De Samenzwering

A love letter to... the early hardstyle sound

carmina
Carmina Wassink - 6 november 2019
Lieve grondleggers van de early hardstyle sound,

Voordat ik begin, wil ik jullie vanuit de grond van mijn hardstyle hart bedanken. Zonder jullie had ik hardstyle nooit gekend, iets wat een belangrijk onderdeel in mijn leven is geworden. Jullie hebben de muziek, de scene en de feestjes gemaakt tot wat het vandaag is. Met jullie vooruitstrevende blik hebben jullie een sound gecreëerd waar mensen ruim twintig jaar later nog steeds zó van houden. Een sound die je eindeloze uren meesleepte op de beats van de allereerste houseparty’s. Een sound waar geen enkele liefhebber van het hardere werk meer omheen kon. Een sound die iets bijzonders bij het publiek losmaakte. Een sound die de basis legde van alles wat nog moest volgen.

Terwijl ik begin jaren negentig in mijn rompertje rondjes door de kamer tijgerde, waren ze in Amsterdam hele andere rondjes aan het lopen, in een of andere loods of tunnel. De eerste houseparty’s werden hier gegeven. Een tijd van illegale feesten, gabbers en ravers was begonnen. Een spannende tijd, een roerige tijd, maar vooral een hele mooie tijd met Ilja Reiman - als organisator van de beruchte Multigroove feesten - aan het roer. Hier werd de basis gelegd voor de hardstyle sound, met de Warehouse Elementenstraat als thuisbasis. Hoe bijzonder is het dat hier tegenwoordig, na zoveel jaren, groei en ontwikkeling, opnieuw hardstyle feesten worden gegeven.

In het laatste jaar van de 90’s wordt Qlass Elite (Q-dance) opgericht door een groepje vrienden. Niet wetende dat ze aan de vooravond stonden van zoiets bijzonders. Ze bliezen nieuw leven in oude housemuziek en waren niet bang om te experimenteren. Met ondere andere Houseqlassics, Qlubtempo & 91’92’ waren de feesten weer zoals vanouds. Mensen die zich niet meer thuis voelden in de steeds harder wordende hardcore scene, vonden op deze feesten hun heil. Hier konden zij raven tot in de vroege uren en klonk door de boxen de bass zó hard en kicks zo intens, dat je die tot in je botten voelde. Wauw!

Een nieuwe sound was geboren: hardstyle. Artiesten zoals Dana, Pavo, The Prophet, Luna en Technoboy stortten zich volledig op de muziek. Ze gingen geen uitdaging uit de weg en lieten de verschillende elementen en invloeden samensmelten tot één krachtige sound. Zonder enige onderscheid te maken tussen euforisch of raw gaat het publiek los op de tracks die ze produceren.

Aan de hardstyle dedication lijkt nog lang geen einde te komen. Sinds eind jaren 90, begin 2000 brengt deze muziek duizenden mensen samen. De hardstyle feesten groeien uit tot een plek waar we onszelf kunnen zijn. Waar niemand moeilijk doet over hoe je eruitziet en waar alleen de liefde voor de muziek telt. De feesten worden een plek waar we onze zorgen kunnen vergeten en waar we genieten alsof het onze laatste dag op aarde is. We ontmoeten nieuwe mensen en vriendschappen ontstaan. Iets wat ooit begonnen is met slechts een bonzende bass en een harde kick is uitgegroeid een religie die over de hele wereld wordt aanbeden.

En omdat het altijd goed is om even stil te staan bij waar je vandaan komt, gaan we zaterdag vol gas op De Samenzwering. Met de helden van vroeger. Alsof het opnieuw de ‘90s zijn en ik er toen gewoon bij was. Déze is voor jullie, de grondleggers, de pioniers, de helden die voor deze sound gestreden hebben. Bedankt voor alles!


Wil je samen met ons die geliefde early hardstyle sound vieren? De laatste tickets voor De Samenzwering zijn nu in de verkoop. Koop hier je tickets.