The Road to Defqon.1: This one is for the rookies

The Road to Defqon.1: This one is for the rookies

mitchell
Mitchell van Eenige - 8 juni 2018

Ga jij voor het eerst naar Defqon.1? En ben je benieuwd wat je kunt verwachten? This one is for the rookies!

Iedereen die voor het eerst naar Defqon.1 gaat, vraagt zichzelf (en vooral tijdens het kijken van al die aftermovies en live sets) af hoe het zal zijn om daar zelf rond te lopen. Ook ik ben zo begonnen. Als je denkt te weten wat je gaat overkomen, dan heb je het helemaal mis. Vanaf het moment van het voorbereiden van je overlevingspakket tot het moment dat het voorbij is, en je helemaal gesloopt het terrein afloopt, alles weer in die auto probeert te proppen, terwijl je echt, echt, echt superbrak bent en eigenlijk nauwelijks beseft wat je afgelopen dagen hebt meegemaakt. Maar één ding is zeker, dit gaat niemand je ooit meer afnemen. 

Wanneer je vrolijk de auto uitstapt, jezelf als een kapstok volhangt met drie tassen en daarbij ook nog een slaapzak onder je arm propt, beginnen de ervaren Weekend Warriors je waarschijnlijk vreemd aan te kijken. Het kan nog wel een uur of drie duren voordat je je plekje op het terrein gevonden hebt. Je loopt liever een keer extra heen en weer, want geloof me, in één keer met al je spullen proberen er doorheen te komen, bezorgt je driedubbele hernia’s, vijf mental breakdowns en dikke ruzies met vrienden.

The Road to Defqon.1: This one is for the rookies


Al bij de ingang van de camping zie je waarschijnlijk al groepen mensen zitten die het al helemaal naar hun zin hebben en losgaan met keiharde muziek aan. Om 13.00 uur (maar vaak ook eerder) is het moment daar en verandert de mensenmassa in een kudde koeien die door een veel te smalle ingang naar een andere stal moeten. Wanneer iedereen door de fouillering heen is, loop je over houtsnippers (héééél fijn voor van die karretjes met kleine wielen) verder naar het grootste obstakel van heel Defqon.1 Festival: die verschrikkele brug, waar je je hele hebben en houwen overheen moet meeslepen.

En natuurlijk heb je in iedere vriendengroep altijd wel één iemand erbij die het het zwaarst heeft en meteen begint met klagen. Kreten als “Pfff, ik trek het niet meer!”, Help me even” of “Wacht op mij” hoor je regelmatig voorbijkomen. Nu heb je nog één klusje te klaren en dat is besluiten op welk veld je gaat staan.

Wanneer de tenten eenmaal zijn opgezet en iedereen zijn plekje gevonden heeft, kun je de camping even gaan verkennen, iets eten op veld één of twee, of zelf lekker gaan barbecueën met je vrienden bij de tent. Om 20.00 uur gaat het dan EINDELIJK beginnen. Het weekend der weekenden zal worden afgetrapt tijdens The Gathering in de BLACK (hardcore) en BLUE. Kun je nu al geen genoeg krijgen? De echte diehards nog losgaan in het 24-uurs café. (Let op: je moet nog het hele weekend)


Het is zaterdag! De tweede dag van Defqon.1 Weekend Festival. Natuurlijk had je jezelf belooft gisterenavond rustig aan te doen, maar is dit (goh, verrassing) niet gelukt. Hoe groot de kater ook is, je bent nu een Weekend Warrior en gaat hoe dan ook keihard knallen. Vandaag zijn alle elf stages tegelijk open zijn en de ‘World of Madness’ kan beginnen! Van over heel de wereld komen mensen bijeen voor deze almachtige zaterdag. Je hoort allerlei talen voorbijkomen en ziet vlaggen uit allerlei landen, maar door de verbindende factor van de muziek is niemand een vreemde voor elkaar. Ontmoet nieuwe mensen, ga keihard uit je dak van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat en vergeet het knotsgekke uurtje ‘POWER HOUR’ en de endshow (inclusief vuurwerk) bij de RED (mainstage) niet!

Nadat de eerste volle festivaldag om 00.00 uur is afgelopen, stroomt het terrein leeg en gaat iedereen naar de camping (en dan vaak niet om te slapen), om vervolgens later terug te gaan naar het terrein voor de after in de BLUE van 01.00 tot 05.00 uur. Iets met slapen is voor apen… En dat merk je uiteraard op zondagochtend meteen. Want of je nu compleet hebt doorgetrokken, of een paar uur hebt geslapen, je lichaam is moe. Niet dat je tijd hebt om daarbij stil te staan, want nog voordat het terrein open gaat, probeert de hele (brakke) camping zichzelf bij elkaar te rapen om nog één dag helemaal op maximum force te gaan.

The Road to Defqon.1: This one is for the rookies
Zondag was normaal dé dag van de Weekend Warriors
, de strijders die zich door het Defqon.1 avontuur hebben geslagen. Maar sinds vorig jaar zijn er ook losse zondag tickets te koop. Frisse koppies vs. The Walking Dead.  Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Zondag is opnieuw een dag vol ultieme hoogtepunten die je van het begin tot het einde moet ervaren. En gelukkig is ook vandaag bij de RED nóg een dikke eindshow om van te genieten.

Stijf van de adrenaline, met kippenvel tot op het bot en een open mond staar je nog even naar die majestueuze stage. Je kunt nauwelijks beseffen dat het nu echt afgelopen is, maar het is tijd om het festivalterrein te verlaten. In een stroom van Weekend Warriors, ga je terug naar de camping. Hier kunnen de echte, echte, echte die hards alleen nog terecht bij het 24-uurs café om nog even los te gaan of bij zelf georganiseerde afterparty’s op de camping.

En dan is het alweer voorbij. Voordat je het terrein verlaat, is het tijd om met je laatste energie alles op te ruimen en (ook al ben je echt niks meer waard) jezelf naar de auto te slepen. Vervolgens beland je samen met je vrienden beduusd in de auto, terugdenkend aan dit weekend. Alsof het één grote droom was. Knijp jezelf maar, want het is echt gebeurd. Hier ga je nog heel lang aan terugdenken. Want vanaf nu ben jij een Weekend Warrior! Dit pakt niemand je nooit meer af.