Free Festival 2018 001

Free Festival 2018

carmina
Carmina Wassink - 13 juli 2018

H et festivalseizoen is in volle gang. Tijd om er even bij stil te staan, maar vooral te genieten van deze vrijheid. Afgelopen zaterdag deden we dat op het Almeerderstrand bij Free Festival 2018. Waar de zon steeds lager wegzakte, en het tempo steeds een stukje sneller ging. Met een vette line-up op de agenda, een hardstyle, freestyle, hardcore en uptempo stage en een voorspelde vijfentwintig graden, kon het al niet anders dan een heerlijke dag worden. Let us take you back. Dit is Free Festival 2018.

De toon wordt al vroeg gezet tijdens de set van N-Vitral. Hij bouwt de spanning langzaam op, maar zodra “DIE BASS MOET JE NIET HOREN, DIE MOET JE VOELEN!” erin knalt, is er geen ontkomen meer aan. N-Vitral staat bekend om zijn snoeiharde, krachtige, energieke sets. En deze gouden combinatie heeft hij ook vandaag weer meegebracht. Omringd door bezwete bovenlijven, bier dat de lucht in gaat en de volle zon, genieten we extra hard van het moment. Het startschot is gegeven.

We gaan verder op avontuur. Bij de hardstyle stage geven Delete en E-Force een dikke set weg. Het nummer ‘Lunatic’ wordt ingezet, en er gebeurt iets in het publiek. Een enorme explosie. Planken worden er letterlijk uitgestampt. Wat een bizar gruwelijke set. Op ‘Always Angry’ van Regain en Delete gaan massaal de handen weer de lucht in, en er wordt massaal gebeukt.

Terwijl we ons door al het geram en de hoeveelheid energie, al in hogere sferen begeven, kun je je op Free Festival letterlijk in de lucht begeven. In de draaimolen. Want naast stampen, en keihard uit je dak gaan, is er op Free Festival ook genoeg te zien en te doen. Het terrein is niet heel uitbundig, net zoals de stages, maar dat heeft dit festival niet nodig. Het draait om de muziek. En ook als je even rustig wil bijkomen of een hapje wil eten, of zelfs met je blote voeten in het zand wil zitten, is daar genoeg gelegenheid voor. Sommigen maken er zelfs bijna een stranddagje van.

De uptempo stage is nieuw dit jaar. Het is een kleinere, intiemere stage, maar heeft daardoor misschien juist wel de beste sfeer. Lekker knus, in de bloedhitte, staat iedereen los te gaan op de allerhardste platen. Spitnoise geeft ons precies die energie die we verwachten van een uptempo set. En dat voelt heerlijk. Deze stage is écht een goede aanvulling voor Free Festival.

Waar inmiddels de zon steeds lager wegzakt op het Almeerderstrand, gaat het aantal bpm omhoog. Terwijl we nog steeds na stuiteren van de sets van Agressive Act Live en Crypsis Live, besluiten we deze dag af te sluiten bij de hardcore stage. Sefa draait hier, en dat willen we uiteraard niet missen. Tegenwoordig kun je niet meer om deze jonge legende heen. Met zijn genialiteit en muzikaliteit bereikt hij niet alleen het frenchcore publiek, maar iedereen uit de hele scene. En ook op Free Festival laat hij weer zien waarom. Het is betoverend. Zijn set zit ontzettend strak in elkaar en zijn drive is enorm. Helemaal als hij het nummer ‘World of the Dream’ inzet, wanen we ons even in de zevende hemel. Zelfs dagen later krijgen we nog steeds kippenvel.

Er is gestampt, gestuiterd en gestreden op Free Festival. Met het zand tussen onze voeten, strompelen we het festivalterrein af. Aan keihard gaan niets te kort op dit festival. En dat is ook precies waarom we ieder jaar steeds weer terugkomen . Voor een fijn prijsje, krijg je een leuk, kleinschalig festival, die voornamelijk draait om de muziek. Onmisbaar in iedere agenda van een liefhebber van de hardere stijlen.