Sunny D vertelt: "Defqon.1 toen versus nu

Sunny D vertelt: "Defqon.1 toen versus nu"

birgit
Birgit Roobol - 14 juni 2017

1991. Ravers betreden de donkere ex-Pindafabriek aan de legendarische Elementenstraat. Zó legendarisch dat de straatbordjes werden gejat als trofee en eerbetoon aan de oneindige nachten. Leo Sondag, een jonge knul uit Volendam, was erbij.

Het was zijn eerste feestje; Multigroove/Elementenstraat. Met kriebels in zijn buik vertrok hij richting het industriële gedeelte van Amsterdam-West. Niet wetende dat deze nacht zijn leven zou veranderen. Ik was op dat moment nog niet eens een idee, aangezien mijn ouders elkaar toen nog niet eens kenden. Maar man, wat was ik er graag bij geweest. Want blijkbaar gebeurde er iets magisch die avond.

Mede dankzij de donkere warehouse en de opzwepende muziek die hem de hele nacht door lieten dansen, was Leo verkocht. Voor eeuwig bevangen door het House virus. De muziek betoverde hem zelfs zo, dat het voor hem niet alleen bij feesten bleef. Om ook maar iets van het magische gevoel mee te krijgen wat hij de dj’s die nacht zag doen achter de decks, schafte hij op zijn zeventiende een set Technics draaitafels aan. En zo geschiedde. DJ Sunny D was geboren.

Sunny D vertelt: "Defqon.1 toen versus nu

Sunny D stond niet alleen aan de geboorte van hardstyle – maar ook aan die van Defqon.1. Hij was erbij in 2003. Hij is erbij in 2017. We spraken hem over 15 jaar Defqon.1, de magie van dit festival en zijn eigen carrière.

“Na diverse optredens op Hellbound, Hellraiser, Mysteryland en Multigroove en tevens ook mijn eigen gabbertijd, kwam er in 1999 een nieuwe stroming op. Hardtrance met dikke kicks! Bij het horen van de eerste klanken, raakte ik opnieuw verliefd en stortte me hier volledig op. Zo volgden optredens op feesten Qlubtempo, Qrimetime, Hard Bass , In Qontrol en Qlimax . Toentertijd nog gewoon op de Boelenlaan in Amsterdam, waar ik voor Junky XL draaide. Kun je het voorstellen?!

En toen kwam Q-dance in 2003 met Defqon.1 . Hardstyle op Almere Strand. Even flink wat anders dan tot diep in de nacht doordansen in een donkere zaal. Aan mij de eer op deze allereerste editie te draaien. Ik had overigens geen enkel besef dat dit feestje uit zou groeien tot het allergrootste en belangrijkste hard dance evenement van het jaar. Samen met legendes als Luna, Dana, Pavo en The Prophet pronkte ik vol trots op de line-up van deze allereerste editie. Ik kan me de mainstage van allerlei gerecycled materiaal nog herinneren. Echt een productie die absoluut niet meer te vergelijken is met nu!

Op 14 juni 2003 kwamen vijf volgeladen bussen met vrienden uit Volendam richting Almere Strand. Een fantastische ervaring als je in een tent met zóveel bekenden, vrienden en hardstyle liefhebbers mag draaien. Echt eentje die ik nooit meer zal vergeten. Tevens stamt ook mijn mooiste Defqon.1 herinnering uit die tijd. Ik draaide toen een eigen track – een remix van Holla Back Girl van Gwen Stefani en de héle zaal ontplofte. Het dak ging eraf en dat gevoel geeft zo’n kick… onbetaalbaar! Als je vervolgens zelfs recensies uit Australië van je gedraaide track krijgt, is dat wel héél speciaal.

Door de gigantische groei van Defqon.1 werd Q-dance helaas genoodzaakt uit te wijken naar een ander terrein. Overigens tot grote spijt van héél veel liefhebbers – en van mij. De combinatie van zon, zee, strand en hardstyle blijft onbetaalbaar. Toch denk ik dat dit jaar de allermooiste ooit gaat worden. En wat ben ik dan ook trots dat ik er dit jaar weer bij mag zijn! Op de Magenta neem ik jullie tijdens vijftien jaar Defqon.1 voor even weer mee terug naar toen. Met diezelfde sound, sfeer en vibe, zoals we dat in 2003 deden.

Want of Defqon.1 nu op Almere strand is, of in Biddinghuizen. Dit is echt het allermooiste feestje op aarde. Ieder jaar weer! Of je nou staat te draaien, of bezoeker bent. Eén familie zijn, nieuwe vrienden mogen ontmoeten, je verbonden voelen met Weekend Warriors van over de hele wereld… ik voel me hier altijd weer even 18. That’s Defqon.1!”

Wat betekent Defqon.1 voor jou?