epiq-1

Met een highscore het jaar uit op EPIQ 2019

mitchell
Mitchell van Eenige - 6 januari 2020
Geen sterretjes afsteken, geen bordspelletjes spelen en ook niet de buurt langs om iedereen nieuwjaar te wensen of andere zoetsappige clichés op oudjaarsavond. Vanavond spelen we het laatste level van 2019 en knallen we met een highscore het jaar uit. Let’s step into the game together and count this motherf#cker down!

Dit jaar heeft Q-dance weer iets nieuws uit de kast gehaald om met een knal het nieuwe jaar in te gaan. ‘s Werelds grootste flipperkast is al vanaf 20.30 uur aan het warmdraaien met als grote hoogtepunt het 00.00 uur moment. Wanneer je de zaal inloopt, word je bijna verblind door de felle neonkleuren en in het spel gezogen door het grote, ronde LED-scherm.

Primeshock opent de avond en de mannen worden opgevolgd door Demi Kanon. De eerste twee uur van EPIQ beginnen met een vrolijk, euforisch tintje. Om 22.15 uur sluiten de gebroeders Sound Rush aan bij Demi Kanon voor een potje multiplayer, waarna Sound Rush zelf nog een klein uur draait. De sfeer in de zaal zit er lekker in en er wordt vrolijk meegezongen met tracks als ‘Army of Fire’ en ‘Take Me Away’. Je merkt trouwens ook goed dat het tijdens deze zet veel drukker in de zaal wordt, want het is bijna tijd…

Traditiegetrouw wordt de Q-dance Hardstyle Top 10 bekend gemaakt in de laatste twintig minuten van het jaar. Nummer 10: ‘Fallen Souls’ van D-Block & S-te-Fan (Ghost Stories) is door de speakers te horen. Iedereen juicht mee. Lang hoor je deze track echter niet want nummer 9 staat voor de deur: ‘Starlight’, deze plek is voor de fantastische collab van Phuture Noize en Frequencerz. Nummer 8 is een persoonlijke favoriet: ‘Elektronic Symphony’ van B-Front en Adrenalize. Dik verdiend dat deze plaat in de Top 10 staat. Nummer 7: ‘One Tribe’, de zevende plaats is voor het Defqon.1 anthem van KELTEK, Phuture Noize en Sefa. Door naar de volgende, nummer 6: ‘I Need You’ van Warface wordt met een groot enthousiasme ontvangen. Nummer 5: ‘Brace Yourself’, het IMPAQT anthem van D-Block & S-te-Fan. Nummer 4: een verdiende vierde plaats voor deze collab van het Roughstate collectief Ran-D, Frequencerz en Adaro. Nummer 3: Headhunterz pakt de derde plaats met zijn ‘Orange Heart’. En nu wordt het echt spannend, nummer 2 is voor ‘Run From Reality’ van Ran-D, Endymion en LePrince. Maar de track die de highscore heeft bereikt en daarmee de nummer 1 in de Q-dance Top 100 is, is ‘Darkest Hour’ van D-Block & S-te-Fan en Sub Zero Project. Absoluut verdiend!

 

epiq-2

 


Op de maat van de tikkende klok tellen we met z’n allen de laatste seconden van 2019 weg. 5… 4… 3… 2… 1… HAPPY NEW YEAR! Stelletjes pakken elkaar stevig vast, vrienden omhelzen elkaar, maar veel tijd voor een sentimenteel begin van het nieuwe jaar is er niet want Frequencerz betreden het podium en draaien de eerste hardstyle set van 2020.

Devin Wild, een van de anthem makers van vanavond, neemt het roer over. Hij komt verrassend uit de hoek met diepe, harde kicks en euforische boventoon met onder andere zijn track ‘Mind Bending’. Het laatste half uur wordt hij vergezeld door Rebelion, een combinatie die we tot nu toe nog niet eerder op een feest hebben gezien. Natuurlijk draaien ze het EPIQ anthem ‘Highscore’ met veel vuurwerk en lasers. Van achteruit de zaal schiet het vuurwerk naar voren en de felgekleurde lasers weerkaatsen op de pinballs. “TONIGHT, WE MAKE IT EPIQ!”

De ene opmerkelijke set wordt opgevolgd door de andere. Mr. Psyko versus the leaders of the Wolfpack, oftewel: Psyko Punkz vs. Frequencerz. Na de harde Rebelion kicks komt het euforische gevoel weer terug in de zaal met de fijne melodie van ‘Spaceship’. Niels en Pepijn van Frequencerz trappen vervolgens het gaspedaal weer keihard in door er wat Rejecta tracks in te gooien, vooral ‘Courage’ doet het echt lekker in de zaal. We worden continu heen-en-weer geslingerd tussen de verschillende soorten tracks, maar op zo’n epische, tikkeltje gekke avond als deze is dat juist heerlijk en verrassend.

 

epiq-3

 

Na deze set draait Psyko Punkz nog een half uur solo. Helaas kakt het een beetje in. Je merkt duidelijk dat het publiek toe is aan het hardere werk en wij ook. Door naar de combinatie waar we echt heel nieuwsgierig naar zijn: D-Block & S-te-Fan versus D-Sturb! Een te gekke set die ‘the best of both worlds’ combineert. Ze openen met hun collab ‘Feel It’. Deze track werd voor het eerst gedraaid op Defqon.1 2019 en ook vanavond in de Ziggo Dome bezorgt het ons weer kippenvel. We kunnen niet wachten tot ‘Feel It’ uitgebracht wordt. De set wordt opgevolgd door ‘For The Night’, vers van de pers van het nieuwe Warface & D-Sturb album. De energie van dit dreamteam is ongelofelijk en de ene toffe plaat wordt opgevolgd door de andere. Deze combinatie zien we in 2020 heel graag vaker terug.

We zitten er helemaal in en stilstaan is geen optie meer op dit moment. Maar dan slaat de flipperkast tien minuten lang op hol en vliegen er ineens reusachtige opblaasbare pinballs door het publiek. TILT MODE! Terwijl je de Luminite remix hoort van ‘Crispy Bassdrum’ lijkt het alsof je letterlijk in de flipperkast staat en dat je ieder moment geplet kan worden door de enorme pinballs. Dit zorgt voor een rumoerige, maar leuke sfeer in de zaal. Als ‘Das Weite Land’ door de zaal knalt, gooit iedereen de armen in de lucht en schreeuwt mee: “Tete… tetete... tetetetetete!” Dit in combinatie met rook, lasers én vuur zorgt voor een hele toffe sfeer.

 

epiq-5

 

Als je denkt dat er rust in de zaal komt, zit je helemaal fout. Rebelion is klaar om het publiek weg te blazen met hun special powers. De Overdose edits knallen door de geluidsbarrière heen. Ook Act of Rage is klaar om de Ziggo Dome te vullen met keiharde platen. Veel nieuw album materiaal komt voorbij, maar hij verrast ons hier en daar ook, zoals met de unreleased collab van E-Force & Bloodlust ‘Deathrow’. Hij sluit snoeihard af met ‘DJ Mad Dog vs. Tha Playah - Embrace The Fire’, maar Act of Rage verdwijnt niet van het podium. Het is tijd voor de laatste multiplayer set van de avond: Act of Rage vs Sefa. Het einde van EPIQ komt in zicht, maar niet voordat we nog even keihard losgaan op tracks zoals ‘Psyko Punkz - Forgot About Dre (Radical Redemption & Act of Rage Remix)’ en ‘Sefa - Wegtikken’.

De laatste drie kwartier schroeft de frenchcore held het tempo van de eerste nacht van 2020 nog verder op, maar dan solo. Een snoeiharde mix van uptempo en frenchcore laat ons los gaan tot we niet meer kunnen. Een knallend einde van een episch begin.

Met WOW WOW nog in gedachten is EPIQ een totaal andere ervaring. Geen showpodium, maar een grote speelhal en in plaats van een terugblik op het afgelopen jaar, is dit feest juist een blik op de toekomst, met te gekke multiplayer sets die je nergens anders tegenkomt. We hebben de highscore gehaald en de eerste editie van dit feest behoorlijk ‘EPIQ’ gemaakt. Gelukkig nieuwjaar!

epiq-4