Warface over Vengeance en de voorbereidingen op zi

Warface over Vengeance en de voorbereidingen op zijn eerste solo-event: Live For This

birgit
Birgit Roobol - 28 november 2018

BAM! And then there was an album. Een paar dagen voor het eerste solo-event ‘Live For This’, dropt Warface ‘Vengeance’, een secret album met 36 tracks. Surprise, surprise!

Youri Claessens, ooit de dorps-dj in Limburg, groeide samen met Remco-Jan Prevoo uit tot misschien wel de grootste raw hardstyle act: Warface. En die succestrein dendert door. Na jaren van keihard werken en dromen, heeft Warface niet alleen zijn eigen event in de AFAS Live, maar is ‘Live For This’ ook volledig uitverkocht.

Met zo’n event voor de deur hadden we natuurlijk wel gerekend op een overdosis nieuw materiaal, maar een album? Dat had niemand zien aankomen. Wij spraken Youri van Warface over Vengeance, de exclusieve album release party en de voorbereidingen op aanstaande zaterdag: zijn eerste solo-event, Live For This.

– Youri, bedankt dat je in de week voor je solo-event nog even tijd vrij kon maken. Een secret album, wow. Gefeliciteerd! Waarom hebben jullie besloten Vengeance in het geheim uit te brengen?
“Thanks! Tja, we kennen onderhand de ‘standaard’ promotie rondom de lancering van een artiestenalbum wel. Wekenlang van tevoren beginnen met teasen, previews plaatsen op socials etcetera. Ik begon dat irritant te vinden. Iedere dag op je tijdlijn hetzelfde design online met een andere track. Dat kan anders.

Daarom kwam ik met het idee om hem gewoon in één keer, BAM, te droppen. Mensen hebben dan geen enkele verwachting en ze worden meteen verrast en getriggerd met veel nieuwe muziek. Daarna kwam het idee om voor een x aantal fans een paar uur voor de release een besloten evenement te organiseren, vanzelf. En precies zoals ik hoopte, heeft het ontzettend goed uitgepakt.”

– Gisteren hostten jullie een exclusieve album release party voor Warface fans in De Melkweg. Vertel, hoe was dat? En hoe werd het nieuwe album ontvangen?
“Bizar vet! Het was voor het eerste sinds een lange tijd, dat ik echt weer zenuwachtig was. We hadden dus een nieuwsbrief naar fans gestuurd met daarin de vraag wie er bij de eerste ‘Live For This – Elite Experience’ aanwezig wilde zijn. We hebben honderd fans op basis van hun motivatie geselecteerd en ze mochten allemaal één introducee meenemen. Daarna volgde een briefing dat ze op maandag 26 november om 19.00 uur bij de Melkweg in Amsterdam moesten zijn. Ze hadden nog steeds geen idee wat er ging gebeuren die avond.

Telefoons waren niet toegestaan in de zaal en toen iedereen binnenkwam was het helemaal donker. Je voelde echt de spanning in de zaal. Vervolgens werd het intro gestart, met daarin de aankondiging van het nieuwe album: Vengeance. Ik sprong het podium op, sprak mijn fans toe en draaide het nieuwe album. Voor het eerst. De energie die ik terugkreeg in dat uur, heb ik zelden mogen meemaken. Iedereen ging los en deed mee op de muziek alsof ze de tracks al duizend keer eerder hadden gehoord, terwijl ik minimaal vijftig procent van de tracks nog nooit had gedraaid. Dit was zo ontzettend vet, ik heb er geen woorden voor.

Ik kan dus wel zeggen dat dit een zeer geslaagd project is. De reacties die ik tot nu toe online en face-to-face heb gekregen, zijn alleen maar superpositief. En eerlijk? Dat had ik van te voren niet verwacht, aangezien we bij dit album zeer breed hebben geproduceerd. Van heel toegankelijke euforische hardstyle tot en met industrial en frenchcore.”

– Wat is je favoriete track van het album?
“Ik heb niet één favoriete track. Maar het speciaalste gevoel heb ik bij de albumtrack: ‘Vengeance’. Deze track hebben Remco-Jan en ik op het donkerste moment in onze carrière geschreven en geproduceerd met Sovereign King. Toen deze track af was, voelden we ook meteen dat we iets met deze track moesten doen. Iets groters dan alleen maar een solo-release. Daaruit is het idee voor dit album ook ontstaan.”

– Hoe zijn jullie vervolgens te werk gegaan?
“We zijn helemaal los gegaan in de verschillende stijlen. Euforische hardstyle, EDM, trap, drum ‘n bass, hardcore, industrial, uptempo en frenchcore. We hebben geen grenzen gesteld. Het enige wat we belangrijk vinden, is dat de tracks wel dansbaar moesten blijven. En dat zijn ze, alle 36.”

– Hoe bereid je je voor op aanstaande zaterdag, het eerste grote Warface event?
“Op muzikaal gebied zijn we al bijna een jaar bezig voor deze dag. En gelukkig liggen we goed op schema! Zelf ben ik nog heel druk bezig met de show en andere elementen. Met dit traject ben ik al meer dan drie maanden bezig. Ik heb er een heel goed gevoel over, volgens mij gaat dit echt heel vet worden, maar zaterdag zie je dat natuurlijk pas echt. Dan ga je van digitale tekeningen en visuals naar real life. Ik hoop dat het precies zo gaat worden, zoals we hadden bedacht.

Gelukkig werken we met een van de beste partijen ter wereld om ons te assisteren. Daarnaast gaan Remco-Jan en ik al een paar dagen eerder naar Amsterdam om ons af te sluiten van alle heisa. Even alles relativeren en de nacht proberen te visualiseren en voor te bereiden.

Dit is het grootste project dat we tot nu toe hebben gedaan. Dit is compleet onze visie van hoe een Warface-event eruit zou moeten zien en we pakken het op onze eigen manier, maar heel professioneel aan. We willen dat het een groot succes wordt.”

“We zijn helemaal los gegaan in de verschillende stijlen. Euforische hardstyle, EDM, trap, drum ‘n bass, hardcore, industrial, uptempo en frenchcore. We hebben geen grenzen gesteld.”

– Je eerste solo-event en het is meteen helemaal uitverkocht… hoe voelt dat?
“Ongelofelijk. Ik kan het nog steeds niet geloven. Natuurlijk hoop je er op, maar dat het je ook lukt…

Ik had afgelopen weekend een boeking in Glasgow en mijn beste vrienden hebben me gejoined. We hebben er samen een echt mannenweekend van gemaakt. Twee vrienden hebben voor de gehele invulling en het programma gezorgd, ik had geen idee wat we gingen doen. Op vrijdagavond werden we als surprise opgepikt met een dikke limo om vervolgens naar een club te gaan. Op het moment van instappen, kreeg ik het bericht dat we uitverkocht waren. Je begrijpt natuurlijk hoe die avond is geëindigd.”  

– Ongetwijfeld met een dikke kater, haha. Supervet! We kunnen niet wachten tot zaterdag. Dan rest ons nog één vraag: wat kunnen we van je verwachten op Live For This?
“Zoals ik al zei, zijn we al bijna een jaar aan het voorbereiden. Aanstaande zaterdag halen we, in samenwerking met Art of Dance, alles uit de kast. De openingsshow zal voornamelijk in het teken staan van het nieuwe album en de tracks die veel voor mij hebben betekend.

Daarnaast doe ik nog eenmalig een ‘Heavy Artillery Reloaded’ set. Deze set staat volledig in het teken van mijn ‘Art of War’ en ‘The 9 Circles’ albums. Een classic set kun je dit niet noemen, maar het gaat wel héél speciaal worden. Dingen gaan er ook echt anders uitzien. Anders dan je misschien zult verwachten, maar daarvoor moet je er echt bij zijn aanstaande zaterdag. Naast deze sets, doe ik nog een aantal b2b-sets met D-Sturb, Rebelion, Sefa en Deadly Guns. Ook ga ik eenmalig met Delete een live-act doen, genaamd: ‘The Baddest MF’ers’.

We hebben er zoveel werk ingestopt. Niet alleen op muzikaal gebied, maar ook in de showelementen zit superveel werk. Zoals het er nu uitziet en door alles wat we nog voor jullie in petto hebben, belooft het echt een next level ervaring te worden.”

Youri, bedankt. De komende dagen zetten we Vengeance nog even op repeat, zodat we tijdens de openingsshow vanuit volle borst kunnen meeschreeuwen. Maar we kunnen nu al niet wachten op deze ‘next level ervaring’. Tot zaterdag, op Live For This!


Aanstaande zaterdag is het tijd voor Warface presents: Live For This in de AFAS Live. 

  • Bekijk hier de line-up. 
  • Beluister het nieuwe Warface album: Vengeance hier.