Mysteryland 2017 001

Mysteryland 2017

birgit
Birgit Roobol - 31 augustus 2017

Mysteryland stond voor mij jarenlang symbool als het festival voor dagjesmensen en EDM-fans. Vroeger was ze ruig en snoeihard, was er een Tunnel of Terror en duurde het festival drie nachten lang. Ik heb de legendarische verhalen gehoord, erover gelezen en zelfs filmpjes gezien, maar sinds de transformatie van rond 2000, is ID&T met het festival een totaal andere weg in geslagen. Zo was Mysteryland niet langer meer een feestje voor kale koppen, maar een gigantisch dancefestival, een smeltkroes van allerlei soorten dance, voor ieder wat wils. Natuurlijk is dat ontzettend tof, is de locatie misschien wel één van de mooiste van Nederland en is de randprogrammering altijd on point , maar kan de echte hard dance liefhebber zijn geld niet beter besteden?

Het is het langstlopende dancefestival van Nederland, en tevens ook de grootste. Meer dan honderdduizend mensen liepen afgelopen weekend door de magische poorten op de heilige gronden van Haarlemmermeer. Toen ik op zaterdag 26 augustus voor het eerst de eer had om onderdeel te zijn van deze bijzondere experience , begreep ik meteen waarom.

Mysteryland 2017 002

Verwelkomend door het zonnetje liep ik het land vol Mystery binnen. Nergens vind je een lange rij, alle faciliteiten zijn logisch over het terrein verdeeld, over letterlijk ieder hoekje is nagedacht, maar waar het festival écht in uitblinkt is het schitterende festivalterrein met natuurlijk de Big Spotters Hill, heuveltjes, bruggetjes, wandelpaatjes, meertjes en riviertjes. ID&T werkt alles tot in de puntjes uit om de bezoekers een onvergetelijk weekend te bezorgen. En dat merk je meteen.

Tussen al die fantastische kunst, hilarische activiteiten en andere gezellige area’s, valt meteen op dat Q-dance de wedstrijd dit jaar weer heeft gewonnen. Met kop en schouders steekt hun imposante stage ver boven iedere andere stage uit. Waar we allemaal al weken druk aan het bedenken waren, wat voor dier het dit jaar zou zijn, verraste ze ons met iets totaal anders. Verschillende, mystieke, bijna een soort gemozaïekte schedels en gezichten, met fantastische kleuren. Stiekem doet het ons een beetje aan Qlimax denken en na het horen van het anthem tijdens de eindshow van zaterdag , belooft dat héél veel goeds voor 18 november.

Mysteryland 2017 003

De vibe onderaan de berg, zorgt ervoor dat we hier bijna het héle weekend hebben gestaan. Nergens hebben we dit op het terrein zo intens geproefd. Q-dance presteert het om het ‘authentieke Q-dance gevoel’ waar ze ook zijn over te brengen. Ook op Mysteryland voelen we het gigantische saamhorigheidsgevoel, passie, de het-maakt-niet-uit-wie-je-ook-bent-of-wat-je-ook-doet mentaliteit, de overtuiging, maar bovenal de never ending love voor hardstyle. De melodische floorfillers laten het hele publiek meeschreeuwen en stampen en met het verstrijken van de uren wordt de muziek rauwer, de danspasjes harder. Opnieuw ervaar ik precies dat gevoel waardoor ik smoorverliefd werd op hardstyle. Het blijft me raken.

Ook bij de Thunderdome stage is de fantastische sfeer, die voor mij hardstyle en hardcore feestjes zo bijzonder maakt, niet te missen. De gigantische Wizard waakt letterlijk het hele weekend over alle gabbers en hardcore heads, die hier hun beste hakmoves komen showen. Zaterdag piekt het BPM op Mysteryland sinds jaren eindelijk weer tot ongekende hoogte met de grootste namen uit de hardcore scene, zoals Miss K8 en Nosferatu. Op zondag hangt die heerlijke early vibe er, met onder andere The Prophet, die terugkeert naar zijn roots en heerlijk oude hardcore plaatjes pompt.

Mysteryland 2017 004

Buiten de harder styles, moet je natuurlijk ook even een kijkje nemen bij de andere stages. Zoals de steengoede set van techno baron Carl Cox , drum & bass van Netsky of ergens daartussen. Daarnaast vind je zoveel tofs op het terrein, dat je je alleen al met ronddwalen een heel weekend kunt vermaken. Kunst, gigantische teddyberen, ronddobberen in een zwaan en zelfs rondlopende dieren. Het wordt zelfs ZO bont dat we op zondag een pinsir sessie 2.0 meemaken. Ergens op het terrein zien we namelijk een groepje mensen in een kring wild met hun armen zwaaien. Daar móést dus wel iets grappigs gebeuren. En ja hoor, tussen het groepje mensen, glipt snel een krabbetje, zwaaiend met zijn scharen. Het kan écht allemaal op Mysteryland.

Maar ook als je niet zo’n wanderer bent en gewoon het hele festival lang wil stampen en springen, ga je op Mysteryland de dag(en) van je leven beleven. Op zaterdag en zondag komen geweldige sets van Sound Rush, Wildstylez, Frequencerz & Bass Chaserz, Psyko Punkz, Noisecontrollers – waar we écht een kippenvel moment beleefde tijdens ‘This is Eternity’, Ran-D en Phuture Noize en B-Front voorbij.

Mysteryland 2017 005

Na twee hele dagen dansen, stampen, hakken en springen, gaan de allerlaatste minuten bij de Q-dance stage nog één keer de koppies omhoog en de monden open. Het podium licht op, lasers vullen de donkere lucht, de bass dreunt en het vuurwerk schiet de lucht in. “Yesterday is history, today is a gift, tomorrow is a mystery.”

Alhoewel de andere stages niet per se  my cup of tea  zijn, vind ik het heerlijk om te dwalen en te verdwalen door het magische land van Mysteryland. Om daarna natuurlijk weer keihard te knallen bij de Q-dance of Thunderdome stage. Mij vind je dus zeker weten volgend jaar weer terug op Mysteryland. Want of je al duizend festivals gehad hebt, of het je allereerste is. Of je alleen voor één podium komt, of het hele festival af wil. Mysteryland, is altijd een goed idee!