Hard Dance on the RISE 001

Hard Dance on the RISE

birgit
Birgit Roobol - 23 mei 2017

Hard Dance terug in de clubscene. Mooie woorden van de jonge organisatie RISE. En héél dapper ook. Maar is dat niet makkelijker gezegd dan gedaan? 

Air Amsterdam bracht bij team Hardstyle Report verschillende herinneringen naar boven. Voor sommigen zelf hélemaal terug naar de iT, maar de mijne slechts een paar jaar terug in de tijd. Ik ging uit met mijn niet-Amsterdamse vrienden van de studie, woonde net in de stad en dan kom je al gauw uit bij Air Amsterdam. In eerste instantie ben ik nog lollig geweigerd omdat mijn rijbewijs afkomstig is uit Rotterdam. Na met mijn Amsterdamse sleutelbos te hebben gezwaaid, ben ik uiteindelijk heel dronken geworden, terwijl ik meedeinde op een soort liftmuziek. Dat was afgelopen zaterdag wel anders.

Hard Dance on the RISE 002

Dit keer kom ik een stuk minder aarzelend binnen, want zodra ik de eerste stappen binnenzet, word ik verwelkomd door een felle bas. Maar terwijl Geck-o met zijn te gekke subground grooves, diepe bass en verrassende keuzes de sterren van de hemel draait, valt meteen op dat de zaal maar matig los gaat. Exclusief mezelf dan, want man, wat een set. Michael Jackson platen in de mix, Jamaica vibes all over the place. Zijn twee uur durende set is een teleportatie door de verschillende muziekstijlen. En steeds als je ‘m eindelijk door lijkt te hebben, schudt hij weer een wonderschone verrassing uit zijn mouw.

Het wordt meteen duidelijk waarom er slechts een deel van het publiek er op los hakt, als Sound Rush, met een te gekke hard house set achter de decks verschijnt. “What’s wrong with this fucking music, mate? Hardstyle? Are you serious?” Een groepje Engelsen druipt hoofdschuddend af. Er zijn toch per ongeluk toeristen in de Air belandt, die deze club aangeprezen zagen staan op internet of in de Lonely Planet. Zij hoopten voornamelijk op een avondje dronken worden en een misschien zelfs een leuke one night stand, vergezeld door een makkelijke mix van R&B, house en 90’s meezingers. Deze verwijzen we dan ook graag door naar de Bubbels. And so they went.

Hard Dance on the RISE 003

De dansvloer is beduidend leger, maar de sfeer des te beter. Er wordt flink geëxperimenteerd door dj’s en daar is ook echt de vibe naar. Regelmatig wordt er gejoeld, meegezongen en gesprongen. Wanneer de lichten in de zaal zakken en mooie melodielijnen over de dansvloer fladderen, gaan de kinnetjes omhoog, ogen dicht en worden handen reikend naar de hemel in de lucht gestoken. Dit publiek is gekomen voor een ontdekkingsreis langs de hardere stijlen. En ineens valt het op dat Air eigenlijk een hele fijne, intieme locatie is voor feestjes als deze.

Het concept heeft het nog iets meer tijd nodig om verveelde toeristen die niets anders willen dan de hele avond kletsen en selfies maken, buiten de deur te houden en de hele dansvloer te vullen met liefhebbers. Maar wat wil je na zo’n allereerste editie? RISE is ontzettend veelbelovend. Het is geen hardstyle feestje waar meezingers en versleten kickroll tracks tot in den treuren worden herhaald, maar hard dance in de breedste zin van het woord. Zonder regels, hokjes of grenzen. Precies zoals ze beloofden.