loudness-2019---1

Loudness 2019

mitchell
Mitchell van Eenige - 21 november 2019
Denk je aan Loudness, dan denk je aan een duistere vibe, een underground locatie, en een harde sound. Het concept wordt versterkt door de unieke thuisbasis in Rotterdam: de industriële Maassilo. Tijdens Loudness kun je tracks die je niet vaak meer hoort, verwachten en de twee kleinere area’s staan in het teken van onder andere Spoontech, Gearbox en opkomende talenten. Dit is de tiende editie van The Intensity of Sound.

Als je langs het water aan komt lopen, zie je de grote oude graansilo steeds dichterbij komen. De zware bass van de muziek wordt steeds harder en na het betreden van de Maassilo loop je door de duistere, betonnen gangen. Je kunt hier al horen dat het geluidssysteem op standje maximaal staat vanavond, want de dreunen van de bass worden harder en harder. “Straight f#cking forward, that’s what Loudness stands for!”

In de eerste area is ‘the queen of raw’ haar plekje aan het verdedigen. Om 23.00 uur is het nog niet druk, maar Deetox gaat al stevig tekeer. Op dit moment is de intimiteit van Loudness echt te voelen. Je kunt aan Deetox zien dat ze blij is om haar trouwe fans te zien, ze heeft een glimlach van oor tot oor! Onverwachts wordt ‘Fatal’ eindelijk weer een keer gedraaid. Deetox sluit haar set af met ‘Chaos Reign’. Wat opvalt is dat het geluid iets te hard staat afgesteld. De LOUD in Loudness komt duidelijk naar voren, maar voor de kwaliteit van het geluid mag het wel een tikje zachter.

 

loudness-2019---2

 

Riot Shift en Imperatorz zijn onverwachts omgeruild op de timetable. We kwamen voor de set van Riot Shift, maar hebben alleen de laatste drie tracks meegekregen. Terug naar de Apexx ‘Machines Don’t Bleed’ album showcase dan maar. In een half uur komen tracks als ‘I Go Insane’, ‘Painkiller’ en ‘Cold Steel’ voorbij. De set is melodieus, maar toch rauw. Deze set sluit lekker aan bij Loudness en de locatie.

De nacht wordt rauwer wanneer Adaro het podium betreed. De set is aan het begin wat melodieus met onder andere ‘Touch A Star’, maar Adaro trapt al snel het gaspedaal in door ‘Take It Back’ van Delete te draaien. Loudness begint eindelijk een beetje echt warm te draaien. Bij ‘My Eyes Spit Fire’ schieten de lasers door de zaal en samen met de melodie zorgt dit voor een kippenvelmomentje. Bij de beat drop schieten vlammen voor de stage omhoog en is het Loudness plaatje toch echt compleet.

Als het Italiaanse duo Clockartz aan de beurt is, is het opnieuw rustig in de zaal, maar hierdoor is de connectie tussen het publiek en de artiesten veel fijner. Ze hebben net hun nieuwe album Chord V gereleased, maar gooien het vanavond over een hele andere boeg. Ze draaien een set volledig in de stijl van de avond en dat wordt heel erg gewaardeerd door het publiek. Ze trappen af met ‘Warhorn’ en bij ‘Lunatic’ gaat het dak er vanaf. “OMG I can’t take this sh#t, feeling like a lunatic!” Diepe kicks knallen door de zaal en het lijkt wel of de hele zaal mee schreeuwt.

loudness-2019---3

Na anderhalf uur bommen gooien van E-Force vs. Rejecta, springen de jongens van Rebelion het podium op om area een te verwoesten met ‘Bassline Junkie’ en de originele versie van ‘Bring It On’. Het publiek gaat extra lekker op ‘Repra Fukin Zent’, een track die de fans al heel lang weer wilde horen. De set wordt afgesloten met de superharde, nieuwe track van Rebelion en Garra: ‘Reverse Rehab’. Zoals op Supremacy houden meerdere mensen hun handen voor hun mond omdat het zo tekeer gaat tijdens deze track!

Rooler sluit Loudness af met zijn kersverse album tracks ‘STRAIGHT OUTTA FUTURE’, ‘ONETWO’, ‘REMEMBER THE NAME’, en de Sefa remix van ‘DOMINATION’. De tracks doen het goed bij de diehards die tot het einde doorgaan, maar Rebelion draaide al zo hard dat zij en Rooler misschien beter omgedraaid hadden kunnen worden op de timetable.

Het is te merken dat B-Front en Delete erg gemist worden op de line-up. In het rokershok en in de chill-out area horen we vaak dat deze twee artiesten erg gemist worden op deze editie van Loudness. B-Front en Delete worden toch als een soort ‘residents’ van Loudness gezien. Hun classics zorgen altijd voor een soort magie. Loudness is toch uitgegroeid als het moment om die overheerlijke raw classics door de speakers te laten dreunen, en dat misten we tijdens deze editie. Hopelijk zien we deze twee residents eind volgend jaar weer terug tijdens een volgende editie van Loudness.

 

loudness-2019---4