Qlimax 2017 - The Temple of Light 001

Qlimax 2017 - The Temple of Light

birgit
Birgit Roobol - 22 november 2017

Dertigduizend hardstyle fans reisden vanuit alle uithoeken van de wereld naar Qlimax om hun geloof te prediken. In hun Temple of Light. Met de muziek als enige echte religie. Zodra je de zaal binnenstapt, maak je intrede in een nieuwe wereld. Eén waar alle zorgen en problemen verdwijnen. Overal wordt glimlachend gedanst. Ze genieten. En hoewel je de meesten niet kent, voelt het zo vertrouwd. Langzaam ga je op in de massa. Je maakt deel uit van het grote geheel. Eén grote stampende massa, verbonden door de universele taal die hardstyle heet. Met de dj als de profeet die je door de nacht begeleidt. Na vijf minuten dansen, is je hartslag bijna niet meer te onderscheiden van de bonkende beats. Je gaat maar door. Denkt niet meer na. Geniet. Je voelt je onoverwinnelijk. Op je allerbest. Zou dit de hemel zijn?

Het Q-dance sprookje goes on. Al zeventien jaar op rij laat de organisatie uit Landsmeer ons fel oranje hartje sneller kloppen met het creëren van een magische droomwereld waar hardstyle ruleert. Qlimax is uitgegroeid tot hét paradepaardje van Q-dance en het belangrijkste indoor hardstyle feest ter wereld. Na de legendarische editie van vorig jaar lagen de verwachtingen torenhoog en na maandenlange voorbereidingen en speculaties vanuit de scene, was het dan eindelijk zover. Dit is Qlimax 2017 – The Temple of Light.

Terwijl het aantal beats per minute gedurende de nacht opbouwt onder versterking van de beste dj’s, staat Qlimax vooral bekend om de legendarische show. Een betoverend podium, lasers, stroboscopen, vuurwerk en een verhaal waarin je compleet in wordt gezogen. En dan die immense zaal. Hoewel het GelreDome vaak bekritiseerd wordt als partylocatie, blíjft het een adembenemend moment als je bijna dertigduizend mensen als één grote massa op en neer ziet springen.

Qlimax 2017 - The Temple of Light 002

Take part in the Ritual

Waar vorig jaar het publiek enorm getriggerd werd met het grote doek – want, wat zou erachter zitten – was de stage bij binnenkomst geen verrassing meer. Een enorme verlichte bol, met zuilen en glas-in-lood-achtige schermen aan de zijkant. Eigenlijk precies zoals we hadden verwacht. Een Temple of Light. Héél vet gedaan, maar zeker niet zo uitbundig als vorig jaar. We zijn blijkbaar niet de enige die het opvalt, want de vergelijking met Sensation is snel gemaakt. Hier en daar klinken teleurgestelde reacties. Maar moet het dan echt ieder jaar groot, groter, grootst? Natuurlijk hadden we graag iets gezien waar onze mond echt van openvalt, maar het is ook zeker geen teleurstelling.

TNT, Technoboy en Tuneboy, warmen ondertussen het publiek lekker op. Tracks als Builder – Her Voice (Headhunterz Remix) en Speedwave – Junior (Hardstyle Masterz Remix) zorgen voor die heerlijke oldschool vibe. Ook Showtek – FTS komt voorbij, die plaat beschrijft precies hoe we ons vanavond voelen en natuurlijk mag één van de beste Qlimax anthems ooit, door Technoboy, Next Dimensional World in deze set niet ontbreken.

Om 23.00 uur wordt de nacht officieel geopend. In het donkere universum is the Temple of Light vannacht ons middelpunt. De zaal wordt letterlijk verlicht door de grote bol en Q-dance bewijst maar weer dat ze wel raad weten met het maken van een korte, krachtige, maar prachtige show. Je wordt er zo in meegesleurd dat het besef van de wereld om ons heen helemaal wegvalt. Op dit moment is er alleen het GelreDome, Qlimax en heerlijke hardstyle. Zodra de eerste klanken van D-Block & S-Te-Fans In The Dark klinkt, barst het feest echt los. Een luid gejuich klinkt uit de zaal en de stampmodus gaat aan. De sound en de platenkeuze van deze helden past perfect in de mystieke sfeer van vannacht.

Qlimax 2017 - The Temple of Light 003

Let the Inner Sun Rise

Als een God wordt hij onthaald. Wildstylez is dé man van de avond. En die belofte maakt hij waar. Met luid gejuich worden Project One platen, Headhunterz tracks en een heel arsenaal aan nieuwe nummers van zijn hand, ontvangen door de uitbundige crowd. Er wordt nog harder gedanst dan we al deden. Tijdens de anthem show wordt alles uit de kast gehaald. Het GelreDome gaat razendsnel van pikdonker naar prachtig opgelicht. Lasers, vuurspuwers, vuurwerk. De melodie laat je bijna zweven en door die heerlijke kicks kun je niet stoppen met dansen. De muziek komt in samenwerking met de show en de reactie van het publiek bijna tot leven. Ineens weten we het zeker: het anthem van dit jaar is écht steengoed. En misschien wel één van de vetste Qlimax anthems ooit. Een magisch moment om nooit te vergeten.

En dan, de door velen gevreesde set van de avond: Da Tweekaz. Ze openen met Evanescence – Bring Me To Life (Da Tweekaz – Remix). Een plaat die perfect in de sfeer van de avond past. Zouden ze het dan toch begrepen hebben? Maar dan verandert onze holy Temple of Light ineens in een gigantische ski-hut, dankzij het nummer Jägermeister. What the …?! Hoogtijd om ons verstand op nul te zetten en met een gigantische glimlach gewoon mee te doen en te genieten van het moment. Dus zingen we luidkeels mee met: Wodka, Game of Thrones en natuurlijk Let it Go.

Qlimax 2017 - The Temple of Light 004

It ignites a force in thousands

Naast de surprise act, waren Noisecontrollers en Atmozfears misschien wel dé verrassing van de avond. Eén uur lang kippenvel. Klassiekers, nieuwe platen. Wat ze ook draaien, vanuit het publiek wordt luidkeels meegezongen en alles eruit gestampt. Euforisch, maar niet te zacht, een orde kick en een heerlijke lading emotie. Dit is hardstyle op haar allerbest.

In een stijgende lijn zetten de briljante setjes voort. Frequencerz gooien hun beste platen eruit, perfect passend in de sfeer van Qlimax. Het aantal beats per minute wordt duidelijk opgevoerd, maar lomp rammen wordt het gelukkig niet. Dikke screeches in combinatie met een prachtige melodie. Tracks als Brave the Storm, The Unkown en Renegades zullen ons nooit vervelen. Dit is absoluut één van de beste sets van de avond.

Over de verrassing van de avond wordt flink gespeculeerd. Headhunterz heeft verschillende hints laten vallen, maar door de echte fans was al berekend dat hij dat vanuit China waarschijnlijk niet zou redden. Zou B-Front er zijn? Of misschien dan toch… Phuture Noize, dé surprise act van Qlimax 2017. Een zeer verdiende plek op het mooiste indoor hardstyle podium van de wereld. Zijn beste platen gaan feilloos in de mix met nieuwe en passen perfect in de warme, mysterieuze sfeer van het feest. We hopen hem nog veel vaker op de line-up van Qlimax terug te zien. Of misschien zelfs, in de toekomst, een anthem?

Qlimax 2017 - The Temple of Light 005

Dive deep inside

Sub Zero Project. Hate it or love it, maar van een paar goede psy-trance beukers krijgen wij geen genoeg. Deze jongens groeien razendsnel, staan op de grootste hardstyle podia van de wereld en bewijzen ook op Qlimax weer waarom. Met echt vakmanschap voeren ze de vaart nog een beetje op, richting de climax. Tracks als: Meltdown (Qlimax 2017 Edit), Basstrain en hun collab met Headhunterz This is our Church komen voorbij. Wow, wat een drive.

Het tempo zit er nu echt met in. Het één na laatste tandje harder en we hebben zin om flink te beuken. Maar helaas stelt Gunz for Hire een beetje teleur. Hun nieuwste nummer met Nikki Milou We Will Be Immortal was een aangename verrassing, maar de rest van de set was eentonig. Het klinkt bijna alsof er een cd’tje aan is gezet. The Day That I Die, Death Row en Kings of the Underground, het is allemaal een beetje hetzelfde. Helaas is dit niet de eerste keer dat Gunz teleurstelt. Misschien tijd voor een gangster-pensioen? We zien de mannen namelijk veel liever zonder maskers. Gewoon als Adaro en Ran-D. Dan kunnen ze ons echt nooit teleurstellen.

Qlimax is de laatste drie kwartier rammen. En die boodschap heeft N-Vitral begrepen. Out with a bang. Hij opent met Hardcore to the Bone en gedurende de 45 minuten heeft hij nog veel meer fantastische mash-ups voor ons. Onder het motto van “alles QAPOT” gooit hij in sneltreinvaart heerlijke klassiekers als Don’t Touch That Stereo, maar ook hilarische hardcore als Getverherrie. Er is af en en geen touw aan vast te knopen, maar dat is juist zo lekker. Het laatste restje energie wordt er uitgestampt. Raggen van de bovenste plank.

Qlimax 2017 - The Temple of Light 006

The Temple of Light

Dan rest nog het laatste beetje vuurwerk en de bekende “WOMP, WOMP”, waar we stiekem allemaal een beetje een hekel aan hebben. Het betekent namelijk altijd dat het is afgelopen. Ons minst favoriete deel van het feest. Qlimax 2017 zit er op.

In The Temple of Light zijn we aangeraakt door hardstyle goden, verlicht door de muziek. Opnieuw was het een muzikaal spektakel van de bovenste plank. En hoewel de show beduidend minder uitpakte dan vorig jaar en de stage iets minder uitbundig was, zijn we allesbehalve teleurgesteld. Het thema was opnieuw tot in de vezels van het event doorgevoerd. De show, de lichten, de stage. Het klopte allemaal. De magie, de sfeer en de muziek is zoals altijd onovertroffen. Qlimax is en blijft het allermooiste indoor feest op aarde.