reverze-2020-1

Reverze 2020: The Power of Perception

jeroenvanvelzen
Jeroen van Velzen - 11 maart 2020
Reverze staat al jaren bekend als hét indoor hard dance event van België. Ook in 2020 laat Bass Events weer zien waarom dit zo is. Met twee grote area’s voorzien van een line-up waar je u tegen zegt, belooft de jubileum editie van Reverze weer veel goeds. Welcome to the Power of Perception!

De reis naar het Sportpaleis in Antwerpen duurt zo’n drie uur, maar na een aantal edities van Reverze te hebben meegemaakt, weten we dat het het waard is. We hebben er weer zin in! Nadat we binnen zijn gekomen, doorlopen we onze vaste routine zoals het halen van een kluisje en munt… wacht geen muntjes? Dat klopt! Dit jaar werkt Reverze met een cashless systeem. Daarnaast maken ze ook weer gebruik van de eco-token, zoals op the Qontinent in 2019. Goed om te zien dat Bass Events hiermee een steentje probeert bij te dragen aan het milieu!

Tijdens het eerste uur van de avond is duidelijk merkbaar dat iedereen nog een beetje los moet komen, maar het geluid klinkt al aardig goed. Ook begint de stage in de loop van de avond steeds meer zichtbaar te worden: in het midden een halve cirkel met daaromheen grote led-schermen. Daarnaast hangen er grote cirkels aan het dak waar lichten aan gemonteerd zijn. We zijn benieuwd hoe dat er in de loop van de avond uit zal zien!

 

reverze-2020-2

 

In de Lotto arena zijn Jay Reeve en Primeshock net begonnen met draaien. Het geluid staat hier nog relatief zacht maar dat belooft later nog veel harder te worden. Ze warmen het publiek goed op met vrolijke euforische nummers en ze premieren ook hun eerste collab. Dit is lekker inkomen. Hierna is het de beurt aan Adrenalize en Sephyx om de boel nog extra op te warmen. Enkele nieuwe nummers van Adrenalize komen langs waaronder zijn remix van ‘Lose Control’ van MEDUZA. ‘The Rhythm Of Life’ van TAC Team komt ook voorbij en met een melodie die ze tot aan Australië kunnen meezingen, begint het publiek nu echt op stoom te komen.

Na deze sets in de Lotto arena gaan we zeker de waanzinnige lichtshow van het Sportpaleis aanschouwen. Hier is Psyko Punkz net begonnen met draaien. Onze mond valt open van verbazing als we via de achteringang van het Sportpaleis de zaal betreden. Wat een adembenemend gezicht! De volledige stage is nu onthuld waardoor goed te zien is dat de hele zaal verlicht is in een zee van kleur En dan te bedenken dat de lichten die aan het dak gemonteerd zijn, nog niet eens aan staan. De set van Psyko Punkz sluit goed aan op het energiegehalte van het publiek met edits van ultieme klassiekers zoals ‘Dare Me’ van Junior Jack en ‘Insomnia’ van Faithless. Nu weer even terug richting de Lotto Arena

Als we daar aankomen realiseren we ons dat Devin Wild al is begonnen met zijn nieuwe live set. De Lotto Arena mag dan wel iets kleiner zijn dan het Sportpaleis, qua lichten ontbreekt het er niet aan! Ook op deze stage zijn er lichten aan het dak gehangen en zelfs volledige led schermen die bijdrage aan het visuele effect van de verschillende acts van de avond. Met name tijdens de set van Devin Wild, die ‘The Innergame’ premiered, is duidelijke hoe bizar vet die schermen zijn. Het is een audiovisueel spektakel van psychedelische kleuren en frisse psy-kicks van Devin Wild die deze set verrassend leuk maken.

 

reverze-2020-3

 

Sub Sonik is de volgende die aan de beurt is, alleen valt deze set wel tegen vergeleken met Devin Wild. Vrijwel elk nummer bestaat uit dezelfde kicks en een relatief voorspelbare opbouw en qua visuals is het allemaal iets bescheidener. We gaan tijdens B-Front Live even op de tribune zitten om de waanzinnige show op een andere manier te ervaren. Vanaf de tribune is extra goed te zien hoe mooi de lichtshow in elkaar zit. Met nummers als ‘Energy’ en ‘Mysterias’ wordt het publiek op zijn wenken bedient en laat B-Front de hele zaal trillen op zijn grondvesten. Wat een held!

Ondanks dat Act of Rage op hetzelfde moment draait als The Elite, de nieuwe live-set van Coone, Da Tweekaz en Hard Driver, is het goed te merken dat deze asociale Mean Machine met kicks van staal de boel flink op stelten weet te zetten. The Elite is namelijk verantwoordelijk voor het anthem van dit jaar waardoor je zou verwachten dat Act of Rage het lastig zou krijgen om om veel publiek te trekken tijdens de anthem show maar niks is minder waar - hij zet de hele tent op zijn kop! Het mix tempo is bijzonder hoog en met een hoog dosis mashups wordt het publiek telkens weer verrast. Uiteraard wordt deze set afgesloten met enkele hardcore platen zoals ‘Kicks van Staal’ waardoor de energievoorraad van publiek zeker gehalveerd is. Nog vijf uur te gaan!

 

reverze-2020-4

 

Het geluid in de Lotto Arena is op dit moment zo bizar goed en hard dat we besluiten om hier te blijven. Rejecta draait bekende nummers zoals de Vertile remix van ‘Raging In The Dancehall’ maar ook wat nieuwe onbekende nummers waar onze mond van openvalt. Probeert Rejecta de speakers te slopen? Over slopen gesproken, na Rejecta is het tijd voor misschien wel de hardste act van de avond: Rebelion presents Overdose.

Nadat Rebelion op Supremacy iedereen heeft verbaasd met hun nieuwe act Overdose was het de vraag of ze het op Reverze kunnen overtreffen. Het element van verrassing was minder aanwezig maar de zaal wordt desalniettemin met de grond gelijk gemaakt. De combinatie van spacey visuals en extreem harde kicks en screeches zorgt voor vele “Wow”- en “WTF”-momenten. Met nieuwe Overdose edits van ‘Fake Shit’ en ‘Within Me’ wordt de hele arena op zijn kop gezet en nadat Rebelion de set afsluit met Reverse (of stiekem Reverze) Rehab gaat iedereen spontaan klappen en juichen. Well done guys!

Toch maar even terug naar de mainstage waar Warface en D-Sturb hun ‘Synchronised’ album showcasen. Tijdens de set van Sub Zero Project werd al duidelijk hoe geweldig de lichtinstallatie was maar het kleurcontrast van rood en blauw tijdens Synchronised is helemaal adembenemend. Het geluid klinkt kraakhelder en iedereen gaat los bij de albumtracks en nieuwe nummers zoals het zomerse REBiRTH Festival anthem van dit jaar. Wat een show!

 

reverze-2020-5

 

Om de avond een tandje harder af te sluiten, gaan we nog even naar de Lotto Arena waar Dr. Peacock een goede poging doet om het geluidssysteem te slopen. Dit gaat wederom gepaard met mooie visuals en flitsende lasers die de volledige zaal verlichten. Iedereen zingt mee met alle bekende frenchcore deuntjes: “All my friends are dead!” Het gaat echter nog een stukkie harder als Greazy Puzzy Fuckers verschijnt samen met J1zzy. Gekkigheid is hiermee gegarandeerd en samen laten ze de meest gestoorde kicks door de zaal knallen. Halverwege spreekt J1zzy het publiek nog even toe: “When I say ‘f*ck’ you say ‘Corona’! F*ck Corona!” Een duidelijk statement naar het virus dat het festivalseizoen in gevaar zou kunnen brengen - op Reverze feesten we lekker door!

Om 07.00 uur komt er helaas een einde aan dit geweldige feest. Deze editie was er duidelijk een voor in de boeken qua lichtshow en geluidskwaliteit! De sfeer die er hing was erg vrolijk en het was wederom duidelijk dat ook onze zuiderburen goed in staat zijn om elk jaar weer een topfeest neer te zetten. Het is een geslaagde avond geworden die gevuld is met geweldige muziek! Wij zijn er volgend jaar zeker weer bij.

 

reverze-2020-6