decibeloutdoor-comfort

Festivalhypes: festivallen in luxe

birgit
Birgit Roobol - 30 april 2019
Van glampen tot overnachten in een villa op steenworp afstand van het festivalterrein. Steeds meer bezoekers kiezen voor wat meer luxe, in plaats van afzien in een klein tentje. Voor hen geen rijen voor de douche en struggles met tentstokken. De festival elite rukt op.

Natuurlijk zijn er bezoekers die heel blij worden van modderstromen, luidruchtige buren (afterparty!) en de authentieke, back-to-basics campingervaring. Maar er is ook een ontwikkeling de andere kant op. VIP-pakketten, comfort campings en glampings, de festival elite wil genieten van hun favoriete dj’s vanaf de rode loper. VIP-decks, privé-barren, fast lanes en luxe accommodaties.

Dat kun je zo gek maken als je zelf wilt. Ook op een hardstyle feestje. Zo biedt Defqon.1 een villa voor twintig personen (vanaf 3500 euro per persoon) met optioneel een persoonlijke butler, privé-helikopter, een jacuzzi en barbecue inclusief chef-kok. Op de meeste festivals blijft het wat bescheidener. Zoals op Intents Festival, waar je als VIP (voor 25 euro meer dan een regular ticket) goed in de watten wordt gelegd met een eigen entree, VIP-decks met loungebanken, borrelhapjes, vers fruit en luxe toiletten.

Eventbrite deed in 2018 onderzoek naar deze opkomende trend. Ruim de helft van de 91 festivals in Europa biedt een VIP-pakket aan, en zo’n 45 procent van de festivalbezoekers is bereid om de helft meer te betalen voor een luxere upgrade. De gemiddelde koper van een VIP-ticket is een 33-jarige, mannelijke millennial. Ook andere data laat zien dat het voornamelijk buitenlandse festivalgangers en 25-plus bezoekers zijn, die kiezen voor festivallen in luxe. Ze hebben iets meer te besteden of gaan over het algemeen niet ieder weekend meer op stap en willen daarom optimaal van hun festival genieten. Ze zijn wat ‘verwender’ en bereid daar meer voor te betalen.

defqon.1-villa Defqon.1 villa

Thomas denkt daar precies zo over. Hij vindt comfort echt iets waard, vooral op weekendfestivals. “De tijd dat ik met 25 kilo spullen op mijn rug naar een plekje op de camping moet strompelen heb ik wel gehad. Ik vind het een verademing om gewoon te kunnen douchen en naar de wc te kunnen gaan, zonder in de rij te staan met het halve festival. Lekker slapen en chillen na een dag feesten. Of die kleine dingen zoals je telefoon op kunnen laden, veilig je spullen kunnen achterlaten, eigen eten en drinken uit de koelkast kunnen pakken. Ik heb daar dat extra geld echt voor over.”

In tegenstelling tot Vera, die die charme wel inziet van zo’n back-to-the-basics-weekendje. “Ik heb een jaar op Defqon.1 in een huisje op het Landal vakantiepark gezeten. Natuurlijk was die goede douche en dat goede bed fijn, maar daar ga ik niet voor naar een weekendfestival. Ik miste de gekkigheid van de camping. De slapeloze nachten, de bizarre avonturen. Voor mij niks anders.”

Optimaal kunnen genieten, daar gaat het vooral om. En daar zijn we best bereid om wat extra’s voor te betalen. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de toenemende vraag naar groepsarrangementen. Als je toch al geld aan het uitgeven bent, wil je de beste ervaring mogelijk. Samen met al je vrienden. Daarom bieden festivals als Defqon.1, Mysteryland en Decibel outdoor exclusieve zones, waar je verzekerd met je vrienden bij elkaar zit. Zo kun je op Defqon.1 voor een meerprijs van 46 euro een friendscamp-ticket kopen, een afgezet stuk op de camping voor jou en je vrienden (20 tot 50 personen), met een picknicktafel. Zo hoef je je niet druk te maken of je wel bij je vrienden in de buurt kunt staan. Ook krijg je er een gratis powerbank bij. Maar je tent, slaapzak en al je andere spullen? Die moet je nog steeds zelf meenemen.

Toch is de échte die-hard duidelijk. Het is nog steeds een festival, geen all-inclusive vakantie. Zij genieten gewoon van het festival, zoals het bedoeld is. In dat kleine, klamme tentje op de festivalcamping, inclusief de slapeloze nachten. Wat extra luxe is misschien wel fijn, niets gaat boven die authentieke ervaring. Onderdeel zijn van een enorme crowd, genietend van de muziek, de mensen en de sfeer. Dat is onbetaalbaar.

Interesse in een luxe festivalervaring? Check dan eens naar de Travel & Stay mogelijkheden bij festivals zoals Defqon.1 (al hoewel bijna alles al uitverkocht is voor aankomende editie) of Decibel outdoor.
Benieuwd wat wij van de Comfort Camping ervaring op Defqon.1 vonden? Check het hier!