X-Qlusive Holland XXL 2018 - Geen greintje fatsoen

X-Qlusive Holland XXL 2018 - Geen greintje fatsoen

birgit
Birgit Roobol - 3 oktober 2018

Kedengedeng, oehoe. Ik heb hier een brief voor m’n moeder. Leef, alsof het je laatste dag is. Ik doe de deur dicht. Krijg toch allemaal de kolere. Ik ga snel, ik ga heel vlug. Hey gap, ik doe die shit stap voor stap. En dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht. Op zaterdag 29 september 2018 kleurde de Ziggo Dome oranje. De kleur van Q-dance, maar bovenal van Holland. De hele nacht stond in het teken van Hollandse herrie, en natuurlijk de verjaardag van oma. Dit is X-Qlusive Holland XXL – Geen Greintje Fatsoen.

Anders dan andere feesten, gaat X-Qlusive Holland XXL feest nauwelijks om de line-up of kwalitatieve hardstyle, maar des te meer om de Hollandse gezelligheid, gekkigheid, liters bier, hilarische edits en sfeer. En oma natuurlijk. Want naast een dosis carnaval, is deze X-Qlusive special ook het verjaardagsfeestje van de leukste oma van Nederland. En dat viert ze in stijl: met tienduizenden hardstyle fans gehuld in het oranje, in de Ziggo Dome.

X-Qlusive Holland XXL 2018 - Geen greintje fatsoen

Het is tijd, de hoogste tijd. En als we de Ziggo Dome binnen komen lopen, is Demi Kanon al flink feest aan het vieren. En dit doet hij een tandje harder dan verwacht. Op de X-Qlusive Holland XXL pre-party op het hoofdkantoor van Q-dance liet hij al een voorproefje horen, maar in zijn clownskostuum pakt het nóg beter uit. Met hilarische edits van Hollandse knallers als ‘Joost’ en ‘Hij was maar een clown’ afgewisseld door stevige tracks, warmt hij het publiek goed op. Tussendoor betreedt MC DV8 nog het podium om samen met ‘ons paps’ Guus Meeuwis’ ‘Brabant’ te zingen. Het hele publiek buldert mee en de liters bier vloeien vroeg op de avond al rijkelijk. Genieten!

Ook Bass Modulators weet hoe je een goed oranje feestje moet vieren. Met edits van ‘Andre Hazes Jr. – Leef’ en ‘Het Gevoel Van (X-Qlusive Holland Edit)’ breken ze de hele tent af. Maar hun set bereikt pas echt een hilarisch hoogtepunt als Rapper Donnie het podium beklimt met zijn snelle plange. “Zooo, dat is een hele snelle planga, ouwe!” Deze track mag wat ons betreft wel uitgebracht worden. Een heerlijk plaatje voor op de dronken kroegavonden.

X-Qlusive Holland XXL 2018 - Geen greintje fatsoen

Geen knettergek feestje zonder: The Partysquad & Outsiders. De tent wordt afgebroken met tracks als ‘Rampeneren’, ‘Helicopter’ en zelfs een edit van het GTST theme. Ook deze bende is niet compleet zonder artiesten on stage. Zo komt Willie Wartaal het podium op met ‘Sterrenstof’ en ook Danny de Munk. Helaas voor Danny de Munk staat  zijn microfoon de eerste halve minuut uit. Voor even voelt hij zich vast verdomd alleen, maar als uiteindelijk de volumeknop is gevonden, buldert het hele publiek mee. “HAD IK MAAR IEMAND OM VAN TE HOUWEEEE”, deng, deng, deng. Of zoals hij het zelf noemt: “bam, bam, bam”. Verstand op nul, en gaan.

Waar X-Qlusive Holland XXL eigenlijk exclusief voor Nederlandse dj’s is, mag Coone vanavond zijn inburgeringscursus doen. En hij bewijst dat hij zijn plekje op dit oranje podium heeft verdiend. Met de hilarische Primeshock mix van ‘Africa’ en ‘K3 – Alle Kleuren’ krijgt hij het hele publiek plat.

X-Qlusive Holland XXL 2018 - Geen greintje fatsoen

Ook in zaal twee gaat het feestje goed los. Retrospect bewijst dat hij binnen no-time van een Volendams jochie naar een artiest is getransformeerd. Naast wat geniale edits, gooit hij ook zijn remix van de Q-BASE klassieker ‘Lost in Dreams’. Maar de held van de avond is Jason Payne. Wat ons betreft heeft geen enkele artiest zoveel energie in deze avond gestoken als hij. Natuurlijk opent hij zijn set met zijn bekende ‘FTS’ mix: ‘Ik houd van Boerenkool’ 2.0, want Jason houdt nog steeds van boerenkool. Zijn energie is ongekend en met een gigantische glimlach op zijn gezicht breekt hij de hele tent af.

Frequencerz staat garant voor gekkigheid. Met een enorme dosis Brabantse gezelligheid brengen ze het bpm omhoog met ‘Rockstar’ en ‘Rise of Rejecta’, maar laten ook hun nieuwste remix horen: ‘Kav Verhouzer & Sjaak – Stap Voor Stap (Frequencerz Remix)’. En ondanks dat het publiek vanavond toch wat anders is dan op een gemiddeld hardstylefeest, doet de sfeer er niet voor onder. Een Hollandse meeschreeuwplaat of snoeiharde hardstyle track: iedereen gaat keihard los.

X-Qlusive Holland XXL 2018 - Geen greintje fatsoen

“WAAR IS DAT FEESTJE?!”, gevolgd door razendsnelle bass. De laatste drie kwartier van de avond zijn voor Dr. Peacock. Hij sluit de avond, in gezelschap van Da Mouth of Madness, af met een heerlijke dosis Hollandse frenchcore. Natuurlijk mogen ‘Wat Zullen We Drinken’ en ‘Trip to Holland’ niet missen, maar tijdens ‘Trip to Ireland’ heeft Q-dance nog een laatste verrassing voor ons. Rapper en YouTuber Joost, ook wel bekend als fervent Peacock-fan, betreedt het podium voor een foeilelijk potje hakken en wat geschreeuw door de microfoon, om vervolgens keihard los te gaan. Dit is precies wat deze nacht nodig heeft.

Als de vogeltjes buiten weer fluiten en oma inmiddels dronken van de advocaatjes gevloerd backstage ligt, druipen de oranje fans af. Toedeloe, toedeloe, toedeloe. Oma, bedankt. Enne, als je de volgende keer weer zo’n feestje geeft. Nodig je ons dan weer uit?