Mitchell: How hardstyle changed my future 001

Mitchell: How hardstyle changed my future

mitchell
Mitchell van Eenige - 6 februari 2018

Hardstyle is meer dan muziek. Maar wanneer het bijna op ieder moment van de dag terugkomt en zo’n sterk deel uitmaakt van jouw leven, ben je echt hooked. Hardstyle Reporter Mitchell vertelt hoe hardstyle zijn studierichting, toekomst en daarmee zijn hele leven veranderde.

Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen. Ik ben verslaafd. Verslaafd aan hardstyle en alles wat deze muziek met zich meebrengt. Hardstyle heeft mijn leven overgenomen, vanaf het moment dat ik voor het eerst naar een feest ging.

Na een afgeronde mbo-opleiding en één jaar hbo, ben ik toch maar gaan werken. Ik wilde nog wel verder studeren, maar ik had nog geen idee wat ik nou precies wilde gaan doen. Of wat ik wilde worden. Ondertussen ging ik ’s weekends op volle kracht stad en land af om de vetste hardstyle- en hardcorefeestjes te bezoeken. Langzaamaan begon ik naast de feesten, ook steeds meer geïnteresseerd te raken in de achtergrond van hardstyle en alles wat daarbij komt kijken. Denk aan de achtergrondverhalen van grote organisaties, hoe een festival organiseren nu eigenlijk werkt of hoeveel kilo vuurwerk er op Defqon.1 Festival de lucht in wordt geknald. Als het met hardstyle te maken heeft, wil ik het weten. Iedere gek z’n gebrek zou je zeggen. Maar ik had toen nog geen idee dat die passie veel verder ging, dan slechts een leuke hobby.

Mitchell: How hardstyle changed my future 002

Toen ik in het voorjaar van 2017 een studiekeuze moest gaan maken, was het een vriendin die me een klein zetje in de juiste richting gaf. Zij studeert Media & Entertainment en vertelde dat ze op zoek was naar een stage binnen de hardere stijlen. Ze had geen idee waar ze allemaal zou kunnen solliciteren. Nadat ik ongeveer vijftien voorbeelden had gegeven, vertelde ze mij dat ik misschien ook wel Media & Entertainment moest gaan studeren. Hierdoor werd ik aan het denken gezet.

Ik stelde mezelf de vraag of werken binnen de hardere stijlen ook iets voor mij zou kunnen zijn. Ik sta op met hardstyle en ga er mee naar bed. Stiekem zag ik mezelf al helemaal zitten, bij één van de grote organisaties, aan de slag met de vetste feesten. Het lijkt me geweldig om concepten te ontwikkelen, te vernieuwen en te verbeteren. Dat er duizenden mensen uit hun dak staan te gaan op een feest, waar jij aan mee hebt gewerkt. Na lang wikken en wegen hakte ik de knoop door. Ik schreef me in. Hardstyle had nu al mijn toekomst veranderd.

Inmiddels studeer ik al een half jaar Media & Entertainment. Op dit moment is het nog heel erg algemeen, maar daar moet ik doorheen. Er is nu eenmaal geen studie of opleiding volledig gericht op conceptontwikkeling binnen de hardere stijlen. Ik krijg les over alle branches binnen media; radio, televisie, film, muziek, online en evenementen. Wel merk ik dat ik een grote voorsprong heb ten opzichte van studiegenoten met al mijn kennis binnen de evenementenwereld. En dan zeggen ze dat veel feesten niet goed voor je is, haha.

Mitchell: How hardstyle changed my future 003

Maar met alleen een studie ga je het niet redden. Binnen deze branche moet je een netwerk opbouwen en jezelf kunnen onderscheiden. Want er zijn nog zoveel anderen met dezelfde droom. Mede hierdoor ben ik sinds een jaar Hardstyle Reporter. Bij Hardstyle Report bouw ik een netwerk op, leer ik een verhaal te vertellen, hoe ik een pakkend artikel maak en leer ik hoe ik de lezer op lange termijn kan blijven interesseren qua content. Maar ik ga nog een stapje verder. Want naast mijn studie en mijn werkzaamheden bij Hardstyle Report, volg ik ook nog een cursus Event & Organisation bij The School of House in Amsterdam. Medewerkers van grote organisaties als HYTE, DGLT en ID&T vertellen in presentaties over alle ins en outs van het organiseren van een evenement. En waar je allemaal op moet letten.

Toch kan ik het niet laten om alvast na te denken over de toekomst. Je moet durven dromen. En ook vooral doen. Het is mijn droom om concepten te ontwikkelen bij een grote organisatie zoals b2s, Q-dance of Art of Dance. Mee te werken aan feestjes waarvan je denkt: “Hier MOET ik heen”. De festivalmarkt is enorm uitgebreid de afgelopen jaren. Dit betekent ook dat veel concepten op elkaar lijken. Blijven vernieuwen is belangrijk en dat gebeurt af en toe te weinig. Ik hoop daar met de tijd verandering in te kunnen brengen.

Ik wil nieuwe concepten ontwikkelen in combinatie met nieuwe showelementen die nog niet bekend zijn bij het grote publiek. Een goed verhaal vertellen achter ieder concept. Een bijzondere experience creëren. En een concept uitbouwen tot een nog groter succes, zodat de feestjes waar ik aan meewerk, al lang van te voren rood omcirkelt staan in jouw agenda. Maar eerst nog even stage lopen, mijn diploma halen en bakken vol ervaring opdoen. En misschien sta jij dan wel over een paar jaar te stampen op een festival waar ik aan heb meegewerkt. Who knows.