fatality-header

Fatality 2019 - The Raw Outdoor Festival

mitchell
Mitchell van Eenige - 31 juli 2019
Are you ready to kickroll? De Geffense plas in Oss is voor de vierde keer omgetoverd tot raw walhalla waar de hele dag alleen maar gebeukt wordt. Iedereen op standje maximaal! Dit is Fatality 2019 - The Raw Outdoor Festival.

Zelfs Moeder Natuur heeft er vandaag zin in. Het weer is geweldig. Met zo’n 28 graden en een lekker windje op het terrein is het goed uit te houden vandaag. Tijd om het festivalterrein verder te ontdekken: je kunt losgaan bij de mainstage, Shadow Realm, de Malice hosting of de Bumper Car stage. In tegenstelling tot voorgaande jaren is de stormbaan, die we kennen van Phoenix Festival, dit jaar ook op Fatality te vinden. Ook kun je lekker zwemmen in het meer en chillen op het strand, eigenlijk is het festival te kort voor alles wat je wilt zien of doen!

Het is pas 13.30 uur, als we door Sins of Insanity bij Shadow Realm op een set worden getrakteerd waar we nog even over doorpraten. Doffe klappen worden uitgedeeld en de echte liefhebbers staan vooraan keihard los te gaan. De oude Gearbox classics doen het vooral goed bij het publiek, zoals ‘Skrillex & Rick Ross - Purple Lamborghini (Rebelion bootleg)’.

fatality-01

 

De jongens van Sub Zero Project verrassen ons met hun set op de mainstage. In een line-up vol met de hardste artiesten uit de raw hardstyle scene verwacht je misschien minder snel zo’n grote headliner als Sub Zero Project, maar ze laten zien dat ze ook op deze stage helemaal thuis zijn. De melodieuze sound in combinatie met de diepe Sub Zero-kicks slaan aan bij het publiek en iedereen zingt of schreeuwt mee met tracks als ‘Calling All Superheroes (Intents Festival 2019)’ en ‘The Solution’.

We blijven staan bij de mainstage en genieten van een half uur durende live-set van Act of Rage. Hoewel de set kort is, weet hij zijn tijd goed te verdelen en zit het tempo er lekker in. Bij het inmixen van zijn laatste track gaat het héle publiek los, die keiharde ‘Mean Machine’ edit blijft het goed doen!

Een paar uur later komen we terug voor opnieuw een nieuwe live-set op de mainstage: E-Force Live. Hij draait een gloednieuwe track ‘Necromancer’ en zijn remix van ‘Reloaded’ wordt zoals altijd met liefde ontvangen door het publiek. Het is ongekend hoe hij, waar hij ook staat, het hele publiek aan het dansen krijgt. Vervolgens sluit hij af met een remix van ‘FTP’, alleen dan niet degene die we hadden verwacht. E-Force springt achter de dj-booth vandaan en gaat samen met alle raw fanatics net zo hard los op deze geniale frenchcore/uptempo edit. Die hadden we niet zien aankomen.

 

fatality-03

Het gas gaat er echt op tijdens de set van Riot Shift bij de Bumper Car stage. En we zijn blijkbaar niet de enige. Er staat een gigantische mensenmassa in en rondom de stage, het lijkt wel alsof heel Fatality zich heeft verzameld om keihard los te gaan bij deze set. Terecht, want wat een geniale set geven ze weg! Iedereen gaat uit z’n dak en stampt keihard mee op de verwoestende kicks van ‘Oblivion’ en de edit van ‘Gaan met die banaan’.

Het is inmiddels donker geworden en de lasers, visuals en vlammenwerpers komen steeds meer tot zijn recht bij de mainstage. Warface trakteert ons op een geweldige Heavy Artillery set, waar het zo druk is dat je amper kunt bewegen. ‘Catalyst’ en de mash-up van ‘Mutilate & Destroy’ slaan in als een bom en als de War Force track ‘Party Your Ass Off’ wordt gedraaid, kan deze set echt niet meer stuk.

Het voordeel aan feesten onder de Rivieren is dat het festival hier altijd langer doorgaat. We hoeven nog even niet aan de terugreis te denken maar des te meer om keihard losgaan bij de set van Delete op de mainstage. Hij draait nieuwe tracks zoals ‘Peace’ en ‘Shut The Mind Up’ en sluit vervolgens af met de VIP edit van ‘Level’ en ‘Watching You’. En ook dan gaan we nog niet naar huis; ons favoriete Schotse duo trakteert ons op geweld als het ideale toetje. De keiharde klappers van Rebelion drijft het laatste restje energie uit de bezoekers.

 

fatality-04

 

De dag wordt afgesloten met een eindshow, zonder vuurwerk. Vorig jaar kon deze niet doorgaan door de droogte en sloot Rebelion de dag af. Dat hadden ze beter zo kunnen houden, want de eindshow in deze vorm zorgde voor een behoorlijke anticlimax. Zonde! Volgend jaar hebben we liever nog wat extra Rebelion in plaats van wat vuur en nummers die we de hele dag al 10 keer hebben gehoord.

Desondanks hebben we een heerlijke dag gehad op Fatality 2019. De sfeer was top, de sets nog beter. Het geluid op de mainstage is wel een verbeterpuntje, net zoals de bovengenoemde eindshow. Ben jij een liefhebber van de allerhardste raw hardstyle? Dan ben je op Fatality als een vis in het water! Goed nieuws: de volgende editie is alweer aangekondigd op zaterdag 25 juli 2020. Ben jij erbij?