Het CDA pleit voor minder festivals 001

Het CDA pleit voor minder festivals

birgit
Birgit Roobol - 1 februari 2017

We mogen binnenkort weer naar de stembussen. Met de huidige ontwikkelingen in Amerika is het maar al te belangrijk dat we in Nederland onze stem laten horen, maar het kiezen van de juiste partij kan nog weleens lastig zijn. Wij weten in ieder geval op welke partij we niet gaan stemmen. Het CDA pleit voor minder festivals en roept burgermeesters dan ook op het aantal flink te beperken. Minder, minder, minder!

De vele dance-evenementen zou de politiecapaciteit opslokken, terwijl ze al met een groot tekort zitten. Kandidaat-kamerlid (en tevens oud-politieagent) Van Dam zegt er het volgende over het stijgende aantal festivals: “Op zichzelf leuk voor het publiek. Maar het vraagt natuurlijk ook veel van de politie.” Uit ervaring zegt hij dat enorme dancefestivals  soms wel tientallen agenten moeten inzetten. Voor Sensation waren het er dit jaar zelfs 650. Dat dit komt door een terreurdreiging lijkt hij volgens mij even te zijn vergeten. Van Dam wil daarom dat de burgermeesters terughoudend zijn met het toestaan van festivals.  Maar is het probleem nou het tekort aan politiekrachten of de festivals? Hoeveel blauw zien we nou daadwerkelijk op een festival?

De ingehuurde beveiliging is op festivals vaak al voldoende, maar omdat ‘we’ als de dood zijn dat er ook maar iemand een pilletje mee naar binnen smokkelt, wordt er op grote festivals en feesten, vaak politie in gezet. Maar waarom eigenlijk? Bang voor een pil te veel? Of dat festivalgangers elkaar doodknuffelen na een likje MDMA? En what about de wekelijkse voetbalwedstrijden? Daar houdt het CDA zijn mond over dicht, terwijl één ding zeker is; een festival verloopt een stuk vredelievender dan de gemiddelde voetbalwedstrijd.

De oude angst voor feestjes, drugs en jezelf overgeven aan de duivel lijkt weer op te spelen bij het Christen-Democratisch Appèl. Gaat dit écht om de politie, of om die vreselijke feestjes waar jongeren ‘uit hun dak gaan’ en zich massaal overgeven aan hard drugs en de duivel? Eén vraag blijft in ieder geval door ons hoofd spoken: zou de EO-jongerendag hier ook onder vallen? Of moeten alleen de liefhebbers van elektronische muziek terug Naar House?

Foto door Q-dance