qapital-2018

The experience of QAPITAL: de hoofdstad van raw hardstyle

birgit
Birgit Roobol - 4 april 2019
Tot 2010 was hardstyle nog gewoon hardstyle. Ondanks de ontwikkelingen en de veranderingen die de muziek had doorstaan, was er geen sprake van onderscheid of afsplitsing. En de fanbase? Nog steeds één grote groep liefhebbers die gezamenlijk naar dezelfde feesten ging.

Maar vanaf 2011 groeit de scene explosief. Hiermee wordt hardstyle steeds toegankelijker. De melodieën worden vrolijker, de breaks langer. Die toegankelijkheid maakt het volgens sommige liefhebbers commercieel. Als een soort protestbeweging komt een nieuwe, hardere hardstyle sound op. Met minder melodieën, minder breaks en harde kicks. Het is een kernachtig geluid dat sneller en steviger aanvoelt. Donker, duister, hard en rauw. Een nieuw subgenre is geboren: raw hardstyle.

“Vol gas en gáán” is het nieuwe motto. En dat de hele avond lang! Door in opstand te komen tegen de vrolijke, euforische sound, gaat het ruige geluid underground. Nieuwe artiesten sluiten zich aan bij deze ondergrondse beweging en leggen de fundering voor dé belangrijkste substroming in hardstyle. Ondertussen, op een kantoor onder de rook van Amsterdam, ziet world’s leading hardstyle organization deze nieuwe wereld opkomen. “En wat is een land zonder hoofdstad?”, moeten ze gedacht hebben.

kapitaal-2014


Dat Q-dance gek is op pionieren, weten we. Maar met QAPITAL gooiden ze het over een compleet andere boeg. Raw hardstyle was inmiddels goed ingeburgerd, maar de sound had nog niet de kans gekregen om zich te ontpoppen voor een groot publiek. “We vonden dat de sound een groot podium verdiende op een A-locatie. Maar dan wel met het underground gevoel.”

Een nieuw concept was geboren: QAPITAL. Een kneiterhard feest dat insloeg als een bom bij alle liefhebbers. De gebeden waren verhoord, slechts één taak was er nog over: keihard stampen. In een keiharde roes vloog de nacht voorbij. Een nostalgisch gevoel bekruipt ons als we hieraan terugdenken. Deze eerste editie herinnert ons namelijk aan de tijd waarin raw hardstyle nog revolutionair, in plaats van mainstream was. De muziek was nog niet gelikt en gevormd, maar een experimenteel tegengeluid.

 
Waar de feesten van Q-dance normaal breed georiënteerd zijn, focust QAPITAL zich alleen op het allerhardste. De Ziggo Dome wordt getransformeerd tot een gigantische raw arena waar slechts één geloof aanbeden wordt. En dat maakt het feest stiekem best een beetje anders, dan de rest van de feesten uit het Q-dance bestand. Toch is het een typisch Q-dance feestje. “It’s all in the name”, vertellen ze. “De show, locatie, geluid, de in- en uitstroom van publiek. Alles gaat met de Q van high Quality, de hoogst haalbare kwaliteit.”

Dat komt onder andere terug bij de stage die midden in het publiek staat, continu ronddraait en in combinatie met een adembenemende show echt voor een bijzondere experience zorgt. “Ondanks dat de Ziggo Dome een concertzaal is, willen we wel echt een underground rave ervaring neerzetten, die echt past bij de stijl. Op deze manier staan mensen dichterbij het geluid en de artiest. De ervaring is overal heftig. Daarnaast krijg je gewoon meer het gevoel dat je met z’n allen aan het knallen bent, als je rondom een stage staat. Je staat er midden in.”

qapital-2014-2
Raw hardstyle fans zijn heel dedicated, maar ook kritisch. Daarom is het belangrijk dat QAPITAL een goede weerspiegeling is van de raw scene. “Op de line-up staan artiesten van verschillende labels en mixen we ervaren dj’s met nieuw talent. We streven er ieder jaar weer naar om een compleet nieuwe ervaring te bieden door verschillende artiesten te boeken.”

QAPITAL is een heel bijzonder concept en het groeit nog steeds. Niet alleen omdat raw hardstyle ontzettend populair is, maar ook omdat het een van de weinige raw hardstyle feestjes is met zo’n goede show. QAPITAL is echt een experience. Eén die je moet meemaken. Aanstaande zaterdag is het tijd voor de zesde editie. En mocht je nog geen kaartje hebben? Hurry up, before it’s too late. Sluit het festivalseizoen af onder het genot van keiharde sets en een fantastische show. Dit feestje mag je als liefhebber gewoon niet overslaan. See you at the Ziggo Dome.


Scoor je tickets voor QAPITAL nu. Before it's too late.
  • Koop je tickets voor QAPITAL 2019 hier.
  • Blijf je liever slapen? Bestel je Hotel Packages hier.
  • Bekijk hier de line-up voor QAPITAL 2019.