Loudness 2018 - Eindhoven 001

Loudness 2018 - Eindhoven

mitchell
Mitchell van Eenige - 7 maart 2018

De klok hangt nog net aan het Klokgebouw. Maar dan ook echt net. Loudness by b2s was in town. En ondanks dat de zaal dit keer misschien niet afgeladen was, reisden echte liefhebbers af naar Eindhoven voor een flinke dosis raw hardstyle, Gearbox- en Spoontech geweld.

Raw, met beats en kicks die steeds harder en sneller worden. Dat is Loudness. Sinds 2003 bekend om de intieme sfeer en de zaal vol liefhebbers, die speciaal naar hun favoriete raw hardstyle helden komen kijken. Loudness is niet te groot of te klein, eigenlijk precies goed. Een heerlijk feestje zou je zeggen. Maar op de een of andere manier vindt het grote publiek deze niet haar weg naar het Klokgebouw, want de opkomst valt behoorlijk tegen. Tot halverwege de avond zijn de twee zalen tot ongeveer de helft gevuld.

Loudness 2018 - Eindhoven 002

De aankleding van beide zalen is niet erg bijzonder. Twee led-schermen verlichten de eerste zaal. En zaal twee moet het alleen doen met een arsenaal lampen. Loudness heeft gelukkig ook niet veel toeters en bellen nodig om tot haar recht te komen. Wij houden er wel van. Het roept bijna nostalgische gevoelens op naar die good old days, toen raw hardstyle nog echt underground was. Maar wordt dit ook gezien door het hele publiek?

Adaro en Ran-D warmen het publiek op. En doen dit met klasse. Raw gecombineerd met melodieën waar je kippenvel van krijgt. Zeker wanneer de Gunz for Hire track ‘Immortal’ wordt gedraaid. Armen in de lucht en meezingen wordt gevolgd door flink losgaan. In de tweede zaal zijn Luminite en Re-Mind al zo hard aan het draaien, dat het veel belooft voor de rest van de nacht. Het typische Gearbox knalt door de zaal. Ook het publiek gaat steeds harder. En dan zijn we nog maar twee uur bezig…

Loudness 2018 - Eindhoven 003

Een opvallende set is die van Clockartz. Ze openen met ‘Dirty Italy’. En dat als eerste track. Diepe en harde kicks volgen. Wanneer je om je heen kijkt, zie je niemand stilstaan. Deze heren zijn duidelijk hun plek in de scene aan het veroveren.

Ook is er deze editie weer ruimte gemaakt voor een Loudness anthem. Clockartz en Chris One pakken hun moment om samen de track ‘Inner Circle’ te laten horen. Dit anthem is underground en straight to the point. Niet heel bijzonder, maar het past bij de locatie en het concept. Industrieel en rauw, zoals het hoort dus.

Loudness 2018 - Eindhoven 004

Regain laat voor het eerst zijn live-act ‘Out of Bounds’ zien. In dit half uur horen we alleen maar nieuwe tracks van deze Poolse held. De Rauwe Regain sound snijdt dwars door het publiek heen en omdat hij alleen maar nieuwe tracks draait, is iedere drop weer een leuke verrassing. Een aanrader!

Het concept Loudness draait niet om de show, maar om de muziek. En daarmee proberen ze de muziek weer iets richting de underground te trekken, in plaats van het grote, massale. Er worden bijvoorbeeld veel oudere tracks gedraaid, die alleen de echte liefhebbers kennen. Dit levert bijzondere momenten op, waar iedereen in opgaat. Een verandering ten opzichte van vroeger, want waar eerst de line-up vol stond met grote namen, bieden ze nu meer ruimte voor andere subgenres en kleinere labels zoals Gearbox en Spoontech.

Loudness 2018 - Eindhoven 005

Een slimme zet? Wij denken van wel. Want de festivalmarkt is verzadigd. Concepten gaan de strijd met elkaar aan. Dit is helaas sterk te merken tijdens deze editie. Maar hoewel de opkomst wat te wensen overlaat, is het zeker geen slecht feestje. De muziek is top, net zoals de sfeer. We moeten Loudness alleen nog de kans geven om zich opnieuw te vestigen, met deze nieuwe koers. Want een fijn feestje, dat is het. Volgende keer weer in de Maassilo?