the-qontinent-2019-uitgelicht

The Qontinent 2019

jeroenvanvelzen
Jeroen van Velzen - 15 augustus 2019
Het afgelopen weekend was het tijd voor hét hardere stijlen festival bij de Zuiderburen oftewel: The Qontinent! Het eiland waar het festival elk jaar gehouden wordt in de buurt van het Belgische Wachtebeke was dit jaar weer omgetoverd tot een intens eiland waar liefhebbers van hardstyle en andere (subgenres boven de 150 bpm naar hartelust los konden gaan. Met een pre-party waar Radical Redemption ‘The Engine Room’ wist af te breken en een geweldige zondag waar iedereen zijn laatste restjes energie kwijt kon bij Warface op de mainstage is de 12de editie van dit weekend festival officieel geslaagd. Dit is The Qontinent 2019.

Vrijdag 9 augustus, The Qontinent pre-party

De dag begint, na een flinke reis, op de gemoedelijke camping van The Qontinent. Overal klinkt muziek en worden tentjes opgezet. Het is nog niet eens écht begonnen en we genieten nu al van de te gekke sfeer.

Het campingterrein is net als voorgaande jaren opgesteld, als een grote bocht om het water met in het midden het festivalterrein. Bass Events heeft net als vorig jaar zelfs gedacht aan een stage op de camping en een zwembad waar de bezoekers verkoeling kunnen zoeken. Niet dat we ‘t heel erg nodig hadden, maar toch erg leuk! Op het festivalterrein vind je 5 stages waarvan er echter maar 2 open op de pre-party. Daarnaast zijn er genoeg plekjes om even een biertje of patatje te halen of om even bij te komen van het dansen. Het terrein draagt hier goed in bij door de fijne aankleding en opstelling van kraampjes en de bankjes waardoor je zelfs tijdens het eten kan genieten van de muziek.

the-qontinent-2019-report-01

 

We beginnen The Qontinent 2019 bij de euforische melodieën van Ecstatic. Ze draaien niet alleen hun bekende tracks zoals ‘Dead To Life’ en hun collab ‘Tombs of Immortality’ met Sub Zero Project maar ook een aantal nieuwe nummers zoals ‘Vendetta’. In combinatie met de toffe lichteffecten is dit een fijne set om het weekend in te luiden. Hierna besluiten we ook even te kijken bij ‘The Prison’ voor de future heroes, een stage waar veelbelovende talenten zoals Thyron laten zien wat ze in huis hebben.

Eerst hadden we onze twijfels over het geluid en de bass bij The Prison stage maar dat blijkt niet tegen te vallen. Vooral vooraan is het geluid heel goed en kunnen we flink losgaan tijdens de set van Kronos die om 21.00 uur begint met draaien. De sfeer zit er al vrij snel goed in bij nummers zoals ‘This Is Italy’ van Zatox en zijn collab met Adaro genaamd ‘Moonlight’. Het is goed te merken dat het Belgische publiek goed weet hoe ze los moeten gaan en het is vooral leuk om te zien hoe divers het publiek is. Naast de grote hoeveelheid Fransen en Belgen komen wij ook veel mensen uit Duitsland en Spanje tegen. Hiermee laat ook The Qontinent zien dat het een erg internationaal festijn is. Vervolgens sluiten we af met de twee laatste acts van de avond: Thyron en Krowdexx.

Ondanks dat Thyron geen live-set draait is ook deze set weer stampvol edits en nieuwe nummers. Het publiek lijkt geen moment rust te krijgen doordat alle climaxes zo nauw op elkaar aansluiten. We like it! Bij elke snoeiharde kick schreeuwt het publiek het uit en gaat iedereen volledig uit zijn of haar plaat. Voornamelijk op zijn nieuwe track ‘The Revolution’ gaat het publiek goed los. Kan Krowdexx dit nog overtreffen?

 

the-continent-report-02

 

Het begint nu echt donker te worden en om 00.00 uur verschijnen de twee gemaskerde Italianen op de stage. Ze weten de avond hard af te sluiten met snoeiharde platen zoals ‘Bassline Homicide’ en hun frenchcore edit van ‘Moshpit’. Het publiek heeft met deze eerste dag van The Qontinent 2019 een goede indruk gekregen van wat ze kunnen verwachten dit weekend, en zo zit de eerste de dag van het weekend erop. We zijn getrakteerd op een goede dosis hardstyle en kunnen zo met een voldaan gevoel gaan slapen in onze tent.
Hopen we.

Zaterdag 10 augustus, The Qontinent

We worden gewekt door de regen, maar dat mag de pret niet drukken. We zien alvast wat enthousiaste bezoekers die zich. aan het opwarmen zijn bij de camping stage. Vandaag is het terrein een stuk groter en zijn er 4 extra stages. Zo is er eindelijk toegang tot de mainstage die dit jaar nog mooier is dan vorig jaar. Hiernaast is er nog een hardcore stage en uptempo stage die allebei overdekt zijn. Achter de freestyle stage is er dit jaar ook een ‘surprise-stage’ waar willekeurige dj's op willekeurige momenten ook setjes zullen draaien. Genoeg te zien en te doen dus!

We besluiten eerst alle stages even langs te gaan om een indruk te krijgen van de stages en het geluid per stage. Dit blijkt overal verassend goed te zijn. Met name het geluid in de raw stage ( op vrijdag de pre-party mainstage) is heel goed. D-Attack krijgt de eer om dit te tonen en zo gaat de zaterdag goed van start. Het is goed te zien dat iedereen nog even moet wakker worden na het geweld van gisteravond aangezien het overal nog relatief leeg is. Bij Myst wordt dit gelukkig al een stukje beter.

 

the-qontinent-report-03

 

Hij weet het publiek goed warm te draaien met bekend materiaal zoals ‘Before You Go’ en ‘When The Stars Connect In Space’ maar ook enkele nieuwe nummers waardoor de zon eindelijk tevoorschijn lijkt te komen. Na deze set zien we op de timetable dat The Satan bijna aan de beurt is op de uptempo stage. De afstand tussen deze twee stages is relatief groot maar door de gezelligheid en compactheid van het terrein is het helemaal niet erg om een stukje te lopen. Zo komen we langs de mainstage waar Rebourne al lekker draait en ook langs de surprise stage waar classics gedraaid worden. Wij gaan door naar de uptempo d&b van The Satan.

Het is goed te merken dat dit publiek goed weet waarvoor ze komen. Iedereen doet fanatiek mee en ook The Satan zelf staat flink met zijn armen te maaien op de industriële kicks en breaks van zijn platen. Een van de leukere setjes van de dag! Ondanks de kleine stage, hangt er een leuke sfeer en komt het geluid erg goed over. Later op de dag is het natuurlijk ook tijd om langs Dither te gaan. De hardcore stage is precies groot genoeg en het is ook heel fijn dat er binnen een bar is om even wat te drinken te halen. Met nummers zoals ‘Playing With Fire’ weet Dither de temperatuur namelijk flink te verhogen en begint de dag eindelijk echt op gang te komen.

De jongens van Sub Zero Project weten ook hoe ze met vuur moeten spelen en laten met hun ‘Contagion’ live-act zien dat ze het hele publiek kunnen laten schreeuwen. Vooral de album tracks doen het erg goed en met nummers als ‘Break The Game’ laat Sub Zero Project zien dat ze daadwerkelijk het spel kunnen breken. Hierna is het ook even tijd om rustig wat te eten om wat extra energie te krijgen. Dit blijken we zeker nodig te hebben tijdens Rejecta en Riot Shift. Rejecta draait zoals gewoonlijk erg goed met bekende platen zoals ‘Insane Brain’ terwijl Riot Shift het publiek verrast met een erg diverse set die begint met eigen snoeiharde platen maar wordt afgesloten met intens snelle uptempo van onder andere Hatred en zelfs Greazy Puzzy Fuckers. What the fuck!

 

the-qontinent-report-04

 

Het einde van de avond wordt ingeluid door D-Sturb op de mainstage, gevolgd door Sefa die met vrolijke en tegelijkertijd ook snoeiharde frenchcore, de stage op zijn grondvesten laat trillen. D-Sturb weet het publiek hiervoor goed op te warmen met zijn ‘Next Level’ edits van zijn bekende platen en zijn edit van ‘Nothing Like The Oldschool’ waardoor het bijna naadloos aansluit op de set van Sefa. Sefa weet het nog een tandje op te voeren met een moshpit vooraan de stage. Leuk idee, de uitvoering is echter iets minder. Het leek erop alsof iedereen ineens in een hersenloze gek veranderde die het een goed idee vond om op elkaar in te rennen met 250 beats per minuut. Het was wel een grappig gezicht.

De avond wordt zoals gebruikelijk afgesloten met een prachtige eindshow waarin het anthem nog even goed tot zijn recht komt, inclusief een mooie vuurwerkshow en een fel display van flitsende lasers. Een geslaagde zaterdag! We zijn benieuwd of de zondag dit kan overtreffen en zetten het feestje ondertussen nog even door op de camping.

Zondag 11 augustus, The Qontinent Zondag

Sunday Funday! Het heeft vannacht gelukkig niet geregend en we worden gewekt door een aangenaam zonnetje die de dag inluidt. Er staan vandaag flinke acts op de planning waar we eigenlijk al de hele week naar uitkijken dus dat belooft veel goeds. Zo draaien KELTEK en Headhunterz na elkaar op de mainstage en doen Rebelion en Delete op de raw stage een poging om de boel af te breken. Hiernaast is er op de camping ook weer genoeg te doen zoals de raw-workout waar je wordt klaargestoomd voor de zware dag. We hebben er zin in!

 

the-qontinent-report-06

 

Ook op zondag hangt er een goede sfeer op zowel de camping als het festivalterrein, ondanks dat eigenlijk iedereen brak is. We beginnen echt lekker op gang te komen, als RVAGE de dag opent. Hij weet de tent al vroeg op de middag goed te laten beven met zijn nieuw track ‘The New Dimension’. Na RVAGE is het tijd om weer even langs de mainstage te gaan waar het vergeleken met zaterdag relatief leeg is. We besluiten dan maar even wat de te drinken te halen door middel van een zogenaamde ‘eco-token’.

Bij inlevering van een eco-token of een stuk afval op de grond betaal je de normale prijs van een drankje naar keuze, wanneer je dit niet doet betaal je 1 muntje meer. Hierdoor is het festival het hele weekend schoon gebleven! We vonden het idee een beetje merkwaardig maar het heeft echt gewerkt. Een heel goed initiatief van The Qontinent!

Nadat Headhunterz het publiek heeft laten genieten van zowel zijn nieuwe als zijn bekendere nummers is het tijd om iets harder te gaan. Headhunterz heeft de lat nu wel erg hoog gelegd maar we weten dat Public Enemies, die om 18.00 uur in de engine room draaien, ook altijd een goede connectie hebben met het publiek. We komen aanlopen bij de raw-stage en zien de twee enemies al staan. Ondanks dat het niet helemaal vol staat doet iedereen fanatiek mee en gaat het lekker los met tracks zoals ‘Strength In Numbers’ en ‘About To Die’. Hier blijven we voorlopig nog even staan.

 

the-qontinent-report-07

 

De volgende acts zijn namelijk Rebelion en later op de avond ook Delete, en die willen we voor geen goud missen! Beide acts weten het publiek op hun wenken te bedienen en het lijkt erop alsof de tent het echt een keer gaat begeven, zo hard gaat het. Rebelion sluit of met ‘DRUG$’ en iedereen gaat volledig uit zijn dak. Wat een lekkere herrie. Anderhalf uur later krijgt ook Delete de eer om dit vrolijke publiek te laten beven. Dat is voor hem geen probleem en met een aantal VIPedits weet hij iedereen gek te maken.

Rond 22.30 uur lopen we richting de mainstage voor de eindshow die er ook op zondag weer prachtig uitziet. Zelfs ‘Raggen’ van D-Fence wordt tijdens deze show gedraaid waardoor The Qontinent lekker hard wordt afgesloten. Zo hoort het!

Op het campingterrein gaat het feest nog door tot in de late uurtjes met her en der een afterparty waar iedereen kan aanschuiven. The Qontinent Weekend Festival zit er voor dit jaar weer op. Een mooie editie, en zeker een festival om weer naar uit te kijken voor volgend jaar. See you next year!