dediqated-20-years-of-q-dance

DEDIQATED | 20 years of Q-dance

lauren
Lauren Bekker - 13 februari 2020
Twintig jaar Q-dance, en man, wat is er veel gebeurd in de afgelopen jaren. Zonder hun dedication, bijzondere visie en bijdrage aan de scene hadden we hier niet gestaan. Wat twintig jaar geleden begon met kleine feestjes in de Hemkade leidde tot de grootste, meest revolutionaire hardstyle concepten van de wereld.

Met DEDIQATED staan we stil bij twintig jaar Q-dance geschiedenis, twintig jaar dedication en uiteraard twintig jaar hardere stijlen. Het is een elf uur durende trip down memory lane waar alle grootste hits en meeste gekke momenten uit de afgelopen jaren herbeleefd zullen worden. De line-up is grootser dan ooit en vol variatie: meer dan zeventig helden die hun steentje hebben bijgedragen aan deze prachtige scene staan op het podium in het GelreDome. Dit is zo’n dag waar je bij moet zijn, een legendarische herinnering die niemand je meer afpakt.

Van de aankleding worden we heel blij. De imposante stage bestaat uit een groot rond scherm met daarnaast nog twee schermen, bewegende elementen en allerlei details die we herkennen van verschillende evenementen, zoals de bekende Q-dance blades en de pijlen uit de BLUE van Defqon.1 2019. De lange catwalk zorgt ervoor dat de dj’s echt in contact komen met het publiek en niet alleen achter de dj-booth hoeven te blijven. Een toevoeging die altijd goed werkt. Daarnaast is er ook gebruik gemaakt van decoratie in de zaal, de kooien in de zaal zagen we eerder op Freaqshow en voegen absoluut een mooie, extra dimensie toe. Alleen al op het gebied van de looks heeft Q-dance zichzelf overtroffen.

 

ddq

 

Het stadion loopt tijdens de Early Rave Rebels  op hoog tempo vol. Oude legendes zoals Gizmo en Franky Jones bouwen de spanning op met stevige (hard)house klassiekers. Als de klok 12.45 uur slaat, beginnen onze oranje harten sneller te kloppen. “This is 20 years of Q-dance, welcome to DEDIQATED!” , de donkere Q-dance stem verwelkomt ons. Het publiek begint te juichen en er vliegt vuurwerk door heel het stadion, het feest is begonnen. Na een bombastische opening starten we het avontuur door twintig jaar hardere stijlen met ‘The Qluptempo Parade’ (Luna, Pavo, Dana, Pila & A*S*Y*S). Een hoogtepunt voor de mensen die al dedicated zijn from the start. Als je om je heen kijkt, zie je dat het publiek wat ouder is dan normaal. Velen komen echt voor de classics. Of je nou twintig jaar fan bent of pas drie maanden, iedereen gaat vol gas, vanaf de eerste minuut.

Binnen een mum van tijd staat het stadion bomvol en hangt er meteen een ongekende sfeer. Wanneer ‘One Blade’ wordt gedraaid krijgen wij kippenvel tot aan onze tenen. We doen niks anders dan genieten en dansen alsof onze levens er vanaf hangen, het is nu al magisch.  Alle handen gaan in de lucht en iedereen gaat al helemaal los op de fijnste klassiekertjes. Ook het label Fusion komt even aan bod. Zany, The Pitcher & Donkey Rollers staan hier om dit te vertegenwoordigen en man, wat doen ze dit goed. Ze laten duidelijk merken wat onze scene inhoudt: “Hands down, straight up move to the rhythm your soul is feeling, raise your head and start believing, this is who we are”. Het tempo van vandaag is hoog en de herinneringen vliegen in sneltreinvaart voorbij.

Tijdens de Italia set van de Italiaanse mannen Zatox, Tatanka & TNT horen we bekende oude gouden platen zoals ‘Tatanka – Africa’ Als je om je heen kijkt, zie je alleen maar stralende gezichten: “A, A, AFRICA!”. Ook horen we en ‘Zatox & Activator – Oxygen’ en wederom horen we het hele publiek de melodie meeschreeuwen. De sfeer is onbetaalbaar.

De Masters of Melody part 1 openen natuurlijk met de bekende track van de Melodyman himself: ‘Frontliner – I’m the Melodyman’. Ook parels als ‘Max Enforcer – Gold’ en ‘Bass Modulators – Radiance’ horen we voorbij komen tijdens deze set onder het genot van allemaal witte ballen in het publiek. Het is heel mooi om te zien dat niet alleen het publiek maar ook de artiesten het zo onwijs naar hun zin hebben.  Ook Andy SVGE komt als verrassing nog even op het podium om zijn ultieme klassieker ‘Gravity’ te laten horen.

 

ddq-masters-of-melody

 

Twintig jaar Q-dance staat niet alleen voor de mooie dingen, maar ook zeker voor alle grappige, gekke dingen die er in de afgelopen jaren voorbij zijn gekomen. We laten de kippenvel-classics even voor wat het is en laten ons helemaal gaan tijdens Viva Hollandia. Het hele stadion wordt omgetoverd tot één groot Hollands confetti-festijn. We voelen ons weer even samen één in ons kikkerlandje en niemand staat stil. Q-dance heeft alles uit de kast gehaald om de Hollandse gezelligheid te vieren, met ondere andere gastoptredens van  Lange Frans en Deetox met ‘Het Land Van’. “Dit is het land waar we veel te veel opkroppen, maar vanavond gaan we los en zijn we niet te stoppen!” En natuurlijk Frans Duijts en Sound Rush met ‘Gezelligheid Kent Geen Spijt’. Dit Hollandse gekkenhuis met artiesten als Deepack, Dr. Rude, Ruthless, Outsiders & The Viper valt misschien niet bij iedereen in de smaak, maar ook dit is twintig jaar hardere stijlen en wij vinden het heerlijk!

Terug naar de serieuze zaken: het is tijd voor drie pioniers binnen de hardstyle scene. Headhunterz, Noisecontrollers & Wildstylez presenteren ‘World of Madness’, een ode aan het meesterwerk gemaakt door deze drie heren. Er wordt natuurlijk geopend met ‘World of Madness’, maar ook recentere tracks horen we voorbij komen zoals ‘Headhunterz – Destiny’. Het is een ware trip down memory lane met allemaal hits. Een heerlijk nostalgisch gevoel van die ouwe, gouwe feeling bekruipt ons en het laat ons zelf een klein beetje heimwee krijgen naar vroeger. Van deze parels krijgen we NOOIT genoeg.

We gaan even een tandje harder tijdens de Millennium Hardcore set van Art of Fighters, Endymion, Evil Activities, Noize Suppressor, Nosferatu en  Promo. De plaat ‘Evil Activities – Broken’ dreunt door de speakers. “I lost myself finding you, and now I’m broken!” en het publiek beukt erop los. Kelly van Evil activities sluit af op de piano met de megahit ‘Nobody Said It Was Easy’, heel het stadion zingt uit volle borst mee “prachtig!”.

Scantraxx Recordz was het eerste hardstyle label en uitgegroeid tot de grootste in de scene. Tijdens deze set komen drie generaties voorbij. Labelbaas The Prophet draait natuurlijk de oude, iconische platen zoals ‘Scantraxx Rootz’. D-Block & S-te-Fan zijn er misschien dan wel al vanaf het begin bij, maar ook vandaag zijn ze nog top of the bill. Zij mixen het oude werk, zoals ‘Shiverz’, met recentere platen als ‘Gave U My Love’. Dan is er uiteraard nog een jonge ‘pup’ die de toekomst represent: Devin Wild. Zijn grote hit ‘Meltdown’ kan niet in dit lijstje ontbreken. Het is een heerlijke set die de veelzijdigheid van hardstyle laat zien.

 

dediqated-stage

 

Natuurlijk kan naast Holland en Italië, Australië ook niet missen. De hardstyle scene Down Under is misschien wel grootser dan ooit en heeft voor een bijzondere, vrolijke input in de scene gezorgd. Outbreak, Audiofreq en natuurlijk Code Black mogen hun land vertegenwoordigen. De mannen komen op met, hoe kan het ook anders, een remix van ‘Men At Work - Down Under’ en de set bouwt op van euforische tracks als ‘Accelerate’ & ‘Pandora’ naar een harde klapper als ‘Show Me Your Bassface’.

Deze dag is een bijzondere reis vol hoogtepunten, maar The Birth of Raw set is er echt een waar we nog lang op terug zullen kijken. Aan het roer staan Adaro, Alpha2, B-Front, Crypsis, Digital Punk, E-Force en Ran-D. Zij hebben de raw hardstyle scene gevormd en het is dan ook te gek om deze mannen samen op het podium te zien. Wanneer ‘Crypsis - Strike’ door het stadion dreunt, zien we ruim 25.000 man plat gaan. Opgevolgd door de ultieme raw klassieker van B-Front ‘Magic’. Maar als ‘E-Force - Seven’ wordt ingestart, gebeurt er iets waanzinnigs. Niemand staat stil. Dit is precies zoals raw bedoeld is en de reden waarom we zoveel van deze stijl houden. Geen op hol geslagen kicks, maar raw hardstyle zoals het bedoeld is. Hardstyle met een rauw en stevig randje.

Het tweede deel van Masters of Melody staat voor de melodische hardstyle helden van vandaag: Sound Rush, Atmozfears en Audiotricz. Het is een heerlijke euforische set met recentere euforische platen. Samenwerkingen als ‘Together as One’ en ‘Elektronic Symphony’ zijn altijd heerlijk om te horen,  maar ook wat oudere hits als ‘Release’ ontbreken natuurlijk niet. De euforische sfeer wordt versterkt door de lichtgevende foam sticks die zich door de zaal verspreiden. Het hoogtepunt van deze set? Het moment dat Audiotricz hun track ‘Shamed’ live op de gitaar speelde. Right in the feels.

 

ddq-powerhour

 

Ook POWER HOUR kan natuurlijk niet ontbreken. Het gekste uurtje van Defqon.1 is voor de twintigste verjaardag van Q-dance naar het GelreDome verhuisd. Zestig minuten lang, indoor. DV8 en Deepack zetten de tent op z'n kop en de muziek switcht in sneltreinvaart van genre. Het is één gekkenhuis! Een uurtjee POWER HOUR is natuurlijk niet compleet zonder 'left, right'. Houd je drinken goed vast, sla je armen om elkaar heen want we gaan van links naar rechts! “PULL IT TO LEFT, PULL IT TO THE RIGHT”.

In het rijtje van Fusion en Scantraxx is er nog een label onmisbaar vanavond: Dirty Workz. Het label wordt gerepresent door Coone, Da Tweekaz, Hard Driver en Psyko Punkz. “Dirty Workz, when it's time to get down, the Dirty Workz, with the beats and the sound Dirty Workz, we don't care about a thing, The Dirty Workz, this is the music we bring”, dat is de quote die door het stadion galmt en die natuurlijk iedereen van A tot Z kent.

Bij een reis door 20 jaar hardere stijlen kunnen we uiteraard niet onze nieuwe generatie vergeten. D-Sturb, Frequencerz, Rebelion, Sefa, Sub Zero Project en Warface zijn de Future Heroes, en ook Phuture Noize komt als verrassing voorbij met platen als ‘Black Mirror Society’. Tracks als ‘Frequencerz - Renegades’ zorgen voor een hoog meezing-gehalte: “RUN WITH THE RENEGADES!”.

 

ddq-endshow

 

Nadat we nog even goed gas geven met de Hardcore 2.0 set, is het laatste uur aangebroken: The Hardstyle Top 25 of all-time. Een paar maanden geleden kon je stemmen op de beste hardstyle tracks allertijden. ‘s Ochtends was de Hardstyle Top 100 of all-time tot 25 via Q-dance Radio te horen en nu worden de laatste platen gedraaid. Beginnend met nummer 25: ‘Headhunterz - Dragonborn’ en eindigend op 1 met de beste, hoogstgewaardeerde hardstyle track allertijden: ‘JDX ft. Sarah Maria - Live The Moment’. De lijst staat vol met prachtige klassiekers en is aangevuld met wat recenter werk.
Al die geweldige platen nog een keer horen, maakt heel veel los.

Het is een emotionele afsluiting die ons doet realiseren hoe bijzonder onze scene is. Dat beseffen we maar weer extra tijdens de nummer 10 in de Hardstyle Top 25 of all-time staat ‘The Nasty Boyz - Angel (Hardstyle Masterz Cut)’. Afgelopen week is sound engineer Niels Smeerdijk (van Noizboyz) overleden. Niels heeft de afgelopen jaren een groot aandeel gehad in Q-dance evenementen en daarom wordt deze track aan hem opgedragen. In de woorden van Villain is het verdriet hoorbaar en samen met de mooie melodie van de track en de engel-performance met pyro, voelt de hele zaal mee. United as one. Dit bewijst maar weer hoe mooi onze scene is: hard on the outside, soft on the inside.

Alsof de avond nog niet emotioneel genoeg was, sluit Q-dance af met een prachtige eindshow. ‘Forever Young’ knalt als een wijze levensles door de zaal en het vuurwerk knalt door de lucht. Een prachtig einde van een prachtige dag. DEDIQATED is een ervaring om nooit meer te vergeten. Alles klopte: de muziek, de show, de sfeer, de aankleding. Happy birthday Q-dance, we kunnen niet wachten tot het volgende verjaardagspartijtje.

 

ddq-angel