The Evolution of Hardstyle #2 001

The Evolution of Hardstyle #2

hardstyle-report-redactie
Hardstyle Report Redactie - 15 mei 2017

Hardstyle is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de dance scene. Jaar naar jaar worden over de hele wereld volle zalen getrokken en hebben miljoenen mensen hun hart verloren aan deze betoverende muziek. Waar waren we zonder Defqon.1, Decibel of Qlimax? Wie zou er anders dan artiesten als Noisecontrollers, B-Front en Frequencerz door onze speakers knallen? Hardstyle is a religion. Our religion. Maar om zo succesvol mee te blijven draaien is aanpassing en ontwikkeling nodig. In The Evolution of Hardstyle duiken wij dieper in de ontwikkeling van onze geliefde sound en gaan we terug naar de kern. Waar komt hardstyle vandaan en hoe heeft het zich in de loop van de jaren ontwikkeld?

De openbaring

Een nieuw millennium; een nieuwe sound. Qlass Elite wordt omgedoopt tot Q-dance. Na feesten als Houseqlassics, 91-92 en Qlimax vinden zij in Qlubtempo een nieuw kindje. Een geliefd kindje. Zéér geliefd zal later blijken. In 2001 komen op de eerste editie alle hardere stijlen samen. Een experiment dat uitmondt in de totstandkoming van een geheel nieuwe sound. En zie daar: hardstyle is geboren.

Oud hardcore-dj’s als Lady Dana, Pavo en The Prophet staan aan de basis van dit nieuwe geluid. Het is een herkenbare sound; altijd rond de 150 bpm én met de typerende reverse bass. Geen poespas, simpel, aanstekelijk en hard. Gabbers, ravers, nieuwkomers en andere party animals vormen vanaf nu één familie. Met deze nieuwe stijl wordt ook een nieuwe dans geboren. We stampen. Keihard stampen! Hoe hoger en harder, hoe beter.

Het blijkt een groot succes. De maandelijkse nacht betekent de doorbraak voor nieuwe namen als Luna, Technoboy en Alpha Twins. De Hemkade in Zaandam groeit uit tot dé tempel van hardstyle. Duizenden mensen komen hier keer op keer samen met één doel. Eensgezind en unaniem. Hier komt niemand om mooi te zijn. Om te pronken en te lonken. Hier komt men samen om los te gaan. De dagelijkse beslommeringen letterlijk van zich af springend en zwetend. Het zweet dat overigens al snel weer wordt aangevuld door de druppels die van het dak vallen, welkom onthaald als een verfrissend tropisch regenbuitje. De enige verkoeling die deze broeierige sauna te bieden heeft, maar vooral dé ultieme bevestiging van een goed feest.

Hardstyle is geboren. Het uiteenlopende publiek vindt een weg naar elkaar toe en wordt een familie rijker; de hardstyle family. Hecht en toegewijd! Deze nieuwe klank in de dance scene zorgt vanaf het eerste moment voor verbroedering. Hardstyle is samen zijn. Maar vooral samen één zijn. De passie voor muziek verbindt en zo wordt het een gevoel, een levensstijl en voor sommige zelfs een religie.

Lees ook: The Evolution of Hardstyle #1