Q-BASE 2017 001

Q-BASE 2017

birgit
Birgit Roobol - 14 september 2017

In Duitsland, verscholen in de bossen, ligt een verlaten militaire luchtbasis . Met zijn oude bunkers, rijke geschiedenis en underground uitstraling, is het de perfecte locatie voor een festival. Eén keer per jaar betrekken ravers van over de hele wereld dit terrein om het festivalseizoen keihard af te sluiten en te bewijzen dat zij echte die hards zijn. Wij gingen de grens over. Naar Q-BASE. Daar waar de zon het veld moet ruimen voor de maan, je intrede maakt in een compleet andere dimensie zodra het donker wordt en je transformeert tot een echte die hard.

Q-BASE is zo’n feest waar je maandenlang naar uitkijkt en als de dag dan bijna daar is, je de nacht van te voren flink ligt te woelen in je bed. Als een klein kind voor Kerstmis, gieren de zenuwen door je lijf en houd je de klok nauwlettend in de gaten. Gelukkig kon het feestje voor ons al iets eerder beginnen, met op vrijdag een kleine pre-party op Center Parcs Het Heijderbos. Zeker een aanrader voor wie veertien uur raven niet genoeg is! Of geen zin heeft om nog een heel eind terug te rijden…

Q-BASE 2017 002

Om vijf uur ’s middags klinkt het startschot en gelukkig bevindt de finish zich pas veertien uur verderop. De zon schijnt en we hebben nog een hele zonsondergang én -opgang voor ons! Dat lijkt overigens niet veel die hards tegen te houden, want vanaf het begin is het immense terrein al goed gevuld. Met maar liefst tien stages en meer dan honderd dj’s in oude hangars, bunkers en munitiedepots, is er de komende nacht genoeg te zien en te ontdekken.

Als je een druk schema hebt (en met al die goede dj’s kunnen we ons dat voorstellen), kun je op Q-BASE maar beter je hardloopschoenen aantrekken. Het is af en toe een flinke uitdaging om over zo’n groot terrein van stage naar stage te rennen. Zeker wanneer het donker wordt, vergeet je af en toe of je nou naar links of rechts moet. Daarom is het soms ook lekker om dat even los te laten en gewoon over het terrein te dwalen. De bossen en gebouwen lichten in felle kleuren op vanuit de duisternis en er is genoeg te ontdekken als je even van het gebaande pad afstapt. Zelfs komt er soms een vliegtuig voorbij, die opeens recht over je heen vliegt. Wat een bizar gezicht zou dat toch zijn, zo vanuit het vliegtuigraampje.

Q-BASE 2017 003

Voor Clockartz’ nieuwste liveact The Italian Way, staat de hangar al bomvol, maar gelukkig met nog steeds genoeg ruimte om los te gaan. De echte Clockartz fans bevinden zich aan de barrier, met vlaggen en een enorme lading enthousiasme. Live edits van onder andere ‘Caged’ en ‘Victorious’ komen voorbij. En terwijl psytrance kicks voor een gigantische energie boost zorgen en de hele zaal direct in stamp modus gaat, brengen ze óók feilloos de hele Hangar in bijna hogere sferen met een plaat die we nog niet eerder hebben gehoord. Het hele publiek gaat dan ook los wanneer Bram Boender het podium beklimt en met zijn magische stem de immense Hangar vult. Duizenden handen gaan in de lucht en op menig gezicht verschijnt een gigantische glimlach. ‘The Art of Being One’, wij kijken uit naar de release.

Ook onze ongekroonde koning van de hardstyle, B-Front, brengt de Hangar in extase. De melodie, de kicks. Alles klopt aan zijn set. Het wordt ons trouwens ook meer dan duidelijk dat het gebrek aan geluidsrestricties niet alleen hoorbaar is, maar ook voelbaar. Typisch gevalletje van die bass die moet je niet horen, die moet je voelen. Alsof al je organen door elkaar worden geschud. Wat een fantastisch goed geluid, maar wat zijn we tegelijkertijd blij dat we goede gehoorbescherming hebben.

Rond half twaalf bewegen we ons richting de open air mainstage, voor een goed plekje voor de Q-BASE Midnight Show. Dan is het nog de beurt aan Da Tweekaz, die zelfs stoere gabbers gehuld in 100% hardcore kleding, mee kunnen laten blèren met Frozen. Alsof je in de plaatselijke kinderdisco bent belandt. Ook wel binnen Hardstyle Report liefkozend ‘Jip en Janneke house’ genoemd. Het levert in ieder geval hilarische taferelen op.

Q-BASE 2017 004

Om 00:00 uur wordt de nacht ingeluid en worden we getrakteerd op een spectaculaire show met lasers en vuurwerk op de maat van de muziek. “The rush, that feeling, it’s all I need to survive. I operate at a higher level. I am a Die Hard for life!” Vuur en vuurwerk schiet de lucht in, waarna de melodie van het Noisecontrollers anthem ‘Strike as a Die Hard’ start. Alle hoofden rijken richting hemel, terwijl de lucht wordt opgelicht door een regenboog van kleuren.

Duizenden stemmen zingen mee en zodra de beat dropt, stampt iedereen mee op de maat van de muziek. Daarna worden we naar een nog hoger level gevoerd met Headhunterz’ ‘Tonight’. Alsof bij het hele publiek tegelijk, het halfje erin klapt, wordt er met een nog grotere energie boost dan daarvoor gedanst. Een ongekende rush. Dat is wat muziek met je doet en het voelt heerlijk. Op deze momenten is het alsof de tijd even stilstaat en de rest er niet toe doet. En dat is het allerlekkerste gevoel ter wereld. Wow, deze Midnight Show komt wel even binnen. Kippenvel tot op het bot.

Q-BASE 2017 005

Omdat we na al die emotie wel even zin hebben om gewoon lekker te rammen, is The Warehouse the place to be . Hier is het geluid nóg harder dan op de rest van het terrein. De Rotterdamse N-Vitral komt met kicks die je trommelvliezen bijna doen klappen. Tracks zoals ‘Getverherrie’, ‘Hiroshima’, ‘Rocking Fire’, en een nieuwe collab met Deadly Guns, doen ons regelmatig naar ons oren grijpen. Auw, maar wel héél lekker.

Terug in de Hangar, zijn we net op tijd voor de set van Warface. Gelukkig maar, want dit setje snoeiwerk is zelfs benoemd door sommigen tot misschien wel de beste van het jaar. Hij voert de snelheid flink op en een gigantische zee van Die Hards gaat helemaal uit hun dak. Vette lampen verlichten de hele zaal en met vette edits van bestaande tracks, enorme power kicks en tracks als ‘Welcome to the Jungle’ krijgt hij de hele hangar op z’n kop.

Q-BASE 2017 006

Na al dat beukgeweld is het tijd om het terrein wat meer te ontdekken en dat brengt ons in kleine bunkertjes met snoeiharde terror, maar ook bij het piepkleine Parookaville waar Geck-o met zijn spacey, funky tracks en pompende bassen het kleine tentje helemaal binnenstebuiten keert. Zijn set gaat heerlijk diep en verschillende invloeden uit andere scenes zijn te horen. Lekker om tussen alle hardstyle, hardcore en harder door, even experimenteel, buiten je comfort zone te gaan en lekker mee te deinen op hard house. Zo zien we het graag!

Genoeg gehoused? Terug naar het beukgeweld dan maar. Destructive Tendencies laat zien dat met deze Britten totaal niet te sollen valt. Wat kunnen deze gasten hard draaien. Het BPM wordt zelfs opgeschroefd naar ongeveer 210. BAM! Met tracks zoals ‘Kendall Duck’, ‘Dissidence’, ‘Ode to the Godfather’ en ‘Sound Becomes One (2017 edit)’, zal niemand deze set snel vergeten.

Frequencerz laten ons de kou op de main voor even vergeten met hun nieuwste track ‘Allright’ en hun collab met Warface ‘Not Afraid’. Dat in combinatie met de duisternis, de verlichte maan op links, een goed stel oogverblindende lazers en flink wat vuur, heerlijk. Maar ook Phuture Noize pakt hier heerlijk op door met een krachtige set. Het geluid staat zo ontzettend goed afgesteld, waardoor de kicks en melodie nog beter overkomen. Onder andere ‘The Paradox’, ‘King of the Jungle’ en ‘The Aftershock’ komen voorbij en man, op dit moment lijkt de nacht wel eindeloos.

Q-BASE 2017 007

Terug in de Hangar, komen we na ons rondje ‘dwalen’ weer een beetje op temperatuur. Het enige nadeel van zo’n nachtfestival in september is namelijk, dat een trui en een jasje echt niet meer genoeg is, als je op een luchtbasis ronddwaalt om vijf uur ’s nachts. We besluiten dan ook de laatste paar uur in de Hangar door te brengen, met onder andere Radical en Act of Rage die een enorme dosis Twentse brute kracht meenemen.

En als je denkt dat Raw Hardstyle niet harder kan, heb je Delete en Regain nog niet gehoord die met hun set rake klappen uitdelen. Dit brengt het beukgeweld naar een compleet andere dimensie. Zodra we merken dat het langzaam licht begint te worden, verplaatsen we ons nog voor één laatste keer. Naar Miss K8 op de main, waar keiharde hardcore klinkt, de zon langzaam opkomt en je beseft dat je er waarschijnlijk nog rotter uitziet dan je buurman die wezenloos om zich heen staat de kijken en je echt van zaterdagmiddag tot zondagochtend hebt gedanst. Van daylight into darkness into daylight. Hoogtijd om terug naar huis te gaan.

Dat Q-dance ook bij onze oosterburen een waanzinnig feestje neer kan zetten, blijkt maar weer. Q-BASE is de indrukwekkende afsluiter van het festivalseizoen. Eéntje die terug gaat naar de kern; een underground locatie, geweldige dj’s, echte die hard en een bruut geluid. Bovendien is dwars door het geluid dansen totdat de zon weer opkomt en veertien uur lang keihard raven ook gewoon iets voor op je try-before-you-die-lijstje. Het festivalseizoen zit er op, tijd om weer naar binnen te gaan, maar we kijken nu al uit naar de afsluiter van volgend jaar!