AIRFORCE Festival 2017 - The Superior Warfare 001

AIRFORCE Festival 2017 - The Superior Warfare

mitchell
Mitchell van Eenige - 9 augustus 2017

Beats die bijna voor turbulentie zorgen en drops waar je van opstijgt. AIRFORCE festival 2017 – The Superior Warfare knalde bijna door de geluidsbarrière heen! Ook dit jaar bundelden Art of Dance en Absolutely Fresh hun krachten en zetten als één sterk leger opnieuw een onvergetelijk festival neer, waar liefhebbers van alleen het allerhardste twaalf uur lang volgas kunnen gaan.

Dat was overigens niet zo vanzelfsprekend. Wederom werd het bestaan van het festival onzeker gemaakt door tegenstanders en moest er een rechtszaak aan te pas komen. Het festival zou de flora & fauna in de omgeving, vanwege beschermde vleermuizensoorten, kwaad doen en mocht hierdoor niet plaatsvinden van de tegenpartij. Gelukkig krijgen vleermuizen tóch geen hoofdpijn van hardcore en bleek het dus allemaal best wel mee te vallen. De vergunning werd verleend en het publiek kon vol gas uit hun dak gaan op de Vliegbasis Twenthe. No bats allowed! 

AIRFORCE Festival 2017 - The Superior Warfare 002

Zodra je arriveert, na ongetwijfeld een verkreukelde heenreis (of je bent één van de lucky few die op de fiets kan), merk je meteen dat de vibe van dit festival anders is dan anderen. De hangar, radartoren, kazerne en bunker waren jaren geleden nog gewoon in gebruik en behoren tot de battlefields van dit unieke festival. Langs de gigantische landingsbaan loop je het festivalterrein op en zijn hardcore heads uit heel Europa al keihard aan het losgaan. De geschiedenis is voelbaar!

En daar komen dus echte strijders op af. Het afgetrainde hardcore volk laat zich niet wegslaan door een beetje regen. Dat blijkt wel uit de vele ontblote bovenlichamen verpakt in regenponcho’s die tevoorschijn komen bij de set van D-Fence op de mainstage! Weer of geen weer, niemand vlucht hier de hangar in en ging gewoon keihard los. Tracks zoals ‘Biem’ , ‘Mand’ , ‘Wazzup’ en ‘Breek de Tent af ‘ zorgen voor een vrolijk sfeertje en lachende gezichten. De te gekke set van D-Fence deed zelfs moeder natuur goed, want zodra zijn laatste plaat gedraaid wordt, staat het zonnetje weer aan de hemel en functioneren de felgekleurde regenponcho’s inmiddels als vloerbedekking.

AIRFORCE Festival 2017 - The Superior Warfare 003

Hoewel AIRFORCE Festival voornamelijk een hardcore festival is, kunnen we het niet laten om even naar de Rawstyle stage te gaan voor wat afwisseling. Denk nou niet dat je het hier even rustig aan kan doen, want het geweld vliegt je snoeihard om de oren! Met E-Force achter de decks weet je zeker dat je deze battle gaat winnen en heerlijke tracks zoals ‘Pleasure & Pain’ , ‘Stresstest’ en de 2017 edit van ‘Seven’ laten iedereen uit zijn dak gaan. Pinsirs en luid OOOOH-geroep incoming! Deze set is opnieuw het bewijs dat een RAW-stage op een hardcore festival een prima toevoeging is.

Op de UNITY mainstage vindt een hele opmerkelijke combinatie plaats, namelijk DJ Mad Dog en Miss K8 die samen draaien. Oekraïne vs. Italië, Icebreaker vs. Dogfight. Een bijzondere, maar leuke combinatie! Klassiekertjes als ‘Back to the Oldschool’ en ‘Raiders of Rampage’ komen voorbij en zorgen voor energie-uitbarstingen bij het publiek. “MASTERS OF…”

AIRFORCE Festival 2017 - The Superior Warfare 004

Wanneer het donker begint te worden, komt de locatie pas echt tot zijn recht. De lichten creëeren een nog duistere en realistischer beeld van de vliegbasis. Ook gaat het tempo rap omhoog en verschijnt daar eindelijk Tha Playah weer als zijn alter ego ‘The Joker’. Het heeft lang geduurd voordat deze act te zien was voor het publiek, maar stiekem denken wij dat er een album aan zit te komen. Mede door zijn nieuwe track ‘Controlled by Chaos’ en de ‘Why so Serious (Angerfist Remix)’ die in korte tijd gereleased zijn. Who wants one?

En dan is het tijd voor een historisch moment met dubbele gevoelens. De laatste keer Destructive Tendencies als trio. Daniel Moore heeft besloten om Destructive Tendencies te verlaten, omdat het niet meer past in zijn drukke leven met zijn familie. Maar daar hoort natuurlijk wél een knallend afscheid bij. De set is echt steengoed en het publiek houdt het niet meer. Wat een magisch moment! Tot slot houdt Mick nog een kleine speech en bedankt samen met het publiek Daniel Moore voor zijn bijdrage aan Destructive Tendencies. Na de speech wordt natuurlijk die ene track gedraaid; ‘Sounds Becomes One’ ! Nog nooit heeft deze track voor zo’n speciale vibe gezorgd!

AIRFORCE Festival 2017 - The Superior Warfare 005

Net zoals vorig jaar, is de afsluiter weer bestemd voor Denekamps Gespuis, bestaand uit Crypsis, Dyprax, Angerfist en Radical Redemption, om AIRFORCE Festival nog even voor één laatste uurtje op zijn kop te zetten. Het BPM stijgt tot ongekende hoogte en snoeiharde tracks worden als kanonschoten afgevuurd, waarna het vuurwerk de lucht in vliegt en de gehele basis wordt verlicht. Het publiek laat nog één keer merken hoe hardcore to the bone zij zijn en dan klinkt het eindsignaal. Het gevecht is over. Het zit er weer op.

AIRFORCE festival mag dan een wat kleiner festival zijn, het feest zorgt voor bijna twee keer zoveel sfeer en ambiance als een ander festival met zo’n vergelijkbare line-up. There was no bat news today, but there is written history. See you next year soldiers, buckle up for round three!