voidax

Future Legends: Voidax

iris-profielfoto
Iris Grootmeijer - 14 mei 2020
Een talent voor het maken van hardstyle, een energieke stage presence, een unieke drive of bijzondere kijk op de muziek. De opkomende hardstyle dj’s van nu, zijn de legendes van de toekomst. Iedere maand, een nieuw talent. Read on, get surprised and discover some new, fresh talents.

Deze keer zoomen we in op het enthousiaste en energieke talent van Rough Recruits: Voidax. Of beter voorgesteld als Berend. “Overdag ben ik holbewoner in m’n studio, in de nacht een oneindige stuiterbal.” Hij zet zijn energie altijd in op vol vermogen waar we al van konden genieten tijdens Frequencerz Quarantine Hardstyle Sessions en zijn Loudness video set. Daarnaast heeft hij al zes sterke releases op zijn naam en een aangekondigde plek op Defqon.1’s INDIGO stage. Tijd om Voidax beter te leren kennen!

Zijn artiestennaam heeft Berend te danken aan zijn andere passie, gamen. In één van die games speelde de term ‘Void’ een enorme rol. Die term staat ook wel voor ‘leegte’ of ‘niets’. “In die periode was ik erg in mezelf gekropen, dus draaien werd een manier om mezelf te kunnen uiten. Toen bedacht ik me dat ‘Void’ stond voor de leegte die ik op dat moment voelde, en ‘ex’ staat voor het feit dat dat nu niet meer zo is. Erg dramatisch allemaal, he?”

Ik ben een enorme fan van storytelling en cinematische muziek. Dit zijn voor mij dé ingrediënten om meer diepgang te geven aan mijn tracks.

 

Voidax 1

 

Als enorme fan van storytelling en cinematic muziek combineert Voidax deze elementen met hardstyle om meer diepgang te creëren in zijn tracks. “Ik mis de raw hardstyle van het 2011-2014 tijdperk. Dat wil ik misschien ook wat meer terugbrengen.” Dat die periode extra speciaal is voor Voidax, is mede omdat in die periode ook zijn passie voor hardstyle is ontstaan. Naast de rake klappers van toen die in de smaak vallen, speelt ook de hardstyle scene zelf een grote rol. “De muziek was erg tof, maar het publiek, de gemoedelijkheid onder de bezoekers, dat vind je toch nergens anders? Het is onwijs gezellig en je vindt altijd zielsgenoten vooraan bij je favoriete artiest!” Hetgeen wat onze scene zo bijzonder maakt, is een belangrijke reden voor Berend om meer met hardstyle te willen doen. “Dat je zo’n publiek voor je hebt staan, dat is echt een drijfveer!”

Een artiest bij wie cinematische hardstyle hoog in het vaandel staat is Phuture Noize, een grote inspiratiebron voor Voidax. “Het is zo bizar om naar zijn muziek te luisteren, alsof je een film aan het kijken bent. In zijn muziek heb je een duidelijke introductie, spanning, een hoogtepunt, maar ook een slot. Het feit dat er zoveel aandacht besteed wordt aan alles na de eerste climax: het zit hem in de details”, vertelt Berend enthousiast.

Het is dan ook niet bepaald een godswonder dat de twee vaker met elkaar vergeleken worden. Beiden zijn ze te herkennen aan hun sferische sound en hun rake melodieën. Een enorm compliment voor de Recruit, maar in het begin had Voidax hier wat moeite mee. “Aan de ene kant moet je het opvatten als een compliment, aangezien de muziek van Phuture Noize op een hoog niveau zit. Aan de andere kant moet je ermee uitkijken; je wilt geen kopie worden. De wereld heeft namelijk al een Phuture Noize!”

Op het gebied van een verhaal vertellen wil Berend dezelfde richting op gaan, maar qua muziekstijl heeft hij andere ideeën. “Ik vind genres zoals Synthwave en Midtempo heel dik en dat wil ik meer gaan verwerken in mijn sound. Ik bedoel dan vooral thema’s zoals Bladerunner en Cyberpunk (een film en game die beide afspelen in de jaren ‘80). Zo wil ik mezelf onderscheiden en iets nieuws brengen in de scene!”

 

voidax-party

 

Zijn eigenzinnigheid levert hem een bijzondere eerste grote boeking op. Tijdens de X-Qlusive editie van niemand minder dan Phuture Noize zelf, deelt Voidax zijn sound met het grote publiek. “Het is enorm speciaal om op de line-up te staan tijdens de ‘huldiging’ van de artiest waar ik sinds het begin naar opkijk”, vertelt Berend. “Ik ben daarom ook van plan om echt uit te pakken met muziek. Op het moment heb ik precies in m’n hoofd wat voor stijl ik ga toepassen voor tracks in de toekomst, dus ik ben erg benieuwd naar de reacties tijdens X-Qlusive Phuture Noize!”

Het is enorm speciaal om op de line-up te staan tijdens de ‘huldiging’ van de artiest waar ik sinds het begin naar opkijk.
Berend vindt een muzikale thuisbasis in het talent label Rough Recruits van Roughstate. Een plek waar talentvolle jonge hardstyle producers de ruimte krijgen om te ontwikkelen en te leren. “Een tijdje terug werd er een writerscamp voor ons georganiseerd. Het fijne is dat we daar niet alleen als artiesten hebben samengezeten, maar je leert elkaar ook echt kennen. Zo voel je je wat meer onderdeel van het label. Iedereen heeft een andere werkwijze, dus het samenwerken aan een productie is erg leerzaam.”

Samen met Dawnfire werkt hij aan een nieuwe plaat. “We hebben ervoor gekozen om een urban 80’s vibe erin te verwerken. Dat geldt voor zowel voor de vocalen als de rest van de sound.” De heren zijn tot nu toe erg tevreden met hun samenwerking en zullen de track binnenkort afmaken. Stilzitten doet Voidax dus niet. Hij heeft namelijk nog een aantal samenwerkingen op de planning, met Udex en mede-Recruits The Machine en Delius.

In de toekomst hoopt Voidax een act te kunnen vormen met één of meerdere grote artiesten. “Bijvoorbeeld een hele epische show met Phuture Noize & B-Front.” Maar eerst wil Berend doorgroeien en verder zoeken naar de stijl die honderd procent bij hem past en waarmee hij écht tevreden is. Doordat er de komende maanden geen evenementen kunnen plaatsvinden en er dus ook geen boekingen op de planning staan, was zijn motivatie in de studio wat lager. “Je hebt dan veel minder om naar uit te kijken. Maar ik probeer zoveel mogelijk aan producties te werken, zodat er een hoop nieuwe platen gedraaid kunnen worden wanneer deze crisis voorbij is!”


 

Een hoop plannen waarmee Voidax zijn tijd goed kan kan besteden. Naast de samenwerking met Dawnfire werkt hij ook solo aan een nieuwe trilogie. “Ik wil elke keer een reeks platen na elkaar uitbrengen die thematisch gezien bij elkaar horen. Zo had je eerst ‘Extinction’ > ‘Submerge’ > ‘Demons’ en daarna ‘The Initiative > ‘Awakening’ > ‘Time and Space’. Nu is de volgende reeks aan de beurt. Ook komt er binnenkort een nieuwe plaat uit waar ik enorm blij mee ben! Hopelijk zal deze goed bevallen.’

Benieuwd geworden naar Voidax en wil je op de hoogte blijven van nieuws en upcoming releases? Volg hem dan via Instagram.

 

Future Legends