Da Tweekaz fans vertellen: "Van hun muzie

Da Tweekaz fans vertellen: "Van hun muziek krijg ik een lach op mijn gezicht!"

birgit
Birgit Roobol - 22 januari 2019

Hate them or love them, maar om deze Noorse hardstyle dj’s kun je niet heen. Je kunt ze kennen van hun Disney bootlegs en feestnummers zoals ‘Jägermeister’ en ‘Wodka’. Op zaterdag 26 januari zetten ze, in samenwerking met Q-dance, de AFAS Live op z’n kop met hun eigen X-Qlusive.

Da Tweekaz hebben een unieke sound, een carrière vol highlights en een enorme achterban. Toch hebben ze de laatste tijd best veel kritiek gekregen. In reacties op social media wordt de muziek van Da Tweekaz afgeschilderd als “Commerciële kutherrie” en “Baby hardstyle voor buitenlanders”. Ook de keuze van Q-dance om het duo twee keer op Qlimax te boeken en ze zelfs een eigen X-Qlusive te geven, werd door veel hardstyle liefhebbers niet echt gewaardeerd.

Toch heeft, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, Da Tweekaz ook een grote Nederlandse en Vlaamse achterban. Fans die juist heel enthousiast zijn over X-Qlusive Da Tweekaz en dit duo al jaren volgen. Wij spraken een aantal fans en vroegen ze naar hun liefde voor Da Tweekaz.  

Andy Put

🐥Fan sinds: 2012
🎵 Favoriete track: Break The Spell

Andy Put kwam in 2012 in aanraking met hardstyle en hoorde‘Break The Spell’ voorbij komen. Sindsdien is hij verkocht. Hij houdt van Da Tweekaz om hun creativiteit. “De sounds die ze in hun tracks gebruiken, hoor je niet vaak. Vooral die reversed kicks, die zijn steengoed!” Maar misschien wel nóg belangrijker voor Andy, is dat hun muziek plezier uitstraalt.

“Veel mensen kennen alleen de Disney nummers, en keuren dat meteen af. Maar Da Tweekaz presteren het om een versie van de nummers te maken, die helemaal los knalt op een festival, zonder het origineel om zeep te helpen. Dat is echt heel knap.”

Da Tweekaz fans vertellen: "Van hun muzieSowieso is Andy fan van hoe Da Tweekaz film-achtige sferen toevoegen in hun hardstyle. “Ze kunnen heel goed omgaan met filmmuziek, dat is bijvoorbeeld te horen in ‘Hanging Tree’. Ze kunnen een hele gave cinematische opbouw creëren, iets wat je bijvoorbeeld ook goed terughoort in hun Reverze anthem. Ik houd ervan als iedereen zo’n track keihard meezingt, dat levert geweldige momenten op.” Het lijkt hem dan ook supervet om zijn helden te zien optreden met een groot orkest.

Andy heeft dan ook superveel zin in X-Qlusive Da Tweekaz. “Ik verwacht een soort hardstyle meets après-ski feest. Een soort X-Qlusive Holland sfeer, maar dan in een Da Tweekaz thema.”

Martijn Duerinck

🐥Fan sinds: 2010
🎵 Favoriete track: Nothingness

Martijn Duerinck was in 2009 al hardstyle fan en op zoek naar nieuwe tracks om naar te luisteren. In zijn zoektocht vond hij ‘Da Tweekaz – Angeli Domini’. Sindsdien is hij ze gaan volgen en vanaf 2010, na de releases van ‘Examination of Time’ en ‘Be Aware’ echt fan geworden. Wat hem meteen aantrok waren de 8-Bit deuntjes in hun muziek, maar vooral hoe serieus een nummer van Da Tweekaz ook is, het hem altijd vrolijk maakt.

Volgens Martijn vinden mensen de muziek van Da Tweekaz vaak te commercieel of te vrolijk. “Maar dit heb je nodig in een scene die zo breed is. Da Tweekaz zoeken grenzen op, die niemand kan opzoeken. Dit maakt ze uniek! Ik vind het hele toffe muziek, en als mensen dat niet vinden, ook prima. Ik laat iedereen gewoon z’n gang gaan.”

Martijn heeft al heel veel mooie momenten met Da Tweekaz meegemaakt, maar hun UK Hardcore set tijdens hun album release party van ‘Time to Shine’ staat hem nog goed bij. “De laatste anderhalf uur stond er een surprise act op het programma en dit bleek Da Tweekaz zelf te zijn met een UK Hardcore set, bijna zes jaar voordat ze als Tweekacore gingen optreden. Daar hebben ze absoluut het fundament gelegd voor iets moois!”

Maar ook tijdens een set in Helsinki, waar Martijn bij was, hebben Da Tweekaz hem echt verrast. “Het was de dag na de aanslagen in Parijs. Op het moment dat ze ‘Become’ draaide, gingen alle lichten in de zaal uit en werd de zaal nog slechts verlicht door aanstekers en het licht van telefoons. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik hier aan terugdenk.”

Het is duidelijk waarom Martijn vindt dat ze een eigen X-Qlusive verdienen. “Kijk naar de laatste tien jaar van hun carrière! Zij verdienen dit feest gewoon. Ze staan al vijf jaar in de DJMag Top 100, ze hebben hardstyle toegankelijker gemaakt en bewijzen iedere keer weer dat ze vernieuwd zijn. Check hun ‘Scatman Edit’ maar eens, of hun battle met Destructive Tendencies. Ik verwacht een topfeestje! Da Tweekaz staan garant voor feest. Daarnaast zijn er een aantal collabs aangekondigd, en ik kan niet wachten om die te horen!”

Annemijn Happel

🐥Fan sinds: 2014
🎵 Favoriete track: Crash and Burn en Together

Annemijn is vijf jaar geleden in aanraking gekomen met Da Tweekaz. Ze ging naar haar eerste feestje, Coone Global Dedication, in de Effenaar in Eindhoven. Hier draaiden ook Da Tweekaz. Hoewel ze nog niet bekend was met alle verschillende dj’s, merkte ze dat ze dat ze keihard los ging op hun muziek. “Hun vrolijke muziek en de Disney remakes, en gewoon heel de sfeer die er ontstaat als zij draaien, trekt me aan.”

“Ik vind het heerlijk om iedereen los te zien gaan op Disney nummers. Je ziet de grootste anabolen-boys losgaan op Frozen, Moana en The Lion King, dit brengt zo’n leuke, positieve vibe met zich mee!” Toen ze hoorde dat haar favoriete duo een eigen X-Qlusive zou krijgen, was ze heel enthousiast. “Ze staan al tien jaar in de hardstyle top. Iedereen kent hun naam en ook al worden ze niet door iedereen gewaardeerd, je kunt gewoon niet om Da Tweekaz heen!”

Niet alleen de muziek, maar ook de personen achter Da Tweekaz, maakt dat Annemijn een echte fan is. “Ik heb regelmatig contact met Kenth en Marcus! Ik heb ze al meerdere keren gezien op feestjes en beide herkennen me ondertussen. Ze weten ook dat ik een van de oprichters van de Tweekaz Family groepsapp ben en spreken dan ook regelmatig even een berichtje in als ik ze zie.”

De kritiek die Da Tweekaz krijgt, vindt ze onterecht. “Er valt niet te ontkennen dat ze na tien jaar nog steeds een héle grote naam zijn, met hun eigen sound. Ik vind het prima dat je bepaalde dj’s niet leuk vindt, dat heb ik zelf ook, maar dat betekent niet dat ik hier continu kritiek op lever. Prima als je Da Tweekaz niks vindt, maar laat de mensen die er wel van houden gewoon in hun waarde!”


Deze tracks live horen? Scoor dan nu je tickets voor XQ Da Tweekaz! Verwacht vodka, tequila, Jägermeister, badeentjes, kilo’s confetti, Tweekafriends & family en een flink arsenaal aan (te) gekke tracks en gekleurde lasers.

  • Koop je tickets hier.
  • Blijf je liever slapen? Bestel dan je Travel Packages hier.
  • Bekijk de line-up hier