technoboy

A love letter to... Ti Sento

birgit
Birgit Roobol - 21 mei 2019
“Un brivido lungo la schiena, un colpo che fa pieno centro”. Vrij vertaald: A shiver running down my spine, a shot that hits the bullseye. Is het de taal van de liefde? De recht-toe-recht-aan Italiaanse sound? De te gekke melodie? Of een combinatie van die drie? Dit is een ode aan mijn all-time favoriet. A love letter to... de mooiste hardstyle plaat die er bestaat: ‘Ti Sento’.

Voordat ik jullie lastig val mijn emotionele relaas over ‘Ti Sento’, moet ik jullie misschien iets vertellen over mijn weak spot voor Italië. Ik houd van de taal, de cultuur, de mode, de muziek (en de hardstyle) en van het eten. Je kan me gek maken met video’s waarin Antonio Carluccio pasta carbonara maakt en een waanzinnig stuk guanciale in de pan bakt. Pasta is almost better than sex. Geen wonder dat mijn lievelingsnummer allertijden afkomstig is van een Italiaan.

Toch begint ‘Ti Sento’ niet bij Technoboy. Voor hardstyle en zelfs voor Cristiano Giusberti (Technoboy) begon met draaien, was daar Matia Bazar, een Italiaanse popgroep. Zij maakten in 1985 ‘Ti Sento’, een echte Italiaanse popklassieker. Een beetje een te hippe synthesizer 80’s vibe. Totdat Technoboy er in 2009 mee aan de slag ging en misschien wel het mooiste hardstyle nummer ooit maakte.

 
Ik sta midden in het publiek. Tienduizenden liefhebbers om mij heen. De zaal wordt slechts verlicht door een paar schitterende lasers, als ik de simpele kick door de zaal hoor knallen. Al mijn haren schieten in één ruk recht overeind.  HIJ DRAAIT TI SENTO! Alsof er een bom van energie barst, voel ik de euforie vanuit het publiek. Iedereen is net zo enthousiast om deze legendarische klassieker te horen als ik.

De reverse bass vult de zaal, opgevolgd door de melodie. Die simpele, schitterende melodie. Ik voel hoe de muziek binnendringt, tot in het diepste van mijn ziel, en hoe ik langzaam 'zacht' word van binnen. Dan gaat het los. Niemand staat stil. Alle neuzen dezelfde kant op, richting de dj. Handen omhoog, ogen dicht, voeten van de vloer. Er wordt gestampt en gedanst, alsof het weer 2009 is. En als je helemaal verloren bent in het moment, slaat de break in, opgevolgd door een prachtige Italiaanse stem. “La parola non ha. Ne sapore ne idea.”

Meegevoerd in de prachtige klanken van het Italiaans, in de warme stem en de opzwepende muziek, bouwen we op richting de climax. De aarde lijkt even te stoppen met draaien en het is alsof de wereld om me heen niet meer bestaat. “Tiiiii sentoooo, la musicaaaa si muove appenaaaa”. Ik voel hoe de lyrics uit mijn tenen komen en hoe de muziek me laat zweven. Ruim zeven en een halve minuut ben ik compleet van de aarde, verdwenen in de wereld van Technoboy’s ‘Ti Sento’.

En dat is precies wat muziek met je doet. Alles om je heen laten vergeten. Je een onbeschrijfelijk gevoel geven en je laten genieten in het hier en nu. De emotie, de drive, de energie, het is betoverend. Het is precies wat ik zo mooi vind aan hardstyle. Deze voor iedereen die weleens, omringt door zijn beste vrienden, met zijn ogen dicht op de dansvloer heeft gestaan. Deze is voor iedereen die hardstyle ademt. En daarom is ‘Ti Sento’ mijn all-time favoriet. Technoboy, mag ‘ie nog een keer?

A love letter to...