royaalkabaal-1907

Royaal Kabaal 2019

jeroenvanvelzen
Jeroen van Velzen - 1 mei 2019
Op Koningsdag is heel Nederland één. Met feesten verspreid door het hele land, is het zelfs als hardstyle liefhebber lastig om een goede keuze te maken tussen de verschillende festivals. Stampen op Royaal Kabaal is een van de opties. Na het succes van voorgaande edities is een nieuwe traditie geboren en laat de organisatie wederom het hardste van de hardere stijlen samenkomen. Met de focus op raw hardstyle en uptempo, wordt de North Sea venue omgetoverd in een locatie waar de bass voelbaar is tot in je tenen. Dit is Royaal Kabaal 2019!

Het unieke van dit feest is dat Royaal Kabaal terug gaat naar het oorspronkelijke koningsdag-gevoel: gratis entree, top artiesten en heel veel gezelligheid. Om ervoor te zorgen dat het niet te druk op het terrein wordt, werkt de organisatie met een 'guarantee ticket'. Dit ticket is in te ruilen voor vier tokens en een wc-bandje. En dat werkt prima!

Het terrein rondom de Hemkade is gezellig aangekleed. Zowel het festivalterrein als de bezoekers en artiesten zijn gehuld in de oranje en rood-wit-blauw. Tijd om te rammen voor het Vaderland!

royaalkabaal-1902
E-Force draait het publiek warm met zijn laatste hit ‘The End’ en harde rammers als ‘Crowd Control’ van Thyron. En dit is duidelijk nodig omdat het weer tegenvalt. Het is koud, er is regen van tijd tot tijd en er staat zelfs een koud windje. Hierdoor besluiten veel mensen om vooral binnen, waar de drie andere stages zijn, een kijkje te nemen. Ook wij besluiten om het warmer op te zoeken om Partyraiser te zien openen met, hoe kan het ook anders, ‘Trip to Holland’. Combineer dit met een oranje publiek en sfeer is gegarandeerd!

Weer of geen weer: artiesten als Luminite en de twee gasten van Rebelion laten het terrein trillen op zijn grondvesten. Mc Democian denkt hier hetzelfde over en doet alleen maar harder mee. Vanaf het VIP-deck hebben we mooi uitzicht hoe het publiek zich 120% vermaakt. Alhoewel we er het liefst middenin staan, om de sfeer beter te proeven, is het een mooi gezicht om te zien hoe iedereen zich kosteloos vermaakt in een zee van oranje. Bij ‘Macarena Deathmatch’ van Luminite gaat het dak er echt af en tijdens de Rebel[ut]ion edit van ‘Dead Wrong’ zien we het halve publiek de mist ingaan.

royaalkabaal-1903
In de BKJN area laten Angernoizer & Cryogenic het publiek tot het uiterste gaan met een absurd hoog bpm. Snoeihard. Onderweg naar Malice, op de mainstage, komen we langs de 'upcoming talent’ stage waar de sfeer er ook goed in zit. Het is iets kleiner, waardoor er meer contact is met het publiek. Ondertussen gaat Malice op de main net zo hard los als het publiek. Met nummers zoals de live-edit van ‘Death Destruction’ en ‘The Extreme’ is chaos natuurlijk gegarandeerd. Het hele publiek rolt mee met iedere kick en de regen en de wind drukt de pret niet: we zijn niet te stoppen!

Tijd voor de laatste twee uur van de dag. Waar Neroz ons verbaast met snoeiharde platen, zoals zijn nieuwe plaat ‘Break Your Crew’ en natuurlijk de bekende ‘Bodyshock’, verhoogt N-Vitral het bpm met hardcore en harder. Het hele publiek gaat uit zijn dak op zoals zijn nieuwe collab met Deadly Guns. Uiteraard wordt er binnen nóg harder gedraaid door DRS, maar wij geven de voorkeur aan buiten staan bij N-Vitral om de enorme drukte binnen te vermijden. Om 23.00 uur is het festival weer afgelopen, maar is er voor de echte liefhebbers die nog energie over hebben een afterparty binnen in de BKJN area. Voor ons is het mooi geweest, dit feest is geslaagd!

royaalkabaal-1906
Royaal Kabaal is een goed feestje waar eigenlijk alles klopt. De line-up bestaat uit namen die goed in staat zijn om gebouwen te laten instorten en je nekharen overeind doen staan van de bass. Oftewel: gegarandeerd kabaal. Goed om te zien dat opkomende talenten krijgen de kans om zich te bewijzen in een kleine zaal waar er ook meer contact met publiek mogelijk is. Van de vele festivals die te bezoeken zijn tijdens Koningsdag is Royaal Kabaal zeker het bezoeken waard, los van het feit dat het natuurlijk gratis is. We blijven immers Hollanders.