b2s presents DJ Paul Elstak 001

b2s presents DJ Paul Elstak

mitchell
Mitchell van Eenige - 18 april 2017

Wie hardcore zegt, krijgt al gauw een argwanende blik van buitenstaanders. Hardcore is agressieve muziek, vechtpartijen, kaal geschoren koppen, drugs en keihard gaan in de Energiehal in Rotterdam. Totdat platen als ‘Rainbow In The Sky’, ‘Love U More’ en ‘The Promised Land’ gedraaid worden, dan staat iedereen te zingen, te springen en komt zelfs de buurvrouw achter de geraniums vandaan voor een poging tot hakken. DJ Paul Elstak droeg bij aan het gigantische succes van de toegankelijke hardcore, oftewel happy hardcore. Zelfs met nieuwere tracks als ‘Turbo’ (met New Kids) en de grote hit van nu ‘Kind van de Duivel’ (met rapper Jebroer en Dr. Phunk) maakt hij ook vandaag de dag de ‘boze’ hardcore een stuk blijer.

Hardcore in de hitlijsten. Wie had dat ooit kunnen bedenken? Hardcore was underground, alleen voor de echte gabbers. Totdat Paul Elstak in 1994 de muziekstijl uit de schaduw trok en de snoeiharde muziek een blije ondertoon gaf. Een nieuw genre ‘happy hardcore’ werd geboren. Bovengenoemde tracks werden met liefde door het Nederlandse publiek ontvangen en de hitlijsten werden overspoeld. Opeens wilde iedereen gabber zijn. Happy Hardcore leefde!

De commercialisering van hardcore werd overigens niet door iedereen met open armen ontvangen. Gabber was in plaats van een underground subcultuur, een modegril geworden. Hardcore fans zagen het als verraad. DJ Paul, die zijn succes heeft te danken aan de niet commerciële underground cultuur, werd in één klap commercieel en zijn fans voelde zich niet langer meer serieus genomen na deze ‘hippe parodie’ van hun muziek. Langzamerhand werd het stil rondom de dj en producer.

Tot 2010. In samenwerking met New Kids wordt Paul Elstak een internet sensatie en de plaat ‘Turbo’ weet het tot de vierde plek te schoppen in de hitlijsten. DJ Paul is terug! Na deze bewogen periode stort hij zich volledig op de hedendaagse freestyle en zet in samenwerking met b2s het concept Pussy Lounge op. Later sluiten hier Darkraver, DJ Ruthless, The Viper, Francois en Genius zich bij aan om freestyle te vertegenwoordigen. Pussy Lounge wordt een gigantische hit. The Godfather of Hardcore is back at it again!

b2s presents DJ Paul Elstak 002

Up’s en downs, maar hoe je het ook went of keert: DJ Paul Elstak was en is een ongekend succes! Om al deze gigantische successen van de afgelopen jaren te vieren, besloot b2s zijn 30-jarige jubileum groots te vieren in Ahoy Rotterdam. Van underground oldschool hardcore, tot happy hardcore en freestyle.

Afgelopen zaterdag was de Ahoy dan ook tot de nok toe gevuld met echte liefhebbers. We stapten binnen bij de bekende ‘Pussy Lounge’ madness van Paul Elstak, Darkraver, The Viper en Ruthless. Eén en al feest en de manier om je avond mee af te trappen. Natuurlijk kwam dé plaat van het moment ‘Zombie’ (gaat deze track überhaupt ooit vervelen?!) voorbij en ook de mega hit ‘Gaan met die Banaan (Ruthless remix)’ dreunde heerlijk door de Ahoy. Het publiek zong luidkeels mee! Om iedereen lekker op te warmen voor het geweld dat later nog zou komen, kwam de ‘Mash Up 6.0’ (Warface) en ‘Legends’ (Endymion Rework) voorbij.

b2s presents DJ Paul Elstak 003

Hierna waren Korsakoff & Re-Style aan de beurt om het BPM op te schroeven naar 175. Het publiek werd getrakteerd op een lekkere dosis (vrolijke) hardcore met onder andere tracks als ‘Lyra’ en ‘Rock The Show’. Deze set wordt vervolgens opgevolgd door, hoe kan het ook anders, mr. Paul Elstak himself. Op een vogelvlucht langs zijn muzikale carrière kwamen onder andere meezingers als ‘The Promised Land’, ‘Life Is Like a Dance’, ‘Luv U More’ en ‘Rainbow in the Sky voorbij’. Commercieel of niet, deze hitjes blijven leuk. Lekker zingen, stampen, gek doen! Tijdens de track ‘May the Force Be With You’ verscheen er zelfs een Stormtrooper van Star Wars op het podium en DJ Paul gaf een kleine lightsaber show weg. A man of many talents. Natuurlijk kon ook rapper Jebroer niet missen en zong het publiek luidkeels mee met ‘Kind van de Duivel’.

Na alle hits, was het voor echte hardcore. In de millennium sets met Neophyte en Panic, liet Paul Elstak écht horen waarom hij The Godfather of Hardcore is. Hier was het publiek voor gekomen! Vervolgens lieten Mad Dog & Nosferatu met hun present hardcore set, de happy hardcore mijlen ver achter zich. Brute platen als ‘Raiders of Rampage’ knalde er in. Vanaf hier was het slechts vol gas keihard gáán!

b2s presents DJ Paul Elstak 004

Om deze nacht op een waardige manier af te sluiten kwamen Partyraiser & Destructive Tendencies Ahoy tot op de grond toe afbreken. Alles moet kapot! Partyraiser had speciaal voor b2s presents DJ Paul Elstak een paar flinke beuk edits gemaakt. Het BPM werd uiteindelijk opgeschroefd naar 300 BPM om al de laatste energie eruit te stampen. Heerlijk!

Aan de carrière van DJ Paul Elstak ontbrak nog één ding: zijn eigen grote evenement. Maar nu kan hij ook dat van zijn bucket-list afstrepen. Het was een ultieme reis door de tijd, met dierbare vrienden en collega’s. Een perfecte blend tussen het beste van toen, maar ook vooral van nu en nog veel meer. Maar goed, je bent The Godfather of Hardcore, of je bent het niet!