decibel-outdoor-2019

Decibel outdoor 2019: The Weekend

birgit
Birgit Roobol - 23 augustus 2019
Bigger, better, louder. Dat is wat b2s ons beloofde voor deze gloednieuwe editie van Decibel outdoor. Met de uitbreiding van het festival stond ons een compleet nieuwe Decibel beleving te wachten. Hoe hebben wij het weekend ervaren? En zijn de verwachtingen waargemaakt? Dit is Decibel outdoor 2019: The Weekend.

The pre-party, Decibel outdoor day 1

In tegenstelling tot voorgaande jaren, lacht het zonnetje ons dit Decibel-weekend niet tegemoet. Op een druilerige vrijdagochtend gooien we de kofferbak vol en rijden we richting de Beekse Bergen. Zelf verblijven we dit weekend in een hotel dankzij de Travel & Stay-packages van b2s, en daar zijn we met dit weer héél blij mee. Zeker als we na afloop de verhalen van onze camping-reporters horen. De wachtrij om de camping op te komen (fouilleren, tickets scannen, et cetera) duurde zo’n 2,5 uur. In de regen. Niet echt het beste begin van je weekend.

Op de camping is de grote verandering meteen al duidelijk. De grote feesttent is weg en de kermisattracties zijn weg, de Hangout Club en de Fiësta bar zijn er wel nog. Als we de camping oplopen, voelt het heel anders. Minder levendig en de gezellige, typische Decibel-camping-sfeer ontbreekt een beetje. Rond 18.00 uur gaat de zuidkant van het festivalterrein open en stromen de bezoekers een voor een binnen. Vanavond is de Pussy Lounge stage — geheel in het teken van Las Vegas — de mainstage, is de grote raw hardstyle tent op het water de hardcore stage en kunnen we genieten van freestyle op de Desperados.

 

db-report-01

 

Adrenalize en Devin Wild trappen het weekend af op de mainstage en het zonnetje lijkt zelfs een klein beetje door te komen. Ook tijdens de set van Sound Rush is het nog rustig op het terrein. In de hardcore tent breekt Wasted Mind de boel vakkundig af. Hiermee komen we goed in the vibe. Ook bij Ruthless, op de Desperados stage, zit het feest er lekker in.

De avond komt op een hoogtepunt bij B-Frontliner. Hoewel het publiek nog steeds een beetje tam reageert, brengen platen als ‘Magic’ en ‘Auditory Nerve’ euforische gevoelens bij ons naar boven. Ook draaien ze wat nieuwe tracks, die veelbelovend klinken. Het is ontzettend tof om Frontliner en B-Front zichtbaar te zien genieten. Vervolgens eindigen we met de frenchcore van Dr. Peacock. Hij draait een lekkere, afwisselende set en in een publiek vol stampende poncho’s, sluiten we de eerste avond van Decibel outdoor 2019 af.

Als we denken dat het afgelopen is, schieten er nog een paar vuurpijlen de lucht in. Als de eindshow bestaat uit een paar harde knallen, had die ook wel weggelaten kunnen worden. Als je een eindshow (inclusief vuurwerk) doet, doe het dan goed. Al met al was het een hele leuke avond en een prima begin van Decibel outdoor 2019. Toch ontbrak het saamhorigheidsgevoel wel een beetje. De sfeer op de camping en op het terrein was niet zo levendig, en het was toch stiekem wel erg leuk om met z’n allen het Decibel outdoor weekend in te gaan in zo’n klamme tent.

 

db-report-02

 

Zaterdag, Decibel outdoor day 2

Het is zaterdag, de festivaldag van Decibel outdoor. Vandaag is het hele terrein geopend en kunnen we genieten van heel veel artiesten verdeeld over 15 verschillende stages. Op Decibel outdoor hoef je geen uitbundige aankleding te verwachten, maar door de indeling van het terrein ziet het er toch gezellig uit. Meer dan ooit, probeert Decibel outdoor zich te manifesteren als ‘the loudest city on earth’. Het ligt er misschien niet zo dik bovenop, maar verschillende stadse elementen zijn terug te vinden op het festivalterrein, zoals een distilleerderij en 2 kerken (hardcore tent en mainstage). De Pussy Lounge mainstage is dit jaar in Las Vegas thema en de mainstage (die dit jaar is omgedraaid) is een grote kerk, en komt vooral ‘s avonds heel mooi tot leven.

We blijven bij de classic stage hangen en laten onze zaterdag echt goed inluiden door Dana. Het publiek moet blijkbaar ook nog even inkomen, maar aan Dana’s draaikunsten ligt het in ieder geval niet. Tracks als ‘Josh & Wesz vs. Glowiej - Tempo Pusher’ knallen door de speakers en de echte die-hards gaan vooraan helemaal los. Een goed begin van de dag!

In de raw hardstyle indoor vinden we de sfeer die we op andere plekken op het terrein nog een beetje misten. Het geluid staat lekker hard en zuiver afgesteld, en echt iedereen gaat hier keihard los. Bass Chaserz draait onder andere zijn collab met Deetox en Elyn ‘Breaking Barriers’ en een remix van ‘Josh & Wesz - Like Thiz’. Alle voetjes gaan van de vloer en er wordt uitbundig mee geschreeuwd.

 

db-report-03

 

Daarna is het tijd voor Phuture Noize Live. We hebben Phuture Noize het afgelopen festivalseizoen heel vaak live gezien en vandaag is het tijd voor de laatste Black Mirror Society showcase. Je zou dus denken dat we precies wisten wat we konden verwachten, maar op de een of andere manier weet hij ons met deze set weer compleet omver te blazen. Alsof het de eerste keer is. De tracks, de lichten, de show, de energie die Phuture Noize uitstraalt en de reactie van het publiek daarop, alles lijkt te kloppen. De sfeer is zó magisch dat we op meerdere momenten kippenvel krijgen.

Na zo’n goede set blijven we graag nog even in het moment hangen. En dat lukt goed, want B-Front opent zijn set met ‘Mysterias’. Het publiek is nog helemaal hyped van de magische 3 kwartier hiervoor en gaat helemaal los. Naast nieuwe platen, draait B-Front onder andere ‘Dark Moon’ en ‘Undiscovered’. Dat het buiten met bakken uit de hemel komt, lijkt iedereen te vergeten.

Toch gaan we de druipende regen in, voor de set van Malice en Rebelion. Dat lijkt een slechte keuze, aangezien ze op de raw hardstyle outdoor stage draaien, maar hier gaan we geen spijt van krijgen. Want man, wat is de sfeer hier vet! Malice en Rebelion zijn de laatste tijd niet heel vaak meer samen op het podium te vinden, dus het is tof om alle nieuwe muziek weer samen in een set te horen. Het publiek gaat keihard los op ‘Malice & Luminite - Death Destruction (Malice live edit), ‘Rebelion - On The Edge’ en natuurlijk ‘Confronting Hate’. Deze die-hards hier zijn overduidelijk niet van suiker gemaakt en gaan los alsof het hun laatste set ooit is.

 

db-report-04

 

Op de mainstage worden we door D-Block & S-te-Fan verrast met een hele vette set waardoor de sfeer er ook hier eindelijk lekker in komt. Het begint inmiddels een beetje te schemeren en we hebben een trui aangetrokken, maar die kan eigenlijk zo weer uit, als we losgaan op het IMPAQT 2019 anthem ‘Brace Yourself’ en de D-Block & S-te-Fan mash-up van ‘Kingdom Shiverz’. Frequencerz pakken hier goed op door en zo wordt het tempo op de mainstage lekker opgevoerd.

Ondertussen gaat het dak eraf in de raw hardstyle indoor stage. De tent is bijna helemaal leeg, maar voorin staat een groepje fans helemaal los te gaan, terwijl Chris One en Clockartz de ene klapper na de andere draaien. Het is een hardere set dan we van Clockartz gewend zijn, maar ook met zo’n snoeiharde set als deze, weten ze zich perfect staande te houden. De kicks zijn oorverdovend en de old school vibe is duidelijk terug te horen in hun platenkeuze. Ook draaien ze twee nieuwe tracks waaronder een nieuwe collab en een edit van ‘Showtek - Generation Kick & Bass’. De héle zaal gaat plat. Dit is misschien wel het hoogtepunt van onze dag!

We sluiten af bij de mainstage, waar Miss K8 een hardcore set draait. Maar niet voordat we nog even bij de Remember stage hebben gekeken, waar Titan definitief een punt zet achter zijn hardstyle carrière. De zaterdag wordt vervolgens definitief afgesloten door knallende hardcore en een eindshow die anders is dan we van Decibel outdoor gewend zijn.

db-report-05

In plaats van alle districten langs te gaan, is de eindshow van Decibel outdoor 2019 in hemelse sferen. Als de show start, hebben we écht het gevoel alsof we in de ‘hardstyle church’ zijn beland. Het anthem wordt ingeluid met een orchel-versie, opgevolgd door onder tracks die volledig inspelen op het kerk-thema. Onder andere ‘Amen’ van Headhunterz en Sub Zero Project, ‘Angels in the Sky’ van Rejecta en B-Front en ‘Gods & Devils’ van Access One. Tel daar een mooie lichtshow bij op en het vuurwerk langs het water, en je hebt één van de betere eindshows die we hebben gezien van b2s.

Het is inmiddels 01.00 uur en een echte, officiële afterparty is er niet. Omdat we vorig jaar een heerlijke after op de camping hebben beleefd, besluiten we toch nog even de camping op te gaan. We merken goed dat de sfeer heel anders is. Rustiger ook. Geen grote feesttent, geen kermisattracties meer. De meeste kampeerders hangen rond hun tentje of dwalen over het terrein, maar het échte feest is helaas afgelopen. Op het moment dat we richting ons hotel willen gaan, komen we langs de Russian Hardbass set van Geck-o en beleven we gelukkig alsnog een heerlijke nacht. Ge-ni-aal.

Zondag, Decibel outdoor day 3

De laatste Decibel outdoor dag en tegelijkertijd ook een compleet nieuwe dag. Normaal begon de zondag van Decibel outdoor pas om 16.00 uur en bleef het feestje klein en intiem in de grote festivaltent op de camping. Vandaag is het festivalterrein wél geopend en begint het feest al om 13.00 uur.

 

db-report-06

 

Vandaag krijgen de stages een ander bestemmingsplan. De 7 stages aan de noordzijde van het festivalterrein zijn vandaag gevuld met een line-up vol hardstyle, hardstyle classics, hardcore, hardcore classics, uptempo en freestyle. Omdat alles vandaag aan de noordzijde bevindt, moet je als campingganger eerst een flink stuk lopen. Het hele terrein is open, en onderweg naar de mainstage lopen we langs alle dichte stages.

We snappen de gedachte achter deze switch (zo krijg je namelijk meer mee van het totale festivalterrein), maar het is overal ontzettend rustig en we zien zelfs al dingen opgeruimd worden. Het terrein is veel te groot voor het aantal bezoekers en dit doet echt af aan de sfeer. Net zoals veel anderen kunnen we in het begin ook niet echt onze draai vinden. Zonde, want zondag was altijd onze favoriete Decibel dag.

We beginnen bij de hardstyle classics area. Het geluid staat zacht, het is bijna helemaal leeg, maar met de early van Sunny D komen we er wel lekker in. Vervolgens wordt hij opgevolgd door Isaac en zijn classics. Beetje bij beetje komt de sfeer er in. Maar als D-Block & S-te-Fan hier hun klassiekers komen draaien, stroomt het helemaal vol in het bos. De handjes gaan in de lucht en we schreeuwen uit volle borst mee met ‘Part of the Hard’, ‘Keep It Coming’, ‘Sound of the Thunder’ en ‘Shiverz’. Wat een briljante set!

 

db-report-07

 

Het zonnetje is inmiddels doorgekomen, dus we besluiten nog een rondje te lopen. We blijven even plakken bij de hardcore classics waar Neophyte een hele vette set vol klassiekers neerzet. Uiteindelijk belanden we weer terug bij de mainstage, en blijven we hier staan. Sub Zero Project betreden hun ‘church’ en laten de mainstage beven met hun diepe bass en harde kicks. E-Force pakt hier lekker op door en als de avond valt, is het de beurt aan Paul Elstak en Korsakoff om de laatste dag van Decibel outdoor vakkundig af te sluiten. Regenboog-lasers, vuurwerk. Een hele fijne manier om het weekend af te sluiten. Moe, maar voldaan, druipen we af. Decibel outdoor 2019 zit er op.

b2s is een nieuwe weg ingeslagen. De identiteit van Decibel outdoor is duidelijker dan ooit, en hoewel er hier en daar wel nog wat verbeteringen zijn (denk aan de aankleding van de stages, dit bleef een beetje abstract en weinig creatief), is dit een hele duidelijke, goede koers.

 

db-report-08

 

Muzikaal gezien was dit een hele sterke editie. We hebben veel verrassende sets gezien, genoten van namen uit het verleden, nieuwe tracks gehoord en dj’s zien draaien die niet ieder weekend voorbij komen of juist iets anders deden dan normaal.

Toch bleven we een klein beetje ‘teleurgesteld’ achter. De veranderingen op vrijdag waren prima. Maar de fijne zondag, die Decibel outdoor zo bijzonder maakte, is niet meer. We hebben er een extra festivaldag voor teruggekregen en als je puur naar de muziek kijkt, was het misschien een verbetering, maar dit ging wel ten koste van de gezellige, intieme sfeer. Tip voor volgend jaar? Bring back the kermisattracties op de camping en ga voor een kleiner festivalterrein op zondag, zodat de afstanden wat minder groot zijn, het publiek niet zo verdeeld is en de intieme sfeer van de Decibel outdoor zondag niet verloren gaat.

Misschien is het even wennen, misschien lag de andere formule ons iets beter. Maar dat betekent niet dat we ons niet ontzettend hebben vermaakt. Het prachtige terrein, de extra activiteiten, de ijzersterke muzikale programmering, Decibel outdoor, je blijft hoe dan ook een favorietje.