Q-BASE 2018 - The Final Mission

Q-BASE 2018 - The Final Mission

birgit
Birgit Roobol - 13 september 2018

The Final Mission op Q-BASE. De allerlaatste missie, en wat voor één. Niet alleen nemen we afscheid van dit bijzondere nachtfestival en alles wat het ons gebracht heeft, maar ook van het festivalseizoen van 2018. Veertien uur lang hebben we gestreden en gestruind over de oud-militaire RAF basis. Bloed, zweet en tranen. Met alle Die Hards gingen we dit avontuur voor de allerlaatste keer aan.

En voor de laatste missie gooit Q-dance het over een andere boeg. Na al die jaren waren we er eindelijk van overtuigd, dit keer echt niet meer te verdwalen. We couldn’t be more wrong, want de hele opzet van het terrein is anders. Dat wordt wederom een nacht vol dwalen en verdwalen.

We beginnen de dag goed en duiken meteen de Hangar in, voor een heerlijke opening van Rejecta. Zijn set bestaat uit verrassende platenkeuzes die elkaar strak opvolgen en hij teased zelfs met twee nieuwe tracks. Ons avontuur op de Open Air Stage start met KELTEK, waar we ons opwarmen voor de nacht. De zon maakt langzaam plaats voor de maan en onder de genot van de sfeervolle tracks van KELTEK is dat optimaal genieten. Hij draait onder andere zijn nieuwste track met Devin Wild: ‘In My Mind’ en zijn collab met Psyko Punkz: ‘The Apex’.  

Q-BASE 2018 - The Final Mission 001

Het verkennen van het terrein is onze grootste opgave. Nu het flink begint te schemeren, wordt het terrein nog duisterder, donkerder en rauwer. De bossen lichten in felle kleuren op en, geloof het of niet, het slalommen tussen de ‘gesneuvelde’ Die Hards is al begonnen. Want ook tijdens de laatste missie liggen ravers te slapen.

Ondertussen wordt er door Delete flink wat bommen en granaten gedropt. Snoeiharde platen knallen door de The End of Line bunker. We zijn duidelijk niet de enige die zijn gekomen voor de potten-en-pannen-kicks en scherpe screeches van deze Australische dj, want tot ver buiten de bunker staan Die Hards verzameld. Meters boven de grond knallen mensen hun beste moves eruit. Klaplongers, kickrollers, stampers, deze missie wordt door iedere liefhebber met honderd procent energie uitgevoerd. De sfeer is ongekend.

Q-BASE 2018 - The Final Mission 002

Om klokslag twaalf uur worden de troepen bijeengeroepen voor de laatste midnightshow. Aan Atmozfears de taak om deze te volbrengen. De herinneringen van vijftien jaar Q-BASE zijn verwerkt in een vijftien minuten durende midnight salute show vol waanzinnige lasers en vuurwerk. En waar normaal het festival afsluit met vuurwerk, begint het op hier pas echt. The place where creatures come out at night. 

Lees ook: A last salute to Q-BASE 

Vandalism breekt de BKJN bunker vakkundig af en iedere geluidsnorm wordt verbroken. Want hoewel hardstyle ons hartje het allerhardst laat kloppen, kunnen we al dat fantastische geweld dat er op Q-BASE te vinden is, niet overslaan. Ook bij Thunderdome gaat het los. De lasershow is abnormaal goed en Promo zet een knetterharde set neer. Puur straaljagergeweld!

Q-BASE 2018 - The Final Mission 003

Na al dat beuken, is het tijd voor een tripje down memory lane. Bij de Scantraxx hosting gaan we terug in de tijd met early hardstyle en verdomd lekkere classics. En daar komen liefhebbers op af, want verdomme, wat is de sfeer hier goed. Die nostalgische vibe bezorgt ons een glimlach die we dagen later nog nauwelijks van ons gezicht kunnen krijgen. De laatste uren van Q-BASE brengen we dan ook hier door, samen met grootheden als Tatanka, Alpha2 en Adaro. Tijdens Tatanka gaan we maximaal op ‘Tatarola – Who is Calling’ en schreeuwen we de bekende ‘Tokyo’ lyrics mee. “Japan has always been closely linked to it’s traditions. It’s a place where innovation and evolution have been represented at their best. TOKYO!” Keihard losgaan!

Tijdens alle drie de sets worden er pareltjes uit de ‘classic-hemel’ gegooid, maar de set van Adaro is met stipt de set van de avond. We gaan ongekend los op knallers als: ‘DJ Thera – Disturbia (The R3belz Remix)’, ‘Solutio & The I’s – Mistress’ en zijn eigen ‘The Italian Tribute’. Deze set is de perfecte mix van eigen platen, bekende en onbekende(re) platen. Precies die mix die we af en toe missen op hardstyle feestjes en we echt vaker willen terugzien.

Q-BASE 2018 - The Final Mission 004

Voor ons laatste restje energie, sluiten we af bij frenchcore god Sefa die opnieuw een plek op de mainstage heeft bemachtigd. Vliegtuigen beginnen weer over te vliegen en de zon begint langzaam te schijnen op alle afgematte koppies. Na de laatste frenchcore knallers struinen de Die Hards het terrein af. De allerlaatste missie is volbracht. Q-BASE heeft met deze laatste editie bewezen wat voor fantastisch festival ze is. Een absoluut gemis in de hardstyle scene, maar Q-dance kennende, komen ze ongetwijfeld met een legendarisch nieuw concept.  

Q-BASE, je was rauw, je was hard, je was extreem, duister en donker. Je was anders dan andere, verlegde grenzen en stelde ons open aan nieuwe dimensies. Na vijftien jaar mooie herinneringen is het tijd voor een nieuw hoofdstuk, maar jouw legacy, zullen we voor altijd blijven eren. We raved on the edge, from bunker to bunker. And now, we’re Die Hards for life. Thank you for your service, we salute ya!