomen voor het volgende seizoen. In het licht door naar de after, of naar huis. Maar voordat we de grote zalen weer betreden, gaan we nog één keer buiten snoeihard op Q-BASE .

Ground Zero is een onmisbaar festival in de agenda van de echte hardcore head. Hier kun je de hardcore sound op zoveel verschillende manieren ontdekken en beleven. Doordat het publiek uit alleen maar liefhebbers lijkt te bestaan, hangt er een hele unieke vibe. Bovendien is het ook gewoon supertof om ’s nachts rond te dwalen en buiten te dansen tot het licht wordt. Uit deze snoeiharde nacht blijkt maar weer – hardcore ben je niet voor even, maar voor je héle leven.

Ground Zero, see you next year.