origins of raw 2019

Origins of Raw 2019 - Darkness Evolved

mitchell
Mitchell van Eenige - 27 februari 2019

Dit classic feestje, gefocust op raw hardstyle, verraste ons vorig jaar met een steengoede eerste editie. Het was een dag vol nostalgie en het is ontzettend tof om helden van vroeger terug te zien op het podium, maar ook je favoriete dj’s van nu, eens iets anders te zien doen. Na de heerlijke dag van vorig jaar, keerden we op 22 februari opnieuw terug naar de roots van de hedendaagse raw. Dit is Origins of Raw 2019 – Darkness Evolved.

De vibe van een classic feestje is altijd meteen anders. De zalen zijn gevuld met kenners en liefhebbers. Mensen die zo nu en dan verlangen naar de hardstyle van vroeger, en dat maakt feestjes als deze ook zo populair. De gemiddelde leeftijd van de bezoekers ligt iets hoger, er wordt minder met de armen gezwaaid, maar des te meer gestampt. Ook tijdens de tweede editie van Origins is dat weer duidelijk. Geen enkele track gaat voorbij, zonder dat er luid wordt mee geschreeuwd of er flink op los wordt gebeukt.

Onze dag begint in de kleine zaal, met Psyched. Het is lang geleden dat we al die oude Solutio & The I’s platen hebben gehoord, maar man, wat is het vet om deze eindelijk weer een keer door de zaal te horen knallen. Zijn set is gevuld met snoeiharde pareltjes uit de early days. Het tempo, maar vooral het keihard stampen, zit er dan ook al vroeg op de dag, goed in.

origins-1


origins 2

Vervolgens draait Crypsis de eerste zaal stampvol met zijn Statement of Intent set. Er gaat niets boven zijn oude sound. Hard, ruig, rauw, precies zoals de muziek bedoeld is. Maar ook Jack of Sound weet op zijn beurt platen te draaien, die we al jaren niet meer hebben gehoord. Tracks als ‘You’re Next’ en ‘Starlight’ laten de zaal bijna ontploffen.

Zaal twee is vandaag  the place to be  als je echt helemaal uit je naad wil gaan. En dan vooral op wat hardere, oudere platen. Nummers die je echt bijna nooit meer hoort. Chris One weet de zaal te veranderen in een sauna, en dropt de ene vette track na de andere. ‘Zany – Science & Religion (Religion Mix)’, ‘The Beholder & Zany – Psychedelic Drops’ en hij sluit af met zijn eigen ‘Psycho’. Heel erg vet!

Maar de grootste verrassing van de dag zijn misschien wel Ran-D en Adaro . Deze twee helden zien we geregeld op het podium verschijnen, maar wat is het een verademing om ze eens iets anders te zien doen. En daar genieten ze zelf ook zichtbaar van. In plaats van het standaard rijtje met klassiekers af te gaan, zitten er een paar mooie verrassingselementen in hun set, zoals ‘Angel’ en ‘Poltergeist’. Maar ook de oude Gunz for Hire platen bezorgen echt kippenvel, zoals ‘Kings of the Underground’ en ‘Sorrow’.

origins-3


origins-4

De set van B-Front en Titan is extra beladen, omdat Titan net heeft aangekondigd dat hij gaat stoppen. Beide dj’s geven altijd ontzettend veel energie on stage en in deze final b2b lijken ze wel het dubbele te geven. De sfeer is waanzinnig en dikke platen, zoals ‘Dark Pact – Abyss’ klappen erop. Aan het einde van de set, bedankt Titan zijn publiek voor alle mooie momenten. Een emotioneel afscheid, gelukkig kunnen we deze held nog één keer op REBiRTH Festival bewonderen.

De dag wordt afgesloten door de Theracords Allstars, oftewel: Thera, Geck-o en Prefix en Density. En Origins had echt niet beter kunnen eindigen. Snoeiharde nummers als ‘Soul Train (Hardtechno Edit)’, ‘Environment (Delete Remix), ‘Smasher’ en ‘Outside The Box’ klappen door de zaal. We stampen ons door de laatste minuten van Origins 2019 heen. Rauwer en donkerder dan dit, hebben we het vandaag nog niet gehoord. Met recht the right way, to end the day.

Origins is opnieuw een mooie ode aan de raw hardstyle classics. Maar ondanks dat haalde deze tweede editie het niet bij vorig jaar. De sfeer was niet zo uitbundig als tijdens de editie ervoor, of zoals op Genesis afgelopen jaar. En ook het geluid in zaal één liet echt wat te wensen over. Ondanks deze puntjes van kritiek, hebben we ons wel echt goed vermaakt. Want even eerlijk: er gaat toch niets boven dat nostalgische hardstyle gevoel?