Hemqade - Old habits never die 001

Hemqade - Old habits never die

hardstyle-report-redactie
Hardstyle Report Redactie - 3 december 2016

Hemqade. Back in those days. Het jaar 2001 om precies te zijn. De allereerste Qlubtempo en tevens de eerste kennismaking met hardstyle. Zenuwen in mijn lijf. Ik sta voor de deur van wat voor velen later de heilige tempel van de hardstyle zal zijn. Voor onze nieuwe generatie ravers een korte terugblik. Because old habits never die.

Wat is er dan zo speciaal aan de Hemkade? Zo op het eerste gezicht niets, hélemaal niets. Een achteraf gelegen keet liggende te midden van een industrieterrein in Zaandam. Niets fancy of chique. Geen streng deurbeleid, waarbij uiterlijk en kleding uiteindelijk de doorslag geven. Geen zien en gezien worden. Hier is iedereen gelijk, ongeacht hoe je eruitziet. One big happy family met één verbindende factor; nachtenlang stampen.

Hemqade - Old habits never die 002

Zó hard dat letterlijk de druppels van het dak vallen. Zich hierover druk maken doet niemand, want ach, het zweet van menig ontblote buurman nemen we ook voor lief. De zaal barst uit zijn voegen door al die zwetende lichamen. We delen écht alles. Ook mascara en eyeliner bevinden zich inmiddels ergens onderaan de wangen. Op een gothic feest hadden we het vast ook goed gedaan. Vers gekapte kapsels zien er inmiddels uit alsof het zowel een vette plensbui als een hevige orkaan heeft moeten doorstaan. Maar dat maakt allemaal niets uit. Glibberend over de spiegelgladde vloer is de glimlach niet meer van ons gezicht te slaan. Dit is ons moment.

Iedere bass voel je letterlijk in je lijf. Diezelfde bas maakt een drankje drinken onmogelijk zonder de buren af en toe een verfrissende douchebeurt te geven. En die vloer rondom de in Nikes gestoken voeten doet steeds meer denken aan een modderpoel (en néé, dit komt die gladde vloer niet ten goede). Het is maar goed dat de naaldhakken hier niet uit de kast worden getrokken.

Anno 2016 mogen we nog één keer terug naar de heilige grond. Daar waar de hardstyle groot is geworden. Daar waar Q-dance groot is geworden. Pionier van de hardstylefeesten. Dit is nostalgie ten top. En dat is duidelijk te merken. De ‘oh’s’ en ‘ah’s ’stijgen nog net niet boven de muziek uit. Net als de gemiddelde leeftijd van de feestgangers trouwens. “Ken je deze nog?” is de slogan van de avond. Een feest der herkenning. Magisch bijna. Een avond waarin oud zich voor even ook weer jong voelt. Alleen zal de dinsdagdip dit keer wel iets langer duren! Old habits never die… hell no!