Eén keer per jaar komen alle hardcore liefhebbers samen op Dominator. Het is niet voor niets het grootste hardcore festival ter wereld. Met zo’n vijftigduizend anderen, trotseren we de warmte en de droogte op het E3-strand in Eersel. Geen enkele temperatuur kan ons ervan weerhouden om op het kurkdroge terrein te hakken tot de zon ondergaat.
Maar man, wat is het warm. Gelukkig is er op E3-strand genoeg plek om de schaduw op te zoeken en om het water in te gaan. Het terrein bestaat uit acht stages met onder andere hardcore, early rave, frenchcore en raw hardstyle. En ook dit jaar staat ze weer vol met post-apocalyptische elementen, bizarre figuranten, motoren, lawaai en chaos. Het groffe, keiharde karakter van Dominator, sluit perfect aan op de muziek. Geen wonder dat Dominator hét hardcore festival van het jaar is.
De Lords of Domination stage, oftewel de mainstage, is een gigantische, industriële muur. Alsof je op de filmset van Mad Max staat. Helemaal bovenaan de stage worden de dj’s die gaan draaien, via een open lift naar beneden gebracht. Dit zorgt voor een spectaculaire entree en draagt bij aan het showelement van dit prachtige festival. Paul Elstak draait een gouden old school set met nummers zoals ‘Luv U More’ en ‘Rainbow in the Sky’. Even zijn we weer terug naar het gabbertijdperk, een mooie trip down memory lane.
Tijdens de set van Destructive Tendencies, krijgen we een goed beeld hun tweede album ‘Beyond the Lights’. Geleidelijk aan wordt het bpm op de mainstage flink opgeschroefd en vliegen distorted kicks voorbij. Maar het mooiste pareltje bewaren ze voor het laatst. ‘Sound Becomes Two’ brengt opnieuw kippenvel met zich mee. Alsof een lading hardcore magic over het publiek wordt gegooid, opgevolgd door heerlijk beukwerk.
Het terrein begint leeg te stromen. Heel Dominator lijkt naar de set van Sefa toe te gaan. Helaas kan niet iedereen meegenieten van deze frenchcore mastermind. Het is zo druk, het hele terrein wordt afgezet en niemand mag meer naar de Guillotine Clan. De tent en het volledige terrein eromheen staat afgeladen. Iedereen hoop er stiekem toch nog doorheen te mogen, om deze frenchcore god te kunnen zien draaien. Helaas zijn wij één van de ongelukkigen die buiten staat, en moeten we het doen met de video’s. Hopelijk krijgt Sefa volgend jaar een set op de mainstage, dan kan iedereen van zijn muziek genieten.
Waar de frenchcore ooit weggestopt werd in een hoekje van het festivalterrein, kunnen we nu op de mainstage ervan genieten. Dr. Peacock trekt een groot publiek tijdens zijn liveset. Een half uur is alleen echt niet lang genoeg en vliegt voorbij. Het frenchcore opperhoofd laat een aantal nieuwe tracks de revu passeren waaronder zijn collab met Sefa ‘The Human Mind’. Dominator trilt op zijn grondvesten en lijkt geen genoeg te krijgen van het medicijn van deze dokter. Als ‘Trip To Ireland’ ingezet wordt, gaat iedereen los. “Bugger, bugger, buggerty buggerty buggerty, f**k, f**k, arse!”
Op de raw hardstyle stage draait Malice voor het eerst live. Deze jongens bewijzen dat ze zich goed staande weten te houden tussen alle hardere stages. Dertig minuten lang is het genieten van lomp, hard en verwoestend beukwerk. Mensen gooien elkaar bijna de lucht in, liggen spartelend in het water of kijken elkaar verrast aan. De bekende “OOOH!” is bij iedere beatdrop te horen en echoot waarschijnlijk nog steeds na op de plek waar de raw stage stond.
Als afsluiter is het genieten van de man die verantwoordelijk is voor het anthem van Dominator 2018: Neophyte. Hij is een van de belangrijkste hardcore pioniers en heeft bijgedragen aan de scene zoals we hem vandaag kennen. Met zijn ‘25 years of Neophyte’, viert hij op Dominator zijn hardcore legacy. En hoe. Tijdens deze fantastische afsluiter laat Neophyte zien en horen waarom hij de hardcore veteraan genoemd wordt en nog steeds relevant is. Met klassiekers als ‘Braincracking’, ‘Army Of Hardcore’ en ‘Sterf met een gezwel aan je kontgat’, blaast hij de hele mainstage omver. Wat een baas.
Een spectaculair einde missen we wel een klein beetje. Maar daar kan de organisatie ook niks aan doen. Door de enorme droogte is vuurwerk een te groot risico. Onmacht dus. Het einde valt dan ook nogal rauw op ons dak. Mensen kijken elkaar verbaasd aan, is het echt al afgelopen? Maar de indrukwekkende lasershow en vlammenwerpers maken gelukkig heel wat goed.
Het stof is neergedaald, 50.000 hardcore diehards zijn voorlopig uitgestampt, maar niet voor lang. De volgende editie van Dominator is alweer aangekondigd. Hardstyle Report of niet. Always hardcore <3.