Het Thunderdome gevoel 001

Het Thunderdome gevoel

birgit
Birgit Roobol - 5 december 2016

Sinds de legendarische Final Exam in 2012 is Thunderdome niet meer. Toch is ze allesbehalve dood. Het Thunderdome gevoel leeft over de hele wereld door onder de hardcoreliefhebbers. In totaal zijn er tweehonderdvijfentwintig events geweest, zijn er meer dan tweeduizend Thunderdome tattoo’s gezet, ontelbare Aussie’s en geschoren koppen voorbij gekomen. Maar hoe hard gaat hardcore in 2016? Nou… zo hard.

Het is een zaterdagmiddag in het industriële gedeelte van Amsterdam-West, maar het straatbeeld is anders dan anders. Overal staan auto’s met spoilers, gigantische speakers en stickers van bekende hardcore merken. Er klinkt keiharde muziek. (Half)kale koppen, Aussies, Nikes en heel veel Thunderdome jasjes en shirtjes domineren het beeld. In de roemruchte Warehouse Elementenstraat vindt de keihard uitverkochte Thunderdome Die Hard Day plaats. Op 3 december 2016 van 14:00 tot 19:00, verenigen gabbers en gabberinnen uit binnen- en buitenland voor een potje rammen op de allerhardste platen. Ook kunnen zij hun hoofd laten scheren, uren in de rij staan voor merchandise, een The Wizard tattoo laten zetten en meeten met oude helden, zoals drie leden uit het Dream Team: Dano, Buzz Fuzz en Gizmo.

Het Thunderdome gevoel 002

Natuurlijk is de oude garde aanwezig die nog maar eens duidelijk maakt dat “HARDCORE NEVER DIES”. Zij hebben Thunderdome zien uitgroeien tot het bekendste hardcore brand ter wereld. Maar ook een beduidend jongere generatie is aanwezig. Zij willen het echte gevoel ook eens ervaren. En ook al hebben sommigen nog nooit een echt Thunderdome feestje meegemaakt, iedereen hier heeft hun hart verloren aan The Wizard.

Het Thunderdome gevoel is wij tegen de rest. De snoeiharde hardcore is een verbindende factor tussen mensen die zich buitenstaander voelen. Het is een levensstijl. Ze identificeren zich met hun liefde voor de muziek en The Wizard. Het is zomaar dat er mensen uit meer dan twintig verschillende landen hélemaal naar die oude pindafabriek in Amsterdam-West zijn gekomen voor slechts vijf uurtjes Thunderdome. Zij zijn de echte Die Hards.

Het Thunderdome gevoel 003

Een buitenstaander zou ons misschien niet geloven – want hardcore is doodeng en voor uitschot – maar de sfeer in de Warehouse is fantastisch. Onovertreffelijk. Jong, oud, dik, dun, jaren fan, of net twee weken, het maakt niet uit wie je bent, wat je doet; je hoort er bij. Er wordt zichtbaar genoten van de optredens van de artiesten, die bijna als een soort goden worden onthaald. Ook als Thunderdome geestesvader Duncan Stutterheim het podium opgesleurd wordt, verliest het publiek het compleet. De dankbaarheid, liefde en passie is na al die jaren nog steeds voelbaar.

Zodra de posters, t-shirts en zelfs glazen platen zijn gesigneerd, de merchandise is ingeslagen en de Aussies nat van het zweet zijn, wordt de muziek uitgefaded. De Nikes en kale koppen druipen af. Sommigen vervolgen hun weg naar Pandemonium, anderen gaan naar huis. Maar één ding is zeker: HARDCORE WILL NEVER DIE. En ook Thunderdome niet, want in oktober 2017 gaat gewoon nog één keer: ALLES NAAR DE KLOTE!