Hakke & Zage For Kids 1997 001

Hakke & Zage For Kids 1997

birgit
Birgit Roobol - 9 oktober 2017

In het tijdperk waar ‘hardcore’ op de radio gepompt werd en we konden ‘hakkeeh’ met TMF, was gabber zo normaal als een koekje bij de koffie. Echt Hollands. Zo normaal dat we zelfs onze kinderen er aan bloot stelden. Want waar Christengekkies met kopjes thee en knalrode bussen voor de grootste feesten klaarstonden als vangnet voor al die verloren zieltjes die zich weer eens een nacht lang overgaven aan Satan, stuurden we onze koters naar: Hakke & Zage for Kids. Inclusief Aussie’s.

Volledig gekleed in house pakken staan ze te hakken op keiharde hardcore. Na twee minuten vol verbazing kijken, begin ik me het echt af te vragen. Staan deze kids strak? Of denken ze écht dat die grote ogen en kaakschaatsen onderdeel van het ‘dansje’ zijn? Terwijl ik dus als drie jarige mezelf aan het onderkwijlen was en waarschijnlijk heel luidruchtig met mijn poppenwagen over de galerij aan het rennen was – dit verhaal heb ik uitvoerig vaak van mijn ouders gehoord – stond een complete generatie jonge Nederlanders na hun Aap Noot Mies huiswerkopdracht, gewoon op zaterdagmiddag de air uit hun Nikes te stampen.

En dat was geen light versie kan ik je vertellen. Gabberwijfie heeft het over neus poederen en lekker strak staan. En ook 3 Steps Ahead, Waxweazle, Dana en Buzz Fuzz zetten de Hemkade op z’n kop, alsof het publiek niet gemiddeld 11 is. Blijkbaar een slaand succes, want daarna deden ze het keihard over in Zoetermeer. En later nog een keer in de Hemkade tijdens een heuse zomereditie: Summer Swim Festival. Neem je zwembroek mee. En laat er vooral een handtekening op zetten door je favoriete dj.

Wat gaan ik hard, man
Jezus, wat gaat Nick hard, man
Tyfus, hé, wat een vette bass
Ik sta helemaal te ontbinden hiero
Flippen, man

Hé, waar is zij nou?
Nou, die is effe d’r neus poederen

Helemaal uit je kleuternaad met Bass-D & King Matthew, Darkraver (en wat zag ‘ie er schattig uit vroeger hè), De Mosselman, Delirium, Gizmo, Rotterdam Terror Corps, Ruffneck en Gabber Piet. Inclusief halfblote danseressen. Maar je kon je ook superstrak zuipen aan de Thunderdome energy drink, je favoriete dj’s meeten en je vlechtjes er af laten knippen bij de gabberkapper. Ik hoop voor de ouders dat je hier wel een briefje van ma of pa voor nodig had. Eén van de waarderingen, terug te lezen op good old archief Partyflock, van deze editie: “Ik was een jaar of 13? En ik ging zooo hard op een paar blikjes Redbull!­” Good parenting? Waarom niet. Ik durf te wedden dat deze mini-gabbertjes goed terecht zijn gekomen.

Ik heb er dan ook keihard om gegierd. Al mijn vrienden trouwens. We bespraken uitvoerig dat we als kind best graag daartussen hadden gestaan. Denk alleen niet dat mijn ouders een tondeuse door mijn enorme krullenbos wilden halen. En het meest dichtbij een house pak, kwam misschien een te groot 90’s skipak wat ik ooit had gekregen. Of mijn pyjama. Niet iedereen kan er overigens om gieren. Zo werd er schande gesproken over de baby-gabbers. Zelfs Duncan Stutterheim niet. Zo bekende hij in 2005 het volgende:

Thunderdome zakte af naar iets voor 14-jarigen. ‘Hakke & Zage for kids’, dat was natuurlijk een schande, gewoon een schande. Maar ik kan mezelf dat niet zo verwijten want ik was ook jong. Ik was 24 en het overkwam me allemaal maar. Het zal me nooit meer overkomen nu, een ‘Hakken for kids’ of een schoolagenda.

Een vierde editie van Hakke & Zage for kids kunnen we na die nieuwe koers van ID&T, de ondergang van de gabber in het straatbeeld en het doodbloeden van happy hardcore, op ons buik schrijven. Dus moeten we het doen met de legendarische beelden van vroeger. Wel balen voor mijn 14-jarige broertje trouwens, hij moet dan gewoon nog even 4 jaar wachten tot hij mee kan naar zijn eerste feestje.

Zou jij je kleine naar een Hakke & Zage for Kids party sturen?