Hard Bass 2019: The Last Formation 001

Hard Bass 2019: The Last Formation

birgit
Birgit Roobol - 13 februari 2019

Na achttien jaar valt het doek voor een van de meest legendarische hardstyle feesten out there. This is the final. Hard Bass – The Last Formation.

Voor de laatste editie van Hard Bass doet iedereen zijn best net dat uurtje eerder binnen te zijn, om de nacht te openen met een classic set van Zany. Hij opent met ‘Mr. Monster’ en het GelreDome vult zich met de legendarische sound van vroeger. Een simpele melodie, een pounding bass en oorverdovende kicks. Het is heerlijk om los te gaan op tracks als ‘Angels of the Sun’, ‘2 Best Enemies – Phases (TBY Romantic Mix)’, ‘Worship’ en ‘Southstylers – Pounding Senses (Zany & Noisecontrollers Edit)’.  

“This is where we once met. The legacy that we built reaches far beyond our sight. It is imperative to make sure it endures. Tonight we set out to retrieve, store and secure the fragments of our story, and take a leap by sending them into eternity. It is time to engage The Last Formation: Hard Bass.”

Hard Bass 2019: The Last Formation 002

Team Blue

“This last few moments, are all we have.” Het eerste team betreedt het podium en de klok begint te tikken. Team Blue bestaat uit Coone, D-Block & S-te-Fan en Wildstylez, en vanaf de eerste seconden rocken ze de stage. Ze komen op met een nieuwe edit van D-Block & S-te-Fan van ‘Gigi D’Agostino – Bla Bla Bla’ en spelen meteen het hele GelreDome plat. Het publiek is blijkbaar goed opgewarmd door de classics van Zany, want ook de daaropvolgende tracks worden met luid geschreeuw ontvangen. Tienduizenden stemmen zingen mee met ‘Dee-Block & S-te-Pack – Rise & Fly’ en er wordt keihard gestampt, alsof het de laatste Hard Bass ooit is.

De sfeer zit er ontzettend goed in en iedere track wordt enthousiast ontvangen. Coone, D-Block & S-te-Fan en Wildstylez vormen de beste versie van Team Blue die we in tijden hebben meegemaakt. Hun set bevat energie, enthousiasme én emotie. Precies hoe je je nacht wil beginnen. Naast de bekende tracks als ‘Twilight Zone’, ‘Run With The Wolves’ en ‘Superman’,  horen we ook nieuw en unreleased materiaal voorbij komen, zoals ‘Wildstylez & D-Block & S-te-Fan – Wolves Cry’ (voor het eerst gedraaid op Qlimax 2018) en ‘D-Block & S-te-Fan – Forthenite’.

Hard Bass 2019: The Last Formation 003

Headhunterz deed wat stof opwaaien via social media met zijn ‘The Return of Headhunterz’ Live op Hard Bass. Een grapje natuurlijk. Hoewel het tegenwoordig bijna hip is om Headhunterz te bashen, is hij wel de reden dat velen van ons vanavond in het GelreDome staan. En met deze liveset bewijst hij weer eens waarom. Hij draait een Hard Bass 2019 edit van ‘Leap of Faith’ en een geweldige remake van één van zijn meest legendarische tracks allertijden: ‘Dragonborn Part 2’.

Ook haalt hij Sub Zero Project op het podium voor vervolg op ‘Our Church’. Een zeer geslaagde follow-up met een melodie die je instant kippenvel geeft. De kicks en synths die je terughoort in de track, zijn typisch Sub Zero Project, terwijl de melodie absoluut Headhunterz op zijn top is, en dit alles gecombineerd maakt ‘Amen’ tot een héle vette plaat.

“Travelling through the layers of our legacy, we get closer to our core. Reminding us of who we are.”

Team Green

“We have come to the point of no return.” Team Green, weer zo’n team gevuld met helden. Ze worden met een luid applaus onthaald. De combinatie van Atmozfears, Noisecontrollers en B-Front is op z’n zachtst gezegd uniek te noemen. Maar wat vormen deze drie mannen samen een fantastische symphonie. De combinatie tussen de Noisecontrollers classics, Atmozfears nieuwe, en vooral ook belachelijk lekkere, platen en de duistere sferen van B-Front, is geweldig.

Het enthousiasme en de ongekende energie van de dj’s straalt er vanaf en dat is duidelijk voelbaar in de zaal. Er hangt een hele vrolijke, fijne vibe. Met nummers als ‘Atmozfears & Demi Kanon ft. David Spekter – Yesterday’ en ‘B-Front & Adrenalize – Elektronic Symphony’, kunnen we alleen maar ontzettend vrolijk van deze set worden. En ook in Team Green horen we weer een paar te gekke edits voorbij komen, zoals ‘Noisecontrollers & Bass Modulators – Het Gevoel van vs. Rocked Up (Hard Bass 2019 Edit)’. Heerlijk!

Maar er is meer: Team Green heeft een special guest uitgenodigd! Devin Wild wordt op het podium gehaald, om zijn nieuwste collab met Noisecontrollers, ‘The Time Has Come’, te draaien. Versterkt door een enorm arsenaal aan lasers, rook en de ontzettend vette stage, worden we compleet meegevoerd in deze Last Formation. Het is nog maar 01.00 uur en nu al een legendarische nacht!

Hard Bass 2019: The Last Formation 004

Na een geniale set van het eerste deel van Team Green, komt I AM HARDSTYLE Live op het podium. Oftewel: Brennan Heart, Code Black en Toneshifterz. Op het eerste gezicht misschien een bijzondere keuze om ze ná Atmozfears, Noisecontrollers en B-Front te zetten, maar ondanks dat het tempo soms een beetje terugging, houdt Team I AM HARDSTYLE zich prima staande.

Hoewel deze kant van de hardstyle voor ons af en toe een tikkeltje te euforisch, en niet perse onze favoriet, is, is het een hele vrolijke set, met een paar lekkere uitschieters zoals de kick-edits van ‘Lose My Mind’ en ‘Hardbass Junkie’. De laatste vijftien minuten van de set wordt een mystery guest op het podium gehaald, genaamd: Aftershock. Een speciaal WE R project waar we, volgens Brennan Heart, binnenkort meer over zullen horen. We keep you updated!

Hard Bass 2019: The Last Formation 005

“These musical moments will resonate with all of us. Like echoes from our souls.”

Hoewel we de tijd langzaam wegtikt, kunnen we nu al zeggen dat deze Hard Bass één van de beste edities is, die we in tijden hebben meegemaakt. De show zit ijzersterk in elkaar, de stage is de beste stage in jaren en de teams kloppen. De artiesten zijn ontzettend aan elkaar gewaagd, ze draaien lekkere plaatjes, and it has only just begun.

Team Heroes of Hard Bass

“As time went by, our journey has engraved patterns in history. It’s course determined by bold leaders en pioneers.” Met een enorm applaus worden de Heroes of Hard Bass op het podium ontvangen. MC DV8 is in de jaren uitgegroeid tot de stem van Hard Bass en mag, samen met legendarische dj’s en duizenden bezoekers, het hele GelreDome op z’n kop zetten.

Waar Zany in het begin van de avond al een classic set weggaf, die de zaal volledig wegblies, bezorgt Donkey Rollers ons opnieuw zo’n klassiek wauw-moment als ze opkomen met ‘The Sound of The Beast’. Het beest komt in iedereen los. En hoe!  Maar ook het Hard Bass anthem van 2009: ‘The Beholder & Max Enforcer – Be Amazed’ geeft ons een enorme lading kippenvel. Gaat er iets boven dat rauwe, nostalgische gevoel van hardstyle?

Hard Bass 2019: The Last Formation 006

We gaan in sneltreinvaart door de History of Hard Bass heen. Tien jaar geschiedenis, twaalf acts, één show. Brennan Heart volgt Donkey Rollers op, en we blijven nog even in die goude hardstyle jaren hangen met ‘Face The Enemy (Zany Remix)’. Gunz for Hire draaien hun meesterwerk ‘Sorrow’, maar de zaal gaat pas écht plat als E-Force zijn legendarische ‘Seven’ inzet. Overal waar je kijkt, gaan hardstyle liefhebbers compleet uit hun dak. Wow, just wow. Volgens mij is het GelreDome zojuist een paar centimeter de grond in gestampt.

Adaro bereikt dat punt opnieuw met zijn ‘Haunter of The Dark’. Hoe vaak we deze plaat ook horen, iedere keer valt ons mond weer open van deze snoeiharde klassieker. Om dit legendarische team in stijl af te sluiten, draait Noisecontrollers zijn ‘The Last Formation’, het laatste Hard Bass anthem ooit, gepaard met een enorme lading vuurwerk.

Dit zijn de platen die ons het ultieme Hard Bass gevoel geven. En hoewel we bij de wegtikkende klok, toch wel een klein beetje treurig beginnen te worden, is dit precies waarom we van hardstyle houden. Steengoede dj’s op het podium, een fantastische stage, een oogverblindende show en onze favoriete platen op standje oorverdovend, door een gigantisch stadion horen knallen.

“In reviving the remanence of the past, a decade of highlights has been stored. Taking us an essential step closer to completion. Together, we close this chapter.”

Hard Bass 2019: The Last Formation 007

Team Yellow

“Always operating on the very edge. This team is defined by a future focused mindset.” Frequencerz, Phuture Noize en Sub Zero Project. Vijf jonge artiesten, die zich hebben gevestigd tot een van de meest populaire hardstyle dj’s out there. Met het upcoming album van Sub Zero Project, zit deze set vol nieuw materiaal. Hij wordt geopend met een nieuwe gloednieuwe track van Sub Zero Project & Frequencerz: ‘The Source’. En die klinkt heel erg vet!

Het energielevel in de zaal, is nog geen moment ingekakt. Er wordt hartstochtelijk meegezongen met platen als ‘Waves’, ‘Renegades’, ‘We Are The Fallen’, ‘The Clock’ (wát een plaat!) en ‘The Solution’. Maar naast de ‘hits’, heeft dit team ook nog een paar aangename verrassingen voor ons in petto. Tracks als ‘Crypsis – Strike’ en de Sub Zero Project Edit van ‘Tiësto – Adagio For Strings’ knallen erin en maken deze set echt compleet. Maar niet alleen de muziek is on point, ook de show overtreft zichzelf steeds weer. Vuurwerk, CO2-kanonnen, lasers, te gekke visuals, voor de laatste Hard Bass is niets te gek.

Hard Bass 2019: The Last Formation 008

Ran-D sluit Team Yellow af met een We Rule The Night liveset. Natuurlijk opent hij met de nummer #1 track van 2018: ‘Hurricane’ en de hele zaal zingt mee. Kippenvel! Ran-D is blijkbaar druk bezig geweest in de studio de afgelopen tijd, want we horen heel wat nieuw en unreleased materiaal voorbij komen. En dat klinkt eigenlijk allemaal héél erg vet. ‘The Power of Now’, maar ook ‘Hell Ain’t Ready’; een hele vette track die we al een paar keer in zijn sets hebben gehoord, maar helaas nog steeds niet uit is.  

Maar er is meer! Ran-D is namelijk ook met zijn Roughstate buddies Adaro en Frequencerz de studio ingedoken: ‘Ran-D & Adaro & Frequencerz – Battleborn’. De track is er een die goed in het Roughstate repertoire past: stoer, stevig, met een catchy melodie. En daarmee wordt ook het derde team van de nacht, goed afgesloten.

“Intensity has hold of the Dome. There is no escaping our faith. We must embrace the arrival of the final hours.”

Team Red

The conclusion of our legacy lies in the hands of the brutal, relentless and raw. De laatste fase van The Last Formation is aangebroken. Met E-Force, Rejecta en Radical Redemption en End Of Line als Team Red, gaan we de laatste uren van Hard Bass in. En ook deze set zit weer vol met nieuw materiaal. E-Force had van te voren al aangekondigd een paar nieuwe tracks te premieren op Hard Bass, en de set van Rejecta, E-Force en Radical Redemption opent dan ook met één van de nieuwe E-Force knallers. Een stevige basslijn, een mooie melodie en slopende kicks, zo horen we het graag.

In tegenstelling tot andere jaren is Team Red lekker hard, maar niet overdreven hard, waardoor het goed aansluit op de sets van de teams hiervoor. Radical Redemption zien we graag terugpakken op zijn klassiekers, en we zijn dan ook heel blij als hij ‘Accumulated Filth’ erin gooit. Maar ook Rejecta houdt zich, als nieuwkomer tussen twee grote, gevestigde namen, heel goed staande. Hij is een goede aanvulling op Team Red en zijn nieuwe track ‘The Hardest’ brult ongekend door het GelreDome.

Hard Bass 2019: The Last Formation 009

End of Line Live, oftewel: Warface, Delete en Killshot, hebben de eer om de laatste minuten van Hard Bass af te sluiten. En dat doen ze met grof geweld. Ze openen met een nieuwe, snoeiharde End of Line collab: ‘Warface & Delete & D-Sturb & Killshot & Artifact ft. Carola – Strive For Domination’. Een catchy melodie, die wordt opgevolgd met oorverdovende kicks.

In het korte half uur dat nog over is, komen wel ontzettend veel tracks voorbij. In veel nummers was geknipt, waardoor het soms lastig was om helemaal los te gaan en de vibe er een klein beetje uitgehaald werd. Maar absoluut een lekkere set om het laatste Hard Bass avontuur mee af te sluiten. Met ‘Nothing Like The Oldschool’, ‘The Last Resort’ en ‘Beastmode (Greazy Puzzy Fuckerz Remix)’ wordt deze snoeiharde set afgesloten.

Hard Bass 2019: The Last Formation 0010

“Our musical journey has come to a definite end. This is where are ways will part. Our last goodbye.”

De muziek wordt uitgefaded en er klinkt vanuit alle hoeken van het GelreDome een overweldigend applaus. Na een ietwat trage eindshow die wat ons betreft echt veel spectaculairder had gemogen, klinkt er nog één keer een enorm applaus en is het tijd om naar de uitgang te gaan. Sommigen blijven nog even versuft staan, overweldigd door wat zich hier de afgelopen uren heeft afgespeeld. Maar het zit er echt op. Dit was de allerlaatste Hard Bass ooit.

The legacy of Hard Bass

Eén van de grootste hoofdstukken in het hardstyle geschiedenisboek is definitief afgesloten. En hoewel het stiekem een beetje pijn doet, zullen we terugkijken op alle mooie herinneringen die b2s ons heeft gegeven. De acts die er zijn ontstaan, de vriendschappen die zijn gesloten, de liefdes die er zijn opgebloeid. Hard Bass, bedankt.


Een van de grootste indoor hardstyle events is weggevallen. Maar maakt tegelijkertijd plaats voor een nieuw. We zijn benieuwd hoe b2s dit nieuwe, blanco hoofdstuk hardstyle history gaat invullen. Jij ook? Houd Hardstyle Report dan in de gaten.