Adaro

Adaro over het aankomend festivalseizoen, nieuwe collabs en het REBiRTH Festival anthem

“Ik ben echt lekker aan het bouwen aan mijn carrière.”
birgit
Birgit Roobol - 7 maart 2019
Adaro’s carriere gaat on full speed. Hij heeft het erg druk op dit moment. Zo heeft hij net het REBiRTH anthem afgerond, is hij bezig met nieuwe muziek en collabs en heeft hij met Gunz for Hire veel nieuwe tracks gemaakt, waar hij samen met Ran-D nog steeds heel druk mee bezig is. “Maar het gaat allemaal volgens plan”, vertelt hij lachend.

The Haunter of the Dark heeft inmiddels al meerdere anthems op zijn naam staan. Met zijn rauwe, maar tegelijkertijd ook melodieuze kijk op hardstyle, levert dat keer op keer mooie anthems op. Anthems maken blijft voor hem dan ook een toffe kans om te laten zien wat hij kan. Een taak die hij uiterst serieus neemt. “Ik heb voor het anthem echt een compleet stappenplan gemaakt, net zoals ik dat voor het Hard Bass anthem van 2018 en Intents Festival anthem met Digital Punk in 2017, had gedaan.”

The making of 'I'm Alive'

Hoe hij precies te werk gaat? Dat begint allemaal met het gevoel van het feest, dat is de basis voor het anthem. “REBiRTH Festival staat echt voor het begin van het festivalseizoen, met alle hoop op zonnig weer. Hier hoort een positief gevoel bij, een echt zomers anthem met als thema Rebirth, de wedergeboorte.” De melodie is dan ook het belangrijkst, daar besteedt Thijs (Adaro) echt een aantal dagen aan. “Ik maak een stuk of twintig melodieën die ik mooi vind en dan kies ik uiteindelijk degene uit die ik het beste bij REBiRTH vind passen en uiteindelijk mooist vind.”

Inspiratie haalt hij vooral uit popmuziek uit de jaren tachtig. “Ter inspiratie heb ik veel geluisterd naar bands die echt die stadionsound hebben, om in de grootste sfeer van een anthem te raken.” Daarnaast moet het vrolijk zijn, maar niet over de top gaan in vrolijkheid en euforie, daar houdt Adaro namelijk niet van. “Dit is een moeilijke balans om uit te leggen, dat moet je echt voelen. Het is vaak dat melancholische randje waar ik echt van houd.”

Toen de melodie eenmaal stond, heeft hij de tekst geschreven en is hij op zoek gegaan naar de juiste stem voor het nummer. Uiteindelijk is hij bij de Amerikaan Nick Ray uitgekomen, een hele aardige en getalenteerde zanger. “Via Facetime werken we dan een aantal dagen samen om de zang perfect te krijgen. Het was echt een hele fijne samenwerking! Ik ben echt superblij met zijn input en het resultaat. Hij heeft een sound die je voor mijn gevoel nog niet vaak in hardstyle hebt gehoord. Ik krijg er echt een kick van.”

“Het is vaak dat melancholische randje waar ik echt van houd.”

Vervolgens is hij enkele weken bezig geweest om de track te produceren. “Ik heb tot nu toe aan deze track het langst gewerkt. Ik wilde alles zo goed mogelijk krijgen. Het perfectionaliseren van de lead heeft echt dagen geduurd. Het layeren en equalizen was nogal een gevecht, maar nu ben ik echt tevreden.” Toen de track zo goed als af was, moest er nog een rap in. “Ik wilde als punchline de bekende REBiRTH vocal in een vette rap verwerken. Dit heeft LXCPR perfect gedaan.”

Uiteindelijk heeft hele proces twee maanden in beslag genomen. “Dat betekent overigens niet dat goed werk altijd lang nodig heeft”, vertelt Adaro. “Maar bij het maken van deze track kwam een hoop werk kijken. En natuurlijk doe je extra goed je best, omdat je weet dat alle ogen gericht zijn op een anthem als dat van REBiRTH.”

Het gevoel is dus echt de basis van het anthem, zeker voor een feest als REBiRTH Festival. “Als je naar de geschiedenis van REBiRTH anthems kijkt, dan is voor mij het anthem van Ran-D en B-Front uit 2011 het beste anthem tot nu toe. Het is echt een plaat die nog steeds in de sets van tegenwoordig mee kan. Het zou mooi zijn, als dat met mijn anthem ook gebeurd. Als ik ‘m nog steeds over twee of drie jaar kan draaien, dat zou ik geweldig vinden.”

 
rebirthfestival-anthem2019

Met zijn anthem heeft Adaro dit jaar een extra groot podium gekregen, want REBiRTH Festival is dit jaar groter dan ooit. Zo is er een extra dag toegevoegd, komen er twee nieuwe stages én een festivalcamping bij. Ook Adaro verwacht er ontzettend veel van. “Je merkt aan iedereen in de scene, dat er echt naar uitgekeken wordt. Er zijn veel speciale optredens en hostings van artiesten. De ogen van de scene zijn begin april absoluut op REBiRTH gericht.”

En dat is voor Thijs meer dan logisch. “Ieder jaar is REBiRTH Festival weer voor mij een hoogtepunt, en dat hoor ik ook van veel mensen om me heen. Het is de kick-off van het festivalseizoen en ook vorig jaar was het weer geweldig. Als je dat festivalterrein oploopt, zit je er meteen helemaal in. Eén en al vrolijkheid. Het was onlangs in februari al heel lekker weer, dus ik zie dat in april weer helemaal goed komen.”

Wil je het anthem live horen? Dan heb je daar genoeg kans voor. Adaro draait namelijk drie dagen op REBiRTH Festival. “De zaterdag is voor mij echt het belangrijkst. Ik ga daar voor de tweede keer in mijn carrière mijn live-act doen. Hierin zal ook de anthem show verwerkt worden.” Op vrijdag treedt hij op met de Roughstate Alliance (B-Front, Frequencerz, Adaro en Ran-D) en op zondag draait hij een classic set. Ook is hij natuurlijk, samen met goede vriend Ran-D, aanwezig als Gunz for Hire. “We gaan zelfs nog voor REBiRTH samen de studio in!” Genoeg kans om hem te zien draaien dus.

adaro-q-base

adaro-3

Het anthem is inmiddels af, en Adaro is alweer volop met nieuwe projecten bezig. En dat is vooral heel veel nieuwe muziek. Zo komt er binnenkort een plaat uit, die hij samen met Kronos heeft gemaakt: ‘Blackout’. Ook heeft hij voor carnaval een 200-bpm bootleg gemaakt van ‘Snelle - Scars’ die ontzettend goed aanslaat. “Die ga ik zeker nog vaker draaien met optredens.” Ook komen er met Gunz For Hire dus nog een paar nieuwe tracks aan, zoals ‘Sicario’ en ‘The Gates of Orion’. “Oh, en met Ran-D en Frequencerz heb ik de track ‘Battleborn’ gemaakt, die er snel aan komt. Veel collabs dus, maar ik ga ook weer snel aan nieuwe solo tracks werken!”

Ook kijkt hij ontzettend veel uit naar het festivalseizoen. “Ik kijk er heel erg naar uit om op deze weg door te gaan. De laatste anderhalf jaar ben ik echt lekker bezig. Ik zit weer met een superpositief gevoel in de studio, denk niet meer teveel na over wat ik produceer en heb mijn stijl verbreed, met als voordeel dat ik minder creatieve barrières heb. Ik ben echt lekker aan het bouwen aan mijn carrière.” Die positiviteit straalt Adaro niet alleen uit in zijn ijzersterke releases, maar ook echt tijdens zijn optredens.

“Deze zomer staan er weer leuke feesten op de agenda”, vertelt hij trots. Met als bucketlist-item toch zeker de set van Gunz For Hire op Defqon.1. “We staan zondag op de main! Echt een key-moment van het jaar. Daar gaan we zwaar rocken.” Daarnaast is Adaro vooral trots dat hij de kans krijgt om op mooie podia zijn nieuwe muziek te premieren. “Ook komen er veel mooie buitenlandse trips aan. In veel landen groeit de hardstyle scene enorm op dit moment. Prachtig om te zien, en wat vet dat ik hier onderdeel vanuit mag maken!”

“Ik ben echt lekker aan het bouwen aan mijn carrière.”

Maar ondanks dat we allemaal nu keihard naar de zomer toewerken, vindt Adaro ook echt dat de magie van de nacht niet uit het oog verloren moet worden. “Voor je gezondheid is het festivalseizoen beter vanwege het dagritme, maar van origine ben ik een echte nachtbraker die van raven in de nacht houd. Het maakt mij niet veel uit, als ik maar lekker kan draaien en beuken, maar ik zal wel altijd een zwak houden voor het indoorseizoen. Dus daar ga ik dan ook nog even lekker van genieten.”

Op dit moment is hij nog druk bezig met een nieuwe plaat in samenwerking met MYST voor de QAPITAL EP, en ook met Digital Punk zijn de eerste ideeën voor een nieuwe collab alweer opgezet. “Verder staan er nog een aantal leuke samenwerkingen gepland die gedurende het jaar gaan komen! Maar voordat het zover is:” REBiRTH Festival! Hardstyle Report, bedankt, en ik hoop jullie allemaal het tweede weekend van april op REBiRTH Festival te zien, of op een ander feestje deze zomer.”


Het REBiRTH anthem van 2019, ‘Adaro - I’m Alive’, wordt morgen gereleased. Ben je benieuwd naar nog meer nieuws rondom The Haunter of The Dark? Vergeet dan niet zijn socialkanalen in de gaten te houden.