free-festival-2019-roller

Free Festival 2019

carmina
Carmina Wassink - 11 juli 2019
Het Almeerderstrand was afgelopen zaterdag omgetoverd tot paradijs voor liefhebbers van het allerhardste: Free Festival 2019. Met Defqon.1 Weekend Festival nog vers in het geheugen, waren de echte fanatics weer opgeladen om los te gaan. Met een ruim aanbod aan dj's bij de hardstyle, freestyle, hardcore en uptempo stage, zat vervelen die dag er niet in.

Het weer is misschien dan niet zo lekker als vorig jaar. Of zoals op Defqon.1. Maar dat iedereen zin heeft om te knallen vandaag, blijkt. Het stroomt al vroeg vol op het Almeerderstrand. We trappen af bij de hardstyle stage, waar de jongens van Sub Zero Project het publiek opwarmen met tracks als ‘The Basstrain’. Vervolgens is het tijd voor Crypsis. Hij laat zien dat hij nog steeds “one of the illest” is en geeft gas, van het begin tot het einde. En dat heeft zo zijn effect op de hele tent. Met nummers als 'Combination Style' barst het enthousiasme in het publiek echt los en gaat iedereen uit zijn dak.

crypsis-free-festival
Maar er is nog veel meer dan hardstyle. Door naar hardcore. “PUT YOUR FIST UP IN THE AIR, THIS IS ANGERFIST!” En zo ontstaat er een zee van vuisten. Waar de sfeer eerst een beetje tam was op het terrein, wordt er nu eindelijk hard gestampt. Na dit kleine uitstapje, gaan we recht op ons nieuwe doel af: de freestyle stage. Mental Theo staat te draaien en voor even zijn we weer terug in de jaren 90 met ‘Wonderful Days’.

De avond is inmiddels gevallen en na wat rondjes over het terrein, belanden we eindelijk toch weer op de plek waar ons hart ligt, bij de muziek waarvan ons hart sneller gaat kloppen: de hardstyle stage. Warface sloopt de boel met een weergaloze set. ‘Last Resort’ wordt ingezet en het publiek lijkt opnieuw te ontploffen van enthousiasme. Precies zoals het hoort bij het horen van een heerlijke plaat.

free-festival-warface
Going out with a bang. Maar voor het zover is, laat Free Festival anthem maker Delete heel Almere op z’n grondvesten trillen. Zijn tracks ontploffen als bommen in het publiek. Het anthem ‘Freedom’ natuurlijk, maar ook een nieuwe plaat zorgen voor een flinke aardbeving in de tent vandaag. De industriële sounds en snijdende screeches in combinatie met zijn early invloeden en krachtige kicks, blijven ons verbazen. Wat een held! Na deze ijzersterke Delete set, weet Rooler het enthousiasme in het publiek hoog te houden. Op tracks als ‘The Rules’ en ‘Remember The Name’ kun je het laatste restje energie uit je kickcrollen.

De muziek en lichten gaan uit en het Almeerderstrand stroomt langzaam weer leeg. We hebben een heerlijke dag gehad. Free Festival is misschien geen onmisbaar feest in je party-agenda, maar toch is het ieder jaar voor ons weer vaste prik. Niet te groot, voor een goede prijs en met een goede line-up. Perfect als je na het vermoeiende weekend in Biddinghuizen, zin hebt om je Defqon.1-dip weg te dansen.