X-Qlusive Ran-D 001

X-Qlusive Ran-D

hardstyle-report-redactie
Hardstyle Report Redactie - 24 januari 2017

Ran-D. Ooit was Randy Wieland er één van ons en stond hij zelf nachtenlang te stampen. Nu heeft hij zijn eigen avond. Een eigen X-Qlusive Ran-D, waarin volgens de traditie een reis door de tijd wordt gemaakt. Een avond waarin we terugblikken én vooruitkijken. Dat we dit uiteindelijk met Ran-D mogen doen, is volgens ons geen verrassing en meer dan verdiend! Hij hoeft het deze avond niet alleen te doen en trakteert ons op een leger aan versterking, inclusief zijn eigen dochtertje (en ja, de mama in mij smelt!). Maar oké, back to business. Na de vorige editie van X-Qlusive onder leiding van B-Front lag de lat immers hoog. Héél hoog.

Psyko Punkz trapt af en draait de zaal heerlijk warm, die ook al behoorlijk vol begint te lopen. Er was wat discussie of deze editie wel daadwerkelijk uitverkocht was of dat het hier slechts om marketingtechniek zou gaan, maar terugkijkend op de avond, lijkt daarover geen twijfel meer mogelijk. Deze was uitverkocht en goed ook. Het was stampvol! Één dampende mensenmassa broederlijk opgepropt in een oververhitte zaal: that’s what hardstyle is about!

X-Qlusive Ran-D 002

Hierna is de man van de avond aan de beurt. Finally. The Firestarter komt op in stijl. Fakkels in de hand. Muzikaal ondersteund door ‘My Way’. En yes, het eerste kippenvelmomentje is een feit. Hij neemt ons mee ‘back in time’. Classics en nog veel meer classics doen ons nostalgisch wegdromen en verlangen naar het verleden. Een gevoel van ‘vroeger was alles beter’ – I know, dit doet mij ook denken aan mijn opa – doemt even op. Dit lijken we echter al snel weer te vergeten wanneer Ran-D ons samen met Phuture Noize, Act of Rage en Clockartz meeneemt naar de toekomst. De toekomst van de hardstyle. Het besef daalt neer: wat staat er ons nog een hoop moois te wachten! En dat geldt sowieso voor deze avond, dat lijkt nu wel duidelijk.

De set van Digital Punk en Hard Driver die volgt is heerlijk en maakt gelijk een einde aan de discussie of psy-trance een waardevolle toevoeging is aan onze geliefde hardstyle. Het moment dat ‘The Project’ van Sub Zero Project wordt gedraaid, galmt de “WOW” door de zaal. Overduidelijk een geval van ‘in goede aarde vallen’. Hierna dalen we samen met onze Firestarter af naar de duistere wereld van de illegale raves ‘We rule the Night’. En daarin mag ‘Zombie’ natuurlijk niet ontbreken. Wat moet het voor de man achter de draaitafels een waanzinnig moment zijn wanneer de gehele zaal luidkeels je nummer staat mee te zingen. Want dat deden we. Onvergetelijk! Onze grote vraag blijft dan ook: wanneer brengt Ran-D deze track uit? Please…

X-Qlusive Ran-D 003

Roughstate staat alweer klaar. Wanneer zij ‘The Crew’ van B-Freqz draaien en daarin ‘Ran-D, Ran-D, Ran-D..’ scanderen, kippenvel allover. Zelfs de mc weet niets anders meer uit te brengen dan ‘goddamn, goddamn, goddamn’. Overigens ook een prima omschrijving van de gehele avond tot dusver. En die is gelukkig nog lang niet voorbij. Gunz for Hire. Och, het houdt maar niet op. Deze mannen – zo goed op elkaar ingespeeld – laten ons geen seconde meer stilstaan. ‘I’m a criminal’, ‘No Mercy’, ‘Executioner Style’, de ene na de andere klapper volgt. En na de afsluiter ‘De weg kwijt’ zijn we dit allemaal ook eigenlijk wel. Maar niet voordat we de avond eerst waardig zullen afsluiten. Samen met Evil Activities gaat Ran-D voor het eerst over op de hardcore. En hard was het. Wat een afsluiting! Hard, harder, hardst..

Na deze onvergetelijke avond is onze waardering voor deze held alleen maar meer gestegen. The firestarter. Ready to burn this shit down? We did. Oh yes, we did.